Diplomová práce je zaměřena na problematiku související s výživou při zvýšených náro-cích na tělesnou výkonnost. Teoretická část se zabývá vlivem tělesné zátěže na organis-mus, všeobecnými požadavky a specifiky ve výživě sportovců s ohledem na pohlaví a typ prováděné tělesné zátěže. Cílem praktické části bylo navrhnout jídelníčky pro dané skupi-ny amatérských sportovců. Jídelníčky byly sestaveny na 7 dní pro cílovou skupinu muži a ženy ve věku 19 - 34 let s ohledem na vytrvalostní a silový trénink.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on issues related to nutrition at elevated requirements on physical performance. The theoretical part deals with the influence of exercise on organism, the general requirements and specifics in the nutrition of athletes with regard to gender and type of exercise performed. The aim of the practical part was to design menus for the group of amateur athletes. Menus have been drawn up to 7 days for the target group for men and women aged 19 - 34 years with regard to endurance and strength training.
nutrition, energy, nutritional factors, strength training, endurance training
Rozsah průvodní práce
81 s., 18 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na problematiku související s výživou při zvýšených náro-cích na tělesnou výkonnost. Teoretická část se zabývá vlivem tělesné zátěže na organis-mus, všeobecnými požadavky a specifiky ve výživě sportovců s ohledem na pohlaví a typ prováděné tělesné zátěže. Cílem praktické části bylo navrhnout jídelníčky pro dané skupi-ny amatérských sportovců. Jídelníčky byly sestaveny na 7 dní pro cílovou skupinu muži a ženy ve věku 19 - 34 let s ohledem na vytrvalostní a silový trénink.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on issues related to nutrition at elevated requirements on physical performance. The theoretical part deals with the influence of exercise on organism, the general requirements and specifics in the nutrition of athletes with regard to gender and type of exercise performed. The aim of the practical part was to design menus for the group of amateur athletes. Menus have been drawn up to 7 days for the target group for men and women aged 19 - 34 years with regard to endurance and strength training.
nutrition, energy, nutritional factors, strength training, endurance training
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Vypracujte literární rešerši na dané téma.
Zhodnoťte specifika výživy sportovců.
Charakterizujte optimální potřeby energie pro vytrvalostní a silové sporty.
II. Praktická část
Vypracujte metodiku sestavení jídelníčku.
Vyhodnoťte nutričně a ekonomicky jídelníčky pro vybranou fyziologickou skupinu.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Vypracujte literární rešerši na dané téma.
Zhodnoťte specifika výživy sportovců.
Charakterizujte optimální potřeby energie pro vytrvalostní a silové sporty.
II. Praktická část
Vypracujte metodiku sestavení jídelníčku.
Vyhodnoťte nutričně a ekonomicky jídelníčky pro vybranou fyziologickou skupinu.
Seznam doporučené literatury
[1] MAUGHAN, J. R., BURKE, M. L. Výživa ve sportu, Příručka pro sportovní medicínu. 1. vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4. \vsp{1,5mm}
[2] CLARK, N. Sportovní výživa 4. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 978-80247-2783-7. \vsp{1,5mm}
[3] KONOPKA, P. Sportovní výživa. 1. vyd. České Budějovice: KOPP, 2004, 128 s. ISBN 80-7232-228-1. \vsp{1,5mm}
[4] MANDELOVÁ, L., HRNČIŘÍKOVÁ, I. 1. vyd. Základy výživy ve sportu. Brno: MU, 2007, 72 s. ISBN-13: 978-80-210-4281-0. \vsp{1,5mm}
[5] FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha. Grada, 2004, 180 s. ISBN 80-247-1057-9. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] MAUGHAN, J. R., BURKE, M. L. Výživa ve sportu, Příručka pro sportovní medicínu. 1. vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4. \vsp{1,5mm}
[2] CLARK, N. Sportovní výživa 4. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 978-80247-2783-7. \vsp{1,5mm}
[3] KONOPKA, P. Sportovní výživa. 1. vyd. České Budějovice: KOPP, 2004, 128 s. ISBN 80-7232-228-1. \vsp{1,5mm}
[4] MANDELOVÁ, L., HRNČIŘÍKOVÁ, I. 1. vyd. Základy výživy ve sportu. Brno: MU, 2007, 72 s. ISBN-13: 978-80-210-4281-0. \vsp{1,5mm}
[5] FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha. Grada, 2004, 180 s. ISBN 80-247-1057-9. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Angelovičová: Jaké části drůbežího masa byste použila pro přípravu pokrmů v daných jídelních lístcích?
N azdané doplňující otázky studentkaodpověděla vyčerpávajícím způsobem.