Cílem diplomové práce bylo sledovat změny mikrobiologických ukazatelů a sušiny u dvou sad hotových pasterovaných pokrmů, Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a Vepřová játra s rýží, jež byly skladovány ve dvou provedeních, tj. v obalu nenarušeném a obalu proříznutém po dobu čtyř týdnů. Bylo zjištěno, že protržený obal ovlivňuje růst některých skupin mikroorganismů (zejména celkový počet mikroorganismů, psychrotrofní bakterie) a také má vliv na obsah sušiny, kdy může docházet buď k vysychání, nebo vlhnutí zkoumané suroviny.
Annotation in English
The aim of this thesis was studying of changes in microbiological parametres and solids for the two sets of pasteurized ready meal - Sirloin in cream suace with dumplings and Pork liver with rice. This meals were stored for four weeks in two types of packaging, it means in the unopened packaging and in the cutting container. It was found that the bursting of packaging affects the growth of certain groups of microorganisms (especially total count of microorganism, psychrophilic microorganism) and also affects the dry matter content which can occur either drying up or rising damp of examined material.
Keywords
hotový pokrm, technologický postup výroby hotových pokrmů, onemocnění z potravin, sušina, živná půda, Petriho miska, ředění, bