Escherichia coli je bakterie, která slouží jako indikátor fekálního znečištění nejen v potravinářství. Bohužel je také bakterií, která přispívá k šíření rezistence vůči antibiotikům. Antibiotická rezistence je jedním z vedlejších efektů chybného používání antibiotik. Rezistence mikroorganizmů k antibiotikům je natolik vysoká, že se běžná antibiotika stávají prakticky nepoužitelná pro léčbu infekcí. Tato práce byla zaměřena na kmeny E. coli izolované z chlazené drůbeže a jejich identifikaci. Hlavním cílem práce bylo zjistit citlivost těchto kmenů E. coli ke 20 antibiotikům diskovou difúzní metodou.
Anotace v angličtině
Escherichia coli are bacteria, which are used as indicator of faecal contamination, not only in food-processing industry. However, they are also bacteria, which are supporting spreading of resistance against antibiotics. Microorganism resistance to antibiotics is starting to be un-usable for common infection treatment. The aim of this work was to isolate E. coli strains from chilled poultry and to identify them by different methods. The main goal of this work was to observe sensitivity of these strains E. coli to 20 antibiotics by disc diffusion method.
Klíčová slova
Escherichia coli, antibiotika, rezistence.
Klíčová slova v angličtině
Escherichia coli, antibiotics, resistance.
Rozsah průvodní práce
68 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Escherichia coli je bakterie, která slouží jako indikátor fekálního znečištění nejen v potravinářství. Bohužel je také bakterií, která přispívá k šíření rezistence vůči antibiotikům. Antibiotická rezistence je jedním z vedlejších efektů chybného používání antibiotik. Rezistence mikroorganizmů k antibiotikům je natolik vysoká, že se běžná antibiotika stávají prakticky nepoužitelná pro léčbu infekcí. Tato práce byla zaměřena na kmeny E. coli izolované z chlazené drůbeže a jejich identifikaci. Hlavním cílem práce bylo zjistit citlivost těchto kmenů E. coli ke 20 antibiotikům diskovou difúzní metodou.
Anotace v angličtině
Escherichia coli are bacteria, which are used as indicator of faecal contamination, not only in food-processing industry. However, they are also bacteria, which are supporting spreading of resistance against antibiotics. Microorganism resistance to antibiotics is starting to be un-usable for common infection treatment. The aim of this work was to isolate E. coli strains from chilled poultry and to identify them by different methods. The main goal of this work was to observe sensitivity of these strains E. coli to 20 antibiotics by disc diffusion method.
Klíčová slova
Escherichia coli, antibiotika, rezistence.
Klíčová slova v angličtině
Escherichia coli, antibiotics, resistance.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Definice antibiotik a mechanismus jejich účinku.
Definice rezistence a mechanismy rezistence na antibiotika.
Charakteristika E. coli.
Metody stanovení citlivosti na antibiotika.
II. Praktická část
Izolace E. coli z potravin.
Stanovení citlivosti E. coli k vybraným antibiotikům diskovou difúzní metodou.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Definice antibiotik a mechanismus jejich účinku.
Definice rezistence a mechanismy rezistence na antibiotika.
Charakteristika E. coli.
Metody stanovení citlivosti na antibiotika.
II. Praktická část
Izolace E. coli z potravin.
Stanovení citlivosti E. coli k vybraným antibiotikům diskovou difúzní metodou.
Seznam doporučené literatury
[1] LOCHMANN, O. Základy antimikrobní terapie, TRITON, Praha 1999. \vsp{1,5mm}
[2] GÖRNER, F. VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia požívatín, 1. vydání,Malé
centrum, Bratislava 2004. \vsp{1,5mm}
[3] http://med.muni.cz/dokumenty/pdf/atb.pdf. \vsp{1,5mm}
[4] DEMNEROVÁ, K. a kol. Laboratorní cvičení z mikrobiologie, 3. vydání,
VŠCHT, Praha 2001. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] LOCHMANN, O. Základy antimikrobní terapie, TRITON, Praha 1999. \vsp{1,5mm}
[2] GÖRNER, F. VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia požívatín, 1. vydání,Malé
centrum, Bratislava 2004. \vsp{1,5mm}
[3] http://med.muni.cz/dokumenty/pdf/atb.pdf. \vsp{1,5mm}
[4] DEMNEROVÁ, K. a kol. Laboratorní cvičení z mikrobiologie, 3. vydání,
VŠCHT, Praha 2001. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Obenrauch: V jakém odvětví, kromě mikrobiologie, lze využít metodu PCR? Co je to GMO?
Studentka prokázala, že zkoušenou problematiku v podstatě ovládá, ve svých vědomostech má však dílčí mezery. Vyjadřovala se správně, avšak s menší jistotou.