Tato bakalářská práce je zaměřena na úroveň výživy žáků základních škol ve věku 7 ? 15 let. Cílem práce bylo porovnat ekonomické hospodaření jednotlivých školních stravovacích zařízení a vyhodnotit nutriční úroveň jídelních lístků. Srovnávány byly dvě základní školy s různými počty strávníků školních jídelen. Z výsledků ekonomického hodnocení plyne,
že ZŠ Hodonín se na konci daného období pohybovala ve finanční ztrátě, oproti ZŠ Ratíš-kovice, která finanční prostředky ušetřila. Hospodaření stravovacích zařízení s finančními prostředky se také promítlo v nutriční kvalitě jídelních lístků. Dle nutričního vyhodnocení dosáhly školní jídelny 35 % VDD pro energii, lipidy a celkové bílkoviny. Naopak doporu-čených výživových hodnot sacharidů školní jídelny u většiny skupin nedosáhly.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the nutrition level of pupils aged 7-15 years at primary school. The aim was compare the economic performance of individual school cafeterias and assess the nutritional levels of menus. There have been compared two elementary schools with different numbers of diners in school cafeterias. The results of economic evaluation show that Hodonin School got into financial loss at the end of the period in comparison to Ratiskovice School that saved money. Management of school cafeterias with the funds is also reflected in the nutritional quality of menus. According to the nutritional assessment, the school canteens reached 35% of VDD for energy, protein, and total lipids. On the contrary, the school canteens did not reach recommended carbohydrate nutrition.
Klíčová slova
Klíčová slova: výživa dětí, školní jídelna, nutriční faktory, jídelní lístek
Klíčová slova v angličtině
Key words: child nutrition, school cafeteria, nutritional factors, menu
Rozsah průvodní práce
71 s
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na úroveň výživy žáků základních škol ve věku 7 ? 15 let. Cílem práce bylo porovnat ekonomické hospodaření jednotlivých školních stravovacích zařízení a vyhodnotit nutriční úroveň jídelních lístků. Srovnávány byly dvě základní školy s různými počty strávníků školních jídelen. Z výsledků ekonomického hodnocení plyne,
že ZŠ Hodonín se na konci daného období pohybovala ve finanční ztrátě, oproti ZŠ Ratíš-kovice, která finanční prostředky ušetřila. Hospodaření stravovacích zařízení s finančními prostředky se také promítlo v nutriční kvalitě jídelních lístků. Dle nutričního vyhodnocení dosáhly školní jídelny 35 % VDD pro energii, lipidy a celkové bílkoviny. Naopak doporu-čených výživových hodnot sacharidů školní jídelny u většiny skupin nedosáhly.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the nutrition level of pupils aged 7-15 years at primary school. The aim was compare the economic performance of individual school cafeterias and assess the nutritional levels of menus. There have been compared two elementary schools with different numbers of diners in school cafeterias. The results of economic evaluation show that Hodonin School got into financial loss at the end of the period in comparison to Ratiskovice School that saved money. Management of school cafeterias with the funds is also reflected in the nutritional quality of menus. According to the nutritional assessment, the school canteens reached 35% of VDD for energy, protein, and total lipids. On the contrary, the school canteens did not reach recommended carbohydrate nutrition.
Klíčová slova
Klíčová slova: výživa dětí, školní jídelna, nutriční faktory, jídelní lístek
Klíčová slova v angličtině
Key words: child nutrition, school cafeteria, nutritional factors, menu
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Legislativa pro školní stravování.
Nutriční požadavky vybrané skupiny obyvatel.
II. Praktická část
Metodika práce.
Ekonomické hodnocení jídelních lístků.
Nutriční hodnocení jídelních lístků.
Závěr.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Legislativa pro školní stravování.
Nutriční požadavky vybrané skupiny obyvatel.
II. Praktická část
Metodika práce.
Ekonomické hodnocení jídelních lístků.
Nutriční hodnocení jídelních lístků.
Závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování.
[2] FOŘT, P. Tak co mám jíst?, Grada Publishing,a.s., vydání 1., 2007
[3] Zpravodaj školního stravování[online].
Dostupný z www: http://www.vyzivaspol.cz/zpravodaj
Seznam doporučené literatury
[1] Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování.
[2] FOŘT, P. Tak co mám jíst?, Grada Publishing,a.s., vydání 1., 2007
[3] Zpravodaj školního stravování[online].
Dostupný z www: http://www.vyzivaspol.cz/zpravodaj
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Robert Gál, Ph.D.- seznámil členy komise s posudky
Otázky oponenta BP: Uveďte návrhy a doporučení pro obě ZŠ,které vyplývají z výsledků provedené ekonomické analýzy a nutričního vyhodnocení.
Jaká byla reakce škol - pokud byly seznámeny s výsledky.