Cílem mé práce je zhodnotit stravování dětí a plnění výživových norem v předškolním věku v hromadném stravovacím zařízení školních jídelen mateřských škol města Brna. V teoretické části popisuji historii výživy člověka v Čechách, obecná výživová doporučení pro děti a mládež. Praktická část obsahuje analýzu plnění spotřebních košů výživových do-poručení pro děti mateřských škol v praxi s přihlédnutím na sestavu jídelníčků v daných měsících.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to evaluate the diet of children and implementation of nutrition standards at school age in mass catering establishment of nursery schools in the Brno city. It deals with the history of human nutrition in Bohemia and the general dietary recommendati-ons for the children and youth. The practical part contains an analysis of the performance of consumer baskets of dietary recommendations for the children in kindergartens in a practice, taking into account the report of the diets in the months ahead.
Klíčová slova
výživa, výživové normy, školní jídelna mateřských škol, spotřební koš, výživová doporučení pro děti, jídelníčky
Klíčová slova v angličtině
nutrition, nutritional standards, school dining kindergartens, consumer basket, dietary gui-delines for children, menus
Rozsah průvodní práce
46s., 5s. textové tabulky
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé práce je zhodnotit stravování dětí a plnění výživových norem v předškolním věku v hromadném stravovacím zařízení školních jídelen mateřských škol města Brna. V teoretické části popisuji historii výživy člověka v Čechách, obecná výživová doporučení pro děti a mládež. Praktická část obsahuje analýzu plnění spotřebních košů výživových do-poručení pro děti mateřských škol v praxi s přihlédnutím na sestavu jídelníčků v daných měsících.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to evaluate the diet of children and implementation of nutrition standards at school age in mass catering establishment of nursery schools in the Brno city. It deals with the history of human nutrition in Bohemia and the general dietary recommendati-ons for the children and youth. The practical part contains an analysis of the performance of consumer baskets of dietary recommendations for the children in kindergartens in a practice, taking into account the report of the diets in the months ahead.
Klíčová slova
výživa, výživové normy, školní jídelna mateřských škol, spotřební koš, výživová doporučení pro děti, jídelníčky
Klíčová slova v angličtině
nutrition, nutritional standards, school dining kindergartens, consumer basket, dietary gui-delines for children, menus
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Uvést obecná výživová doporučení se zřetelem na výživové nároky dětí v mateřských školách.
II.Praktická část
Analyzovat plnění doporučených výživových faktorů na základě jídelních lístků náhodně vybraných mateřských škol.
Navrhnout opatření k řešení zjištěného stavu či popularizovat kladná zjištění.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Uvést obecná výživová doporučení se zřetelem na výživové nároky dětí v mateřských školách.
II.Praktická část
Analyzovat plnění doporučených výživových faktorů na základě jídelních lístků náhodně vybraných mateřských škol.
Navrhnout opatření k řešení zjištěného stavu či popularizovat kladná zjištění.
Seznam doporučené literatury
[1] GREGORA, M. Výživa malých dětí, Praha: Grada Publishing, 2004, 95 s. ISBN 80-247-9022-X.
[2] DOSTÁLOVÁ, J., INGR, I., KARASEK, K. Receptury pokrmů pro školní stravování, 2. díl, Praha: Výživa servis, 2007, ISBN: 978-80-239-8911-3.
[3] ILKOVÁ, O., VAŠÍČKOVÁ, Z. Zdravá výživa v mateřské školce, Praha: Portál 2004, 167 s. ISBN: 80-7178-890-2.
[4] HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí, Praha: Grada Publishing, 2001. 106 s. ISBN 80-247-0100-6.
[5] Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, Praha: Tiskárna MV, 2005.
[6] DOSTÁLOVÁ, J., VERÍŠOVÁ, L. Výživová doporučení a praxe školního stravování. Výživa a potraviny, 2006, č. 4, s. 53.
[7] PROVAZNÍKOVÁ, H., SCHNEIDROVÁ, D. Výživa dětí a mládeže, energetické a nutriční požadavky. Dostupné na WWW: http://www.zdravcentra.cz
Seznam doporučené literatury
[1] GREGORA, M. Výživa malých dětí, Praha: Grada Publishing, 2004, 95 s. ISBN 80-247-9022-X.
[2] DOSTÁLOVÁ, J., INGR, I., KARASEK, K. Receptury pokrmů pro školní stravování, 2. díl, Praha: Výživa servis, 2007, ISBN: 978-80-239-8911-3.
[3] ILKOVÁ, O., VAŠÍČKOVÁ, Z. Zdravá výživa v mateřské školce, Praha: Portál 2004, 167 s. ISBN: 80-7178-890-2.
[4] HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí, Praha: Grada Publishing, 2001. 106 s. ISBN 80-247-0100-6.
[5] Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, Praha: Tiskárna MV, 2005.
[6] DOSTÁLOVÁ, J., VERÍŠOVÁ, L. Výživová doporučení a praxe školního stravování. Výživa a potraviny, 2006, č. 4, s. 53.
[7] PROVAZNÍKOVÁ, H., SCHNEIDROVÁ, D. Výživa dětí a mládeže, energetické a nutriční požadavky. Dostupné na WWW: http://www.zdravcentra.cz
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka presentovala práci vyčerávajícím a přesvědčivým způsobem.
Prof.Ing.Kráčmar, Dr.Sc.- Disproporce v názvech potravináři x zemědělci.
ing.Robert Gál, Ph.D. - Oblíbená jídla dětí ve školkách. Nesprávné návyky stravování dětí, vliv výchovy rodičů a školských zařízení.
prof.Ing.Juraj Čuboň, CSc -Zpracování tabulek je velmi přehledné.