Cílem práce bylo navrhnout doporučené dávky potravin pro vybranou skupinu obyvatel. Východiskem byly jídelní lístky sestavené pro muže a ženy ve věku 19-59 let, které vypracovali studenti UTB Zlín. Shromážděná data byla vyhodnocena pomocí aritmetického průměru, mediánu a směrodatné odchylky. Takto získané hodnoty spotřeby vybraných skupin potravin byly porovnávány s doporučenými dávkami potravin pro vojáky a různými formami pyramid výživy. V závěru práce byly navrženy doporučené dávky potravin pro muže a ženy lehce pracující ve věku 19-59 let.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to propose recommended food rations for selected category of the population. Starting point were nutrition plans made for men and women from 19 to 59 years old by students of UTB Zlín. Collected data were evaluated by arithmetic mean, me-dian and standard deviation. These values of consumption for selected food groups were compared with recommended food rations of soldiers and other various forms of nutrition pyramids. At the end of this work were created recommended food rations for easy working men and women from 19 to 59 years old.
Cílem práce bylo navrhnout doporučené dávky potravin pro vybranou skupinu obyvatel. Východiskem byly jídelní lístky sestavené pro muže a ženy ve věku 19-59 let, které vypracovali studenti UTB Zlín. Shromážděná data byla vyhodnocena pomocí aritmetického průměru, mediánu a směrodatné odchylky. Takto získané hodnoty spotřeby vybraných skupin potravin byly porovnávány s doporučenými dávkami potravin pro vojáky a různými formami pyramid výživy. V závěru práce byly navrženy doporučené dávky potravin pro muže a ženy lehce pracující ve věku 19-59 let.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to propose recommended food rations for selected category of the population. Starting point were nutrition plans made for men and women from 19 to 59 years old by students of UTB Zlín. Collected data were evaluated by arithmetic mean, me-dian and standard deviation. These values of consumption for selected food groups were compared with recommended food rations of soldiers and other various forms of nutrition pyramids. At the end of this work were created recommended food rations for easy working men and women from 19 to 59 years old.
[1]Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002.207s. ISBN 80-7172-144-1
[2]Buňka, F., Novák, V., Kadidlová, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. UTB, Zlín, 2006.ISBN 80-7318-429-X
[3]Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton,Praha, 2003.99s. ISBN 80-7254-421-7
Seznam doporučené literatury
[1]Pánek, J. Základy výživy. Svoboda servis, Praha, 2002.207s. ISBN 80-7172-144-1
[2]Buňka, F., Novák, V., Kadidlová, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. UTB, Zlín, 2006.ISBN 80-7318-429-X
[3]Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton,Praha, 2003.99s. ISBN 80-7254-421-7
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Kráčmar: V přílohách u pyramid není citace, chybí tam?
Ing. Valášek: Co to je ve špičce čínské pyramidy?
Studentka danou problematiku ovládá a potvrdila hodnocení vedoucího práce.