Bakalářská práce teoreticky popisuje bakterii Escherichia coli, její výskyt a faktory virulence. V práci jsou definovány patogenní kmeny a mechanismy jejich virulence. Escherichia coli obecně patří mezi mikroorganismy prospěšné, ale právě kmeny disponující faktory virulence jsou potenciálně škodlivé a mohou způsobit i smrtelné infekce. Významná část těchto infekcí pochází z konzumace potravin (verotoxické kmeny).
Další část práce je zaměřena na konkrétní onemocnění, které Escherichia coli způsobuje. Nejčastěji se jedná o průjmová onemocnění, sepse, meningitidy a onemocnění močového ústrojí.
Anotace v angličtině
Bachelor's thesis describes the theory of the bacterium Escherichia coli, the occurrence and virulence factors. The paper defined pathogenic strains and their virulence mechanisms. Escherichia coli is generally the beneficial microorganisms, but it just strains possessing virulence factors are potentially harmful and can cause fatal infections. A significant proportion of these infections spread due consumption of food (verotoxin strains).
One chapter is focused on a specific disease that causes Escherichia coli. Most often it is a diarrheal disease, sepsis, meningitis and urinary tract infections.
Klíčová slova
E. coli, virulence, potraviny, onemocnění
Klíčová slova v angličtině
E. coli, virulence, food, disease
Rozsah průvodní práce
39
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce teoreticky popisuje bakterii Escherichia coli, její výskyt a faktory virulence. V práci jsou definovány patogenní kmeny a mechanismy jejich virulence. Escherichia coli obecně patří mezi mikroorganismy prospěšné, ale právě kmeny disponující faktory virulence jsou potenciálně škodlivé a mohou způsobit i smrtelné infekce. Významná část těchto infekcí pochází z konzumace potravin (verotoxické kmeny).
Další část práce je zaměřena na konkrétní onemocnění, které Escherichia coli způsobuje. Nejčastěji se jedná o průjmová onemocnění, sepse, meningitidy a onemocnění močového ústrojí.
Anotace v angličtině
Bachelor's thesis describes the theory of the bacterium Escherichia coli, the occurrence and virulence factors. The paper defined pathogenic strains and their virulence mechanisms. Escherichia coli is generally the beneficial microorganisms, but it just strains possessing virulence factors are potentially harmful and can cause fatal infections. A significant proportion of these infections spread due consumption of food (verotoxin strains).
One chapter is focused on a specific disease that causes Escherichia coli. Most often it is a diarrheal disease, sepsis, meningitis and urinary tract infections.
Klíčová slova
E. coli, virulence, potraviny, onemocnění
Klíčová slova v angličtině
E. coli, virulence, food, disease
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat druh Escherichia coli (taxonomie, morfologie, ekologie)
Rozdělení patogenních kmenů E. coli podle patologického účinku
Faktory virulence potravinových kmenů E. coli (O157:H7) a jejích působení na hostitele
Metody diagnostiky virulentních E.coli a jejích výskyt
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat druh Escherichia coli (taxonomie, morfologie, ekologie)
Rozdělení patogenních kmenů E. coli podle patologického účinku
Faktory virulence potravinových kmenů E. coli (O157:H7) a jejích působení na hostitele
Metody diagnostiky virulentních E.coli a jejích výskyt
Seznam doporučené literatury
[1] GURNER F., VALÍK Ľ. (2004) Aplikovaná mikrobiológia požívatín, Malé Centrum, Bratislava, ISBN80-967064-9-7.
[2] HOLKO I. a kol. (2006) Virulence markers of Escherichia coli strains isolated from traditional cheeses made from unpasteurised sheep milk in Slovakia, Food Cont 17(5), 393-396.
Seznam doporučené literatury
[1] GURNER F., VALÍK Ľ. (2004) Aplikovaná mikrobiológia požívatín, Malé Centrum, Bratislava, ISBN80-967064-9-7.
[2] HOLKO I. a kol. (2006) Virulence markers of Escherichia coli strains isolated from traditional cheeses made from unpasteurised sheep milk in Slovakia, Food Cont 17(5), 393-396.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Jak se nazývá vztah probiotik a prebiotik?
Jsou všechny polysacharidy nestravitelné?
Používá se E.Coli jako probiotikum?
Pomocí jakých bičíků se pohybuje E.Coli?
Které jsou faktory virulence u E.Coli a co způsobují?