Cílem této diplomové práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v pivech vyrobených různou technologií. Byla použita piva se stupňovitostí 12o a 14o. Obsah biogenních aminů byl stanoven pomocí Automatického analyzátoru aminokyselin AAA400.
Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy histamin, tyramin, putrescin, kadaverin a spermidin. Agmatin a spermin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných pivech byl kadaverin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člo-věka.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma work was to investigate the content of biogenic amines in beers produced by different technology. There were analysed 12o and 14o beers. The content of biogenic amines was determined by using Automatic analyzer of aminoacids AAA400.
Histamine, thyramine, putrescine, cadaverine and spermidine were detected in all samples. Agmatine and spermine were not found in any analyzed sample. The cadaverine was quan-titatively the most important biogenic amin in the analyzed beers.
The total content of biogenic amines was insignificant from point of view of toxicity influence for human.
Klíčová slova
technologie výroby piva, pivo, stupňovitost 12o; 14o, biogenní aminy
Klíčová slova v angličtině
technology of beer brewing, beer, degree 12o; 14o, biogenic amines
Rozsah průvodní práce
83 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v pivech vyrobených různou technologií. Byla použita piva se stupňovitostí 12o a 14o. Obsah biogenních aminů byl stanoven pomocí Automatického analyzátoru aminokyselin AAA400.
Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy histamin, tyramin, putrescin, kadaverin a spermidin. Agmatin a spermin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných pivech byl kadaverin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člo-věka.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma work was to investigate the content of biogenic amines in beers produced by different technology. There were analysed 12o and 14o beers. The content of biogenic amines was determined by using Automatic analyzer of aminoacids AAA400.
Histamine, thyramine, putrescine, cadaverine and spermidine were detected in all samples. Agmatine and spermine were not found in any analyzed sample. The cadaverine was quan-titatively the most important biogenic amin in the analyzed beers.
The total content of biogenic amines was insignificant from point of view of toxicity influence for human.
Klíčová slova
technologie výroby piva, pivo, stupňovitost 12o; 14o, biogenní aminy
Klíčová slova v angličtině
technology of beer brewing, beer, degree 12o; 14o, biogenic amines
Zásady pro vypracování
\begin{Arab}
Bude vypracována literární rešerže k problematice biogenních aminů,
v produktech pivovarského průmyslu
Zpracovat cíle, metodický postup a materiál
Analyzovat tekuté produkty potravinářského průmyslu (pivo), na obsah
biogenních aminů
Zpracovat a statisticky vyhodnotit získané výsledky
Vypracovat závěry
\end{Arab}
Zásady pro vypracování
\begin{Arab}
Bude vypracována literární rešerže k problematice biogenních aminů,
v produktech pivovarského průmyslu
Zpracovat cíle, metodický postup a materiál
Analyzovat tekuté produkty potravinářského průmyslu (pivo), na obsah
biogenních aminů
Zpracovat a statisticky vyhodnotit získané výsledky
Vypracovat závěry
\end{Arab}
Seznam doporučené literatury
1. Jackson, M. 2001. Pivo. Praha, Fortuna Print \vsp{1,5mm}
2. Jenč, F. 1998. Alkohol jako lék. Praha, Volvox Globator \vsp{1,5mm}
3. Zýbrt, V. 2005. Velká kniha piva. Olomouc, Rubico \vsp{1,5mm}
4. Basařová, G., Hlaváček. I. 1999. České pivo. Pacov, Nuga \vsp{1,5mm}
5. Verhoef, B. 2004. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, Rebo \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
1. Jackson, M. 2001. Pivo. Praha, Fortuna Print \vsp{1,5mm}
2. Jenč, F. 1998. Alkohol jako lék. Praha, Volvox Globator \vsp{1,5mm}
3. Zýbrt, V. 2005. Velká kniha piva. Olomouc, Rubico \vsp{1,5mm}
4. Basařová, G., Hlaváček. I. 1999. České pivo. Pacov, Nuga \vsp{1,5mm}
5. Verhoef, B. 2004. Kompletní encyklopedie piva. Čestlice, Rebo \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek, CSc.: Jaký je rozdíl mezi chromatorgamem a chromatografem? Co je to stupňovitost u piva?
doc. Golián: Z čeho vzniknou biogenní aminy a v které fázi výroby piva?
Studentka danou problametiku ovládá, na většinu otázek odpověděla správně.