Cílem práce je provést zhodnocení současných problémů školního stravování z pohledu řídící práce vedoucích školních jídelen. Práce je zaměřena na specifiky výživy školní mládeže a její usměrňování státní správou. Zaměřuje se na materiální, finanční, hygienické, personální a další podmínky současného školního stravování.
Na základě průzkumu ve 4 srovnatelných školních jídelnách v kraji Vysočina jsou teoretické závěry konfrontovány se současnou praxí a na tomto podkladě jsou vyvozeny možné dopady a jejich vlivy na kvalitu školního stravování, jakož i návrhy a doporučení jak v rovině obecné tak i specificky pro každou sledovanou školní jídelnu.
Anotace v angličtině
The intention of this diploma thesis is to perform a validation of contemporary problems in school catering from the point of view of school canteen’s manager.
The thesis is specialized in particularities in nutrition of school children and its regulation by state administration.
It is concentrated on material, financial, hygienical, personal and other terms of contemporary school catering.
Based on an exploration in four comparable school canteens in the region Vysočina, the theoretical results are confronted with current standard practice and after then there are deduced possible impacts and their influences on the quality of school catering, as well as suggestions in general and specialized for each watched school canteen.
Klíčová slova
školní stravování, zařízení školního stravování, školní jídelna, materiální podmínky školního stravování, finanční podmínky školního stravování, hygienické podmínky školního stravování, personální podmínky školního stravování
Klíčová slova v angličtině
school catering, school canteen, material conditions in school catering, financial conditions in school catering, hygienic conditions in school catering, personnel conditions in school catering
Rozsah průvodní práce
93 s., 6 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je provést zhodnocení současných problémů školního stravování z pohledu řídící práce vedoucích školních jídelen. Práce je zaměřena na specifiky výživy školní mládeže a její usměrňování státní správou. Zaměřuje se na materiální, finanční, hygienické, personální a další podmínky současného školního stravování.
Na základě průzkumu ve 4 srovnatelných školních jídelnách v kraji Vysočina jsou teoretické závěry konfrontovány se současnou praxí a na tomto podkladě jsou vyvozeny možné dopady a jejich vlivy na kvalitu školního stravování, jakož i návrhy a doporučení jak v rovině obecné tak i specificky pro každou sledovanou školní jídelnu.
Anotace v angličtině
The intention of this diploma thesis is to perform a validation of contemporary problems in school catering from the point of view of school canteen’s manager.
The thesis is specialized in particularities in nutrition of school children and its regulation by state administration.
It is concentrated on material, financial, hygienical, personal and other terms of contemporary school catering.
Based on an exploration in four comparable school canteens in the region Vysočina, the theoretical results are confronted with current standard practice and after then there are deduced possible impacts and their influences on the quality of school catering, as well as suggestions in general and specialized for each watched school canteen.
Klíčová slova
školní stravování, zařízení školního stravování, školní jídelna, materiální podmínky školního stravování, finanční podmínky školního stravování, hygienické podmínky školního stravování, personální podmínky školního stravování
Klíčová slova v angličtině
school catering, school canteen, material conditions in school catering, financial conditions in school catering, hygienic conditions in school catering, personnel conditions in school catering
Zásady pro vypracování
Cílem práce je provést zhodnocení současných problémů školního stravování z pohledu řídící práce vedoucích školních jídelen. Zaměřit se na specifiky výživy školní mládeže a její usměrňování státní správou. Zhodnotit materiální, finanční, hygienické, personální a další podmínky současného školního stravování.
Provést vlastní průzkum ve 4-5 srovnatelných školních jídelnách v kraji Vysočina, podle zpracovaného dotazníku. Provést konfrontaci teoretických závěrů se současnou praxí financování školního stravování. Na základě provedené analýzy současných problémů školního stravování vyvodit možné dopady a jejich vlivy na kvalitu školního stravování .
V práci vycházet z obecných a zvláštních zákonitostí oboru společného stravování a brát v úvahu specifiku školního stravování ( na základních školách).
