Všade prítomnosť alergénov v ľudských potravinách spojená s ľudskou informovanosťou o potravinovej alergii zaručuje vhodné preventívne opatrenia na ochranu citlivých spotrebiteľov pred nežiaducim obťažovaním potravinovou alergiou. Pokusy o zníženie alebo odstránenie potravinovej alergie cez spracovanie potravín sa stretlo s rôznymi výsledkami.
Anotace v angličtině
The ubiquitous presence of allergens in the human food supply coupled with increased awarencess of food alleries warrants undertaking appropriate preventive measures to protect sensitive consumers from unwanted exposure to offending food allergens. Attempts to reduce or eliminate food allergenicity through food processing have met with mixed results.
Klíčová slova
Potravinová alergia, alergén, spracovanie, teplota
Klíčová slova v angličtině
Food allergy, allergen, procesing, temperature
Rozsah průvodní práce
65 s., 12 s. obr. príloh
Jazyk
SK
Anotace
Všade prítomnosť alergénov v ľudských potravinách spojená s ľudskou informovanosťou o potravinovej alergii zaručuje vhodné preventívne opatrenia na ochranu citlivých spotrebiteľov pred nežiaducim obťažovaním potravinovou alergiou. Pokusy o zníženie alebo odstránenie potravinovej alergie cez spracovanie potravín sa stretlo s rôznymi výsledkami.
Anotace v angličtině
The ubiquitous presence of allergens in the human food supply coupled with increased awarencess of food alleries warrants undertaking appropriate preventive measures to protect sensitive consumers from unwanted exposure to offending food allergens. Attempts to reduce or eliminate food allergenicity through food processing have met with mixed results.
Klíčová slova
Potravinová alergia, alergén, spracovanie, teplota
Klíčová slova v angličtině
Food allergy, allergen, procesing, temperature
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vysvětlení základních pojmů týkající se alergie.
Dělení a projevy alergií.
Přehled alergizujících potravin.
Změna alergenicity při zpracování potravin.
Stanovení alergenů v potravinách.
Výskyt alergií v zemích EU.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vysvětlení základních pojmů týkající se alergie.
Dělení a projevy alergií.
Přehled alergizujících potravin.
Změna alergenicity při zpracování potravin.
Stanovení alergenů v potravinách.
Výskyt alergií v zemích EU.
Seznam doporučené literatury
[1] PRUŽINEC, P. Alergia a antihistaminiká. Bratislava : Bonus, 2005, 158 s. ISBN 8096849166.
[2] HRUBIŠKO, M. a kol. Alergológie. Martin : Osveta, 2003. s. 519. ISBN 8080631107.
[3] LEIBOLD, G. Alergie. Praha : Svoboda-Lebertas, 1993, 133 s. ISBN 8020503153.
[4] CRESPO, J. a kol. Food allergy: nuts and tree nuts. British Journal of Nutrition, 96, 2006, 95-102s.
[5] http://www.alergie.cz/Edukacni-brozury.aspx.
Seznam doporučené literatury
[1] PRUŽINEC, P. Alergia a antihistaminiká. Bratislava : Bonus, 2005, 158 s. ISBN 8096849166.
[2] HRUBIŠKO, M. a kol. Alergológie. Martin : Osveta, 2003. s. 519. ISBN 8080631107.
[3] LEIBOLD, G. Alergie. Praha : Svoboda-Lebertas, 1993, 133 s. ISBN 8020503153.
[4] CRESPO, J. a kol. Food allergy: nuts and tree nuts. British Journal of Nutrition, 96, 2006, 95-102s.
[5] http://www.alergie.cz/Edukacni-brozury.aspx.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
mapy, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc.Buňková: 1. na str. 35 se zmiňujete o bakterii S. lactis. Tento mikroorg. byl však tax. přerušen. Můžete uvést v součastnosti platné jméno této bakterie?
2: Které inhibilitory metody PCR se mohou vyskytovat v potravinách?
3. Kde byste hledala tzv. heat shoch proteiny (hsp)? Jaká je jejich úloha?
doc. Hrabě: 1. Můžete říci něco k alergii na lepek?
2. Jaké jsou formy celiakie a jaké jsou příznaky nesnášenlivosti lepku?
3. Jaké jsou nežádoucí produkty tepelné pyeolýzy bílkovin?
Studentka odpovídala na otázky téměř vyčerpávajícím způsobem a prokázala dobré znalosti z řešení problematiky.