Diplomová práce vymezuje potraviny pro zvláštní výživu a jejich specifický význam ve výživě osob v různých nutričních situacích. Práce je zaměřena na potraviny bezlepkové. Popisuje onemocnění celiakie a základní principy bezlepkové diety. Cílem práce bylo se-stavit a srovnat jak nutričně, tak i ekonomicky jídelní lístky připravené pro zdravé jedince
a osoby s celiakií.
Anotace v angličtině
This diploma thesis specifies foodstuff designed for special nutrition and their particular importance in the nutrition of people in the various nutritional situations. The study is fo-cused on the gluten-free foodstuff. The thesis describes the coeliac disease and the basic principles of the gluten-free diet. The aim of the thesis was to compile and compare both nutritionally and economically menus prepared for healthy people and also for people suffering from coeliac disease.
Klíčová slova
potraviny pro zvláštní výživu, celiakie, lepek, bezlepková dieta, jídelní lístek, nutriční hodnoty, ekonomické vyhodnocení
Klíčová slova v angličtině
foodstuff designed for special nutrition, coeliac disease, gluten, gluten free diet, menu, nutritional values, economic evaluation
Rozsah průvodní práce
76 s., 13. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce vymezuje potraviny pro zvláštní výživu a jejich specifický význam ve výživě osob v různých nutričních situacích. Práce je zaměřena na potraviny bezlepkové. Popisuje onemocnění celiakie a základní principy bezlepkové diety. Cílem práce bylo se-stavit a srovnat jak nutričně, tak i ekonomicky jídelní lístky připravené pro zdravé jedince
a osoby s celiakií.
Anotace v angličtině
This diploma thesis specifies foodstuff designed for special nutrition and their particular importance in the nutrition of people in the various nutritional situations. The study is fo-cused on the gluten-free foodstuff. The thesis describes the coeliac disease and the basic principles of the gluten-free diet. The aim of the thesis was to compile and compare both nutritionally and economically menus prepared for healthy people and also for people suffering from coeliac disease.
Klíčová slova
potraviny pro zvláštní výživu, celiakie, lepek, bezlepková dieta, jídelní lístek, nutriční hodnoty, ekonomické vyhodnocení
Klíčová slova v angličtině
foodstuff designed for special nutrition, coeliac disease, gluten, gluten free diet, menu, nutritional values, economic evaluation
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Vypracujte literární rešerši na dané téma.
Vymezení potravin pro zvláštní výživu, jejich specifický význam ve výživě osob v různých nutričních situacích.
Zaměření na potraviny bezlepkové.
II. Praktická část
Vypracujte metodiku sestavení jidelníčku.
Vyhodnoťte nutričně a ekonomicky jídelníčky pro vybranou fyziologickou skupinu.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Vypracujte literární rešerši na dané téma.
Vymezení potravin pro zvláštní výživu, jejich specifický význam ve výživě osob v různých nutričních situacích.
Zaměření na potraviny bezlepkové.
II. Praktická část
Vypracujte metodiku sestavení jidelníčku.
Vyhodnoťte nutričně a ekonomicky jídelníčky pro vybranou fyziologickou skupinu.
Seznam doporučené literatury
1. PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, 205 s. ISBN 80-86320-23-5. \vsp{1,5mm}
2. MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy. 2. vyd. Vyškov: VVŠ PV, 2003, 148 s. ISBN 80-7231-106-9. \vsp{1,5mm}
3. ČERMÁK, B. et al. Výživa člověka. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2002, 224 s. ISBN 80-7040-576-7. \vsp{1,5mm}
4. VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin. 2 sv. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, ISBN 978-80-86659-17-6. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
1. PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, 205 s. ISBN 80-86320-23-5. \vsp{1,5mm}
2. MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy. 2. vyd. Vyškov: VVŠ PV, 2003, 148 s. ISBN 80-7231-106-9. \vsp{1,5mm}
3. ČERMÁK, B. et al. Výživa člověka. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2002, 224 s. ISBN 80-7040-576-7. \vsp{1,5mm}
4. VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin. 2 sv. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, ISBN 978-80-86659-17-6. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kopec: Jaký vztah mají uzeniny k onemocnění celiakie?