Na základě provedeného průzkumu na konkrétních školách, odhalit případné rozpory mezi teorií a současnou praxí , poukázat na příčiny daného stavu a navrhnout případná řešení ke zjednání nápravy. Rozpracovat návrhy a doporučení v obecné rovině pro všechny sledované školní jídelny a specifické pro každou sledovanou školní jídelnu.
Práci zpracovat v rozsahu 60 stran v souladu se stanovenými pravidly (bez příloh).
Zásady pro vypracování
Cílem práce je provést zhodnocení současných problémů školního stravování z pohledu řídící práce vedoucích školních jídelen. Zaměřit se na specifiky výživy školní mládeže a její usměrňování státní správou. Zhodnotit materiální, finanční, hygienické, personální a další podmínky současného školního stravování.
Provést vlastní průzkum ve 4-5 srovnatelných školních jídelnách v kraji Vysočina, podle zpracovaného dotazníku. Provést konfrontaci teoretických závěrů se současnou praxí financování školního stravování. Na základě provedené analýzy současných problémů školního stravování vyvodit možné dopady a jejich vlivy na kvalitu školního stravování .
V práci vycházet z obecných a zvláštních zákonitostí oboru společného stravování a brát v úvahu specifiku školního stravování ( na základních školách).
Na základě provedeného průzkumu na konkrétních školách, odhalit případné rozpory mezi teorií a současnou praxí , poukázat na příčiny daného stavu a navrhnout případná řešení ke zjednání nápravy. Rozpracovat návrhy a doporučení v obecné rovině pro všechny sledované školní jídelny a specifické pro každou sledovanou školní jídelnu.
Práci zpracovat v rozsahu 60 stran v souladu se stanovenými pravidly (bez příloh).
Seznam doporučené literatury
LIŠKA,J. Ekonomika a řízení společného stravování VVŠ PV, pčt.10175/I, Vyškov, 1994
ZRALÝ,M. Vnitropodnikové ekonomické řízení. Sekuron, Praha, 1995
ZÁVESKÝ,V., GROSOVÁ,S., BALATKA,S. Inženýrská ekonomika a management. ISBN 80-7080-112-3, VŠCHT, Praha, 1991
právní normy:
Zákon č. 48/93 Sb., o školním stravování a násl.
Zákon č. 563/91 Sb., o účetnictví a násl.
Zákon č.212/92 Sb., o soustavě daní a násl.
Zákon č.451/92 Sb., zákoník práce a násl.
Zákon č. 634/92 Sb., o ochraně spotřebitele a násl.
Časopisy: Výživa a potraviny s přílohou Zpravodaj školního stravování, Ekonom
Internetové stránky MŠMT aj.
a další literatura podle vlastního výběru.
Seznam doporučené literatury
LIŠKA,J. Ekonomika a řízení společného stravování VVŠ PV, pčt.10175/I, Vyškov, 1994
ZRALÝ,M. Vnitropodnikové ekonomické řízení. Sekuron, Praha, 1995
ZÁVESKÝ,V., GROSOVÁ,S., BALATKA,S. Inženýrská ekonomika a management. ISBN 80-7080-112-3, VŠCHT, Praha, 1991
právní normy:
Zákon č. 48/93 Sb., o školním stravování a násl.
Zákon č. 563/91 Sb., o účetnictví a násl.
Zákon č.212/92 Sb., o soustavě daní a násl.
Zákon č.451/92 Sb., zákoník práce a násl.
Zákon č. 634/92 Sb., o ochraně spotřebitele a násl.
Časopisy: Výživa a potraviny s přílohou Zpravodaj školního stravování, Ekonom
Internetové stránky MŠMT aj.
a další literatura podle vlastního výběru.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Březina: 85 procent dětí ve školní jídelně- kolik škol bráno úvahu?
doc. Hrabě: Doporučení pro jídelny (zchlazování potravin nebo vlastní výroba). Jsou jídelny schopny zajistit hygienické podmínky vlastními silami?
doc. Novák: Nová vyhláška o školním stravování.
Diplomantka odpověděla na všechny položené otázky jasně a přesvědčivě.