Práce se zabývá základními surovinami pro výrobu piva. Krátce také popisuje samotnou výrobu. Dále charakterizuje jednotlivé polyfenolické látky v pivu, jejich charakteristiku a dělení. Mimo jiné se zmiňuje o vlivu polyfenolických látek na zdraví člověka. Nakonec uvádí možnosti jak tyto látky v pivu stanovit.
Anotace v angličtině
The thesis is concerned with the basic ingredients used for the production of beer. It shortly describes the actual process of the production and it also characterizes the particular polyphenol substances in beer, their characteristics and division. Among others, it mentions the influence of polyphenol substances on human health. It concludes with the possibilities of defining these substances in beer.
Klíčová slova
pivo, slad, HPLC, xanthohumol, antioxidant
Klíčová slova v angličtině
beer, malt, HPLC, xanthohumol, antioxidant
Rozsah průvodní práce
43 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá základními surovinami pro výrobu piva. Krátce také popisuje samotnou výrobu. Dále charakterizuje jednotlivé polyfenolické látky v pivu, jejich charakteristiku a dělení. Mimo jiné se zmiňuje o vlivu polyfenolických látek na zdraví člověka. Nakonec uvádí možnosti jak tyto látky v pivu stanovit.
Anotace v angličtině
The thesis is concerned with the basic ingredients used for the production of beer. It shortly describes the actual process of the production and it also characterizes the particular polyphenol substances in beer, their characteristics and division. Among others, it mentions the influence of polyphenol substances on human health. It concludes with the possibilities of defining these substances in beer.
Klíčová slova
pivo, slad, HPLC, xanthohumol, antioxidant
Klíčová slova v angličtině
beer, malt, HPLC, xanthohumol, antioxidant
Zásady pro vypracování
Vyhledejte a popište nejdůležitější polyfenolické látky v pivu.
Prostudujte instrumentální možnosti jejich stanovení.
Navrhněte metody, které by se daly se současným instrumentálním vybavením použít na UTB.
Zásady pro vypracování
Vyhledejte a popište nejdůležitější polyfenolické látky v pivu.
Prostudujte instrumentální možnosti jejich stanovení.
Navrhněte metody, které by se daly se současným instrumentálním vybavením použít na UTB.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999.
[2] ČEPIČKA, J. a KARABÍN, M. Polyfenolové látky piva - přirozené antioxidanty. Chemické listy, 2002, 96, 90-95
[3] HOFTA, P., DOSTÁLEK P. a BASAŘOVÁ G. Xanthohumol - chmelová pryskyřice nebo polyfenol? Chemické listy, 2004, 98, 825-830
[4] GARCÍA, A. A. et al. Development of a rapid method based on solid-phase extraction and liquid chromatography with ultraviolet absorbance detection for the determination of polyphenols in alcohol-free beers. Journal of Chromatography A, 2004, 1054, 175-180
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999.
[2] ČEPIČKA, J. a KARABÍN, M. Polyfenolové látky piva - přirozené antioxidanty. Chemické listy, 2002, 96, 90-95
[3] HOFTA, P., DOSTÁLEK P. a BASAŘOVÁ G. Xanthohumol - chmelová pryskyřice nebo polyfenol? Chemické listy, 2004, 98, 825-830
[4] GARCÍA, A. A. et al. Development of a rapid method based on solid-phase extraction and liquid chromatography with ultraviolet absorbance detection for the determination of polyphenols in alcohol-free beers. Journal of Chromatography A, 2004, 1054, 175-180
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Hrabě - Co to jsou kolejové řádky a k čemu slouží? Co produkují plísně?
Ing. Škrovánková, Ph.D. - Polyfenilické látky - převažuje pozitivní nebo negativní vliv v pivu?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázla hluboké znalosti teoretických zásob studované problematiky.