Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, se zabývá charakterizací živočišného odpadu vznikajícího v jatečním nebo v rybárenském průmyslu. Dále řeší problematiku nakládání s tímto odpadem a popisuje známé metody odtučnění, vedoucí k zisku hodnotných surovin (bílkoviny). Ve druhé části je popsán experiment, ve kterém byly odtučňovány hovězí šlachy lipolytickým enzymem LIPOLASE 100 L. Odtučňování bylo prováděno ve vodném prostředí. Enzymová hydrolýza byla sledována jako funkce doby odtučňování, teploty odtučňování a množství použitého enzymu. Největšího odtuč-nění bylo dosaženo při době odtučňování 16 hodin, teplotě 14 °C a dávce enzymu 1,6 % (w/w).
Annotation in English
The thesis consist of two parts. The first, theoretical part, deals with characterization of slaughterhouse and fishing industry by-products. Also addresses the issue of manage-ment of this by-products and describes the known methods of defatting, leading to gain of valuable raw materials (proteins). In the second part experimental part is described, in which cattle tendons were defatted using lipolytic enzyme LIPOLASE 100 L. Deffating was carried out in an aqueous environment. Enzymatic hydrolysis was monitored as a function of deffating time, defatting temperature and quantity of the enzyme. Optimal conditions for deffating cattle tendons are as follows: 16 hours, temperature 14 °C and quantity of enzyme 1.6 % (w/w).
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, se zabývá charakterizací živočišného odpadu vznikajícího v jatečním nebo v rybárenském průmyslu. Dále řeší problematiku nakládání s tímto odpadem a popisuje známé metody odtučnění, vedoucí k zisku hodnotných surovin (bílkoviny). Ve druhé části je popsán experiment, ve kterém byly odtučňovány hovězí šlachy lipolytickým enzymem LIPOLASE 100 L. Odtučňování bylo prováděno ve vodném prostředí. Enzymová hydrolýza byla sledována jako funkce doby odtučňování, teploty odtučňování a množství použitého enzymu. Největšího odtuč-nění bylo dosaženo při době odtučňování 16 hodin, teplotě 14 °C a dávce enzymu 1,6 % (w/w).
Annotation in English
The thesis consist of two parts. The first, theoretical part, deals with characterization of slaughterhouse and fishing industry by-products. Also addresses the issue of manage-ment of this by-products and describes the known methods of defatting, leading to gain of valuable raw materials (proteins). In the second part experimental part is described, in which cattle tendons were defatted using lipolytic enzyme LIPOLASE 100 L. Deffating was carried out in an aqueous environment. Enzymatic hydrolysis was monitored as a function of deffating time, defatting temperature and quantity of the enzyme. Optimal conditions for deffating cattle tendons are as follows: 16 hours, temperature 14 °C and quantity of enzyme 1.6 % (w/w).
Teoretiská část bakalářské práce:
1. Jateční odpady (druhy odpadů, složení)
2. Dosavadní způsoby zužitkování jatečnách odpadů
3. Možnosti přečištění (odtučnění) hovězích šlach
Experimenatální část bakalářské práce:
1. Posoudit možnosti odtučnění hovězích šlach (s využitím komerčně dostupné lipásy)
2. Sledovat vliv parametrů na odtučnění faktorovými pokusy
3. Tabelárně a graficky zpracovat výsledky, diskuse výsledků, zhodnocení přínosu práce
Research Plan
Teoretiská část bakalářské práce:
1. Jateční odpady (druhy odpadů, složení)
2. Dosavadní způsoby zužitkování jatečnách odpadů
3. Možnosti přečištění (odtučnění) hovězích šlach
Experimenatální část bakalářské práce:
1. Posoudit možnosti odtučnění hovězích šlach (s využitím komerčně dostupné lipásy)
2. Sledovat vliv parametrů na odtučnění faktorovými pokusy
3. Tabelárně a graficky zpracovat výsledky, diskuse výsledků, zhodnocení přínosu práce
Recommended resources
Odborné články dostupné ve vědeckých databázích.
monografie: Ockerman, H. et al. Animal by-product: procesing & utilization. London: CRC Press, 2000.
Recommended resources
Odborné články dostupné ve vědeckých databázích.
monografie: Ockerman, H. et al. Animal by-product: procesing & utilization. London: CRC Press, 2000.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, schemes, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
doc. Stoklasa: Můžete určit z výsledků plánovaného pokusu oblast reakčních podmínek, při kterých lze dosáhnout maximálního výsl. reakce?
RNDr. Mikula: Co se stane s čistými šlachami?