Práce ukazuje rozdíly v pekárenské kvalitě netradičních obilovin a pseudobilovin v porovnání s pšenicí setou. Zabývá se způsoby a novými přístupy, jak uplatnit tyto obilniny v pekárenství.
Anotace v angličtině
This work demonstrates some differences in bread-making quality of less common cereals and pseudocereals in comparison with wheat. It is focused on new methods and approaches, how to apply these cereals in bread-making.
less common cereals, pseudocereals, gluten, bread-making quality
Rozsah průvodní práce
53 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Práce ukazuje rozdíly v pekárenské kvalitě netradičních obilovin a pseudobilovin v porovnání s pšenicí setou. Zabývá se způsoby a novými přístupy, jak uplatnit tyto obilniny v pekárenství.
Anotace v angličtině
This work demonstrates some differences in bread-making quality of less common cereals and pseudocereals in comparison with wheat. It is focused on new methods and approaches, how to apply these cereals in bread-making.
less common cereals, pseudocereals, gluten, bread-making quality
Zásady pro vypracování
Zpracujte přehled netradičních obilovin
Popište princip pekárenské technologie
Uveďte obecné požadavky na obiloviny určené k pekárenskému využití
Charakterizujte výhody a nevýhody netradičních obilovin jako suroviny pro pekárenský průmysl
Zásady pro vypracování
Zpracujte přehled netradičních obilovin
Popište princip pekárenské technologie
Uveďte obecné požadavky na obiloviny určené k pekárenskému využití
Charakterizujte výhody a nevýhody netradičních obilovin jako suroviny pro pekárenský průmysl
Seznam doporučené literatury
[1] BELTON, P. S., TAYLOR, J.R.S. Pseudocereals and Less Common Cereals: Grain Properties and Utilization Potential. Berlin, Springer, 2002. 269s. ISBN: 3-540-42939-5. \vsp{1,5mm}
[2] BUREŠOVÁ, I., MARTINEK, P. Pekařská kvalita tritikale s HMW podjednotkami GLU-D1 5+10. (Breadmaking quality of triticale with HMW subunits GLU-D1 5+10). Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poľnohospodárskych rastlín, Zborník z 12. odborného seminára, VÚRV, Piešťany 2005, s. 105-109. ISBN 80-88790-43-3. \vsp{1,5mm}
[3] HAUPTVOGEL, P., ČIČOVÁ, I., MENDEL, L., BIELKOVÁ, S., MAGULOVÁ, M., BIELIKOVÁ, M., KRAIC, J., ANTALÍKOVÁ, G., SCHMIDTOVÁ, L., MÚČKOVÁ, M., MALIAR, T., KOCHAN, J., BAČOVÁ, H., HOZOVÁ, R. Obilniny a pseudoobilniny - nové zdroje pre výrobu funkčných potravín (funkčné múky). Kvalita, bezpečnosť a funkčnosť primárnych potravinových zdrojov, Zborník z odborného seminára Piešťany, VÚRV, 2005. s. 28-30. ISBN 80-88790-41-7. \vsp{1,5mm}
[4] PELIKÁN, M., BUREŠOVÁ, I., KUČEROVÁ, J., PETR, J. Možnosti ovlivnění jakosti rostlinných produtků. Žito a tritikale. In PRUGAR, J., BARANYK, P., BÁRTA, J., BJELKOVÁ, M., BRADOVÁ, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Praha 2008, 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2, \vsp{1,5mm}
[5] PETR, J., CAPOUCHOVÁ, I., KALINOVÁ, J. Alternativní plodiny, pseudocerálie a produkty ekologického zemědělství. In PRUGAR, J., BARANYK, P., BÁRTA, J., BJELKOVÁ, M., BRADOVÁ, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Praha 2008, 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2. \vsp{1,5mm}
[6] PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ, P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. Praha, Pekař a cukrář s.r.o, 2003. 363s. ISBN 80-902922-1-6\vsp{1,5mm}
\vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] BELTON, P. S., TAYLOR, J.R.S. Pseudocereals and Less Common Cereals: Grain Properties and Utilization Potential. Berlin, Springer, 2002. 269s. ISBN: 3-540-42939-5. \vsp{1,5mm}
[2] BUREŠOVÁ, I., MARTINEK, P. Pekařská kvalita tritikale s HMW podjednotkami GLU-D1 5+10. (Breadmaking quality of triticale with HMW subunits GLU-D1 5+10). Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poľnohospodárskych rastlín, Zborník z 12. odborného seminára, VÚRV, Piešťany 2005, s. 105-109. ISBN 80-88790-43-3. \vsp{1,5mm}
[3] HAUPTVOGEL, P., ČIČOVÁ, I., MENDEL, L., BIELKOVÁ, S., MAGULOVÁ, M., BIELIKOVÁ, M., KRAIC, J., ANTALÍKOVÁ, G., SCHMIDTOVÁ, L., MÚČKOVÁ, M., MALIAR, T., KOCHAN, J., BAČOVÁ, H., HOZOVÁ, R. Obilniny a pseudoobilniny - nové zdroje pre výrobu funkčných potravín (funkčné múky). Kvalita, bezpečnosť a funkčnosť primárnych potravinových zdrojov, Zborník z odborného seminára Piešťany, VÚRV, 2005. s. 28-30. ISBN 80-88790-41-7. \vsp{1,5mm}
[4] PELIKÁN, M., BUREŠOVÁ, I., KUČEROVÁ, J., PETR, J. Možnosti ovlivnění jakosti rostlinných produtků. Žito a tritikale. In PRUGAR, J., BARANYK, P., BÁRTA, J., BJELKOVÁ, M., BRADOVÁ, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Praha 2008, 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2, \vsp{1,5mm}
[5] PETR, J., CAPOUCHOVÁ, I., KALINOVÁ, J. Alternativní plodiny, pseudocerálie a produkty ekologického zemědělství. In PRUGAR, J., BARANYK, P., BÁRTA, J., BJELKOVÁ, M., BRADOVÁ, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Praha 2008, 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2. \vsp{1,5mm}
[6] PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ, P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. Praha, Pekař a cukrář s.r.o, 2003. 363s. ISBN 80-902922-1-6\vsp{1,5mm}
\vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Technický problém s presentací- soubor připravený ve formátu pptx- Microsoft office 7
Studentka práci komentovala pouze ústně, vystupovala přesvědčivě, plyně a se znalostí dané problematiky.
ing.Soňa Škrovánková, Ph.D.- která z netradičních surovin se nejčastěji používá pro pekárenské výrobky?
prof.Ing.Juraj Čuboň, CSc - chaotický seznam literatury.