Cílem této práce bylo stanovení antioxidantů v čajích. Antioxidanty jsou důležité látky mající schopnost eliminovat působení volných radikálů, které poškozují tkáně organismu, jsou příčinou vzniku různých onemocnění a stárnutí organismu. Antioxidanty byly stanovovány v černém, bílém a zeleném čaji. V práci je také zmíněno technologické zpracování jednotlivých čajů a jejich příznivé účinky na zdraví člověka. Stanovení bylo provedeno pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie HPLC s elektrochemickým detektorem ECD. Poté byla vyzkoušena metoda HPLC UV/MS.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is the determination of antioxidants in the tea. Antioxidants are important substances that have the ability to eliminate free toxic radicals, which damage the body tissue, are the cause of various diseases ang aging. Antioxidants are measured in black, white and green tea. The paper also mentioned the processing of tea and its benefical effects on human health. The assay was performed using hight performance liquid chromatography HPLC with electrochemical detector ECD. Next was tried method HPLC UV/MS.
Klíčová slova
Antioxidanty, černý čaj, bílý čaj, oolong, zelený čaj, HPLC, Coulochem III, ECD
Klíčová slova v angličtině
Antioxidants, black tea, white tea, green tea, HPLC, Coulochem III,ECD
Rozsah průvodní práce
97 s, 5 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce bylo stanovení antioxidantů v čajích. Antioxidanty jsou důležité látky mající schopnost eliminovat působení volných radikálů, které poškozují tkáně organismu, jsou příčinou vzniku různých onemocnění a stárnutí organismu. Antioxidanty byly stanovovány v černém, bílém a zeleném čaji. V práci je také zmíněno technologické zpracování jednotlivých čajů a jejich příznivé účinky na zdraví člověka. Stanovení bylo provedeno pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie HPLC s elektrochemickým detektorem ECD. Poté byla vyzkoušena metoda HPLC UV/MS.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is the determination of antioxidants in the tea. Antioxidants are important substances that have the ability to eliminate free toxic radicals, which damage the body tissue, are the cause of various diseases ang aging. Antioxidants are measured in black, white and green tea. The paper also mentioned the processing of tea and its benefical effects on human health. The assay was performed using hight performance liquid chromatography HPLC with electrochemical detector ECD. Next was tried method HPLC UV/MS.
Klíčová slova
Antioxidanty, černý čaj, bílý čaj, oolong, zelený čaj, HPLC, Coulochem III, ECD
Klíčová slova v angličtině
Antioxidants, black tea, white tea, green tea, HPLC, Coulochem III,ECD
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecný význam antioxidantů.
Charakteristika čajů.
Zdravotní účinky zeleného čaje.
Stanovení antioxidantů.
II. Praktická část
Příprava vybraných vzorků.
Metody stanovení antioxidantů v čaji.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecný význam antioxidantů.
Charakteristika čajů.
Zdravotní účinky zeleného čaje.
Stanovení antioxidantů.
II. Praktická část
Příprava vybraných vzorků.
Metody stanovení antioxidantů v čaji.
Seznam doporučené literatury
[1] Jordán, V., Hemzalová, M. Antioxidanty zázračné zbraně, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky, minerály a jejich využití pro zdravý život. Brno: Jota, 2001. 145 s. \vsp{1,5mm}
[2] Pokorný, J. Yanishlieva, N. Gordon, M. Antioxidants in food-particular applications. Woodhead publishing, 2001. 380 s. \vsp{1,5mm}
[3] Jain, N. K. Siddiqi, M. A. Weissburger, J.H. Protective effects of tea on human body. CABI, 2006. \vsp{1,5mm}
[4] Wachendorfová, V. Čaj. Praha: Slovart, 2007. 96 s.
Seznam doporučené literatury
[1] Jordán, V., Hemzalová, M. Antioxidanty zázračné zbraně, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky, minerály a jejich využití pro zdravý život. Brno: Jota, 2001. 145 s. \vsp{1,5mm}
[2] Pokorný, J. Yanishlieva, N. Gordon, M. Antioxidants in food-particular applications. Woodhead publishing, 2001. 380 s. \vsp{1,5mm}
[3] Jain, N. K. Siddiqi, M. A. Weissburger, J.H. Protective effects of tea on human body. CABI, 2006. \vsp{1,5mm}
[4] Wachendorfová, V. Čaj. Praha: Slovart, 2007. 96 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Buňková: Chutnala jste vzorky, a který Vám chutnal nejvíce?
Studentka prokázala znalost dané problematiky.