Práce je členěna na dvě kapitoly - Emulze a Emulgátory. V první je popsáno dělení emulzí z různých hledisek, dále příprava emulzí a faktory které mají vliv na vznik emulze. Další částí je stabilizování emulze. Ve druhé kapitole jsou podrobněji rozebrány emulgáto-ry. Zde jsou popsány molekulární vlastnosti surfaktantů i amfifilních biopolymerů. Blíže jsou popsány nejběžnější skupiny emulgátorů - lecitiny, MAG, DAG a jejich deriváty, es-tery polyglycerolů a sacharózové estery.
Anotace v angličtině
The bachleor thesis is divided into two chapters - Emulsions and Emulsifiers. The first is dealing with dividing of emulsions, their formulation and stability. The other part is dealing with emulsifiers, where are defined the molecular peoperties of surfactants and amphiphilic biopolymers. The most common emulsifiers are described in more detail - lecithins, MAG, DAG and their esters, polyglycerol esters and sucrose esters.
Klíčová slova
Emulze, emulgátor, lecitin, mono- a diacylglyceroly, polyglycerolové estery, sacharózové estery.
Klíčová slova v angličtině
Emulsions, emulsifiers, lecitin, mono- and diglycerides, polyglycerols esters, sucrose esters.
Rozsah průvodní práce
47 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je členěna na dvě kapitoly - Emulze a Emulgátory. V první je popsáno dělení emulzí z různých hledisek, dále příprava emulzí a faktory které mají vliv na vznik emulze. Další částí je stabilizování emulze. Ve druhé kapitole jsou podrobněji rozebrány emulgáto-ry. Zde jsou popsány molekulární vlastnosti surfaktantů i amfifilních biopolymerů. Blíže jsou popsány nejběžnější skupiny emulgátorů - lecitiny, MAG, DAG a jejich deriváty, es-tery polyglycerolů a sacharózové estery.
Anotace v angličtině
The bachleor thesis is divided into two chapters - Emulsions and Emulsifiers. The first is dealing with dividing of emulsions, their formulation and stability. The other part is dealing with emulsifiers, where are defined the molecular peoperties of surfactants and amphiphilic biopolymers. The most common emulsifiers are described in more detail - lecithins, MAG, DAG and their esters, polyglycerol esters and sucrose esters.
Klíčová slova
Emulze, emulgátor, lecitin, mono- a diacylglyceroly, polyglycerolové estery, sacharózové estery.
Klíčová slova v angličtině
Emulsions, emulsifiers, lecitin, mono- and diglycerides, polyglycerols esters, sucrose esters.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace povrchově aktivních látek s ohledem na jejich použití
Popis základních typů emulzí používaných v potravinářství
Popis vlastností základních potravinářských emulgátorů. Zaměření především na neionogenní emulgátory
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace povrchově aktivních látek s ohledem na jejich použití
Popis základních typů emulzí používaných v potravinářství
Popis vlastností základních potravinářských emulgátorů. Zaměření především na neionogenní emulgátory
Seznam doporučené literatury
[1] Emulsifiers in food technology. Robert J. Whitwhurst, ed. Blackwell Publishing, Northampton, UK, 2004.
[2] Mc Clements, D.J. Food Emulsions. Principles, Practieces and Techniques, CRC PRESS, Boca Raton, 2005.
[3] Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav, Doc. Ing. Lidmila Bartovská, CSc., Doc. Ing. Marie Šišková, CSc.,Praha 2005, VŠCHT PRAHA, ISBN 80-7080-579-X.
[4] Food Additives Handbook, Richard J. Lewis, Richard J.Sr. Lewis, Michael Ed.Renaud, M.Renaud, M.lewis, Sr. Lewis, ed. Van Nostrand Reinhold, 1989, ISBN 044 2205 082.
Seznam doporučené literatury
[1] Emulsifiers in food technology. Robert J. Whitwhurst, ed. Blackwell Publishing, Northampton, UK, 2004.
[2] Mc Clements, D.J. Food Emulsions. Principles, Practieces and Techniques, CRC PRESS, Boca Raton, 2005.
[3] Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav, Doc. Ing. Lidmila Bartovská, CSc., Doc. Ing. Marie Šišková, CSc.,Praha 2005, VŠCHT PRAHA, ISBN 80-7080-579-X.
[4] Food Additives Handbook, Richard J. Lewis, Richard J.Sr. Lewis, Michael Ed.Renaud, M.Renaud, M.lewis, Sr. Lewis, ed. Van Nostrand Reinhold, 1989, ISBN 044 2205 082.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala velmi jasně a zřetelně. Odpovědi na otázky oponentky byly správné a uspokojivé. Komise neměla další dotazy, paní předsedkyně pochválila množství literatury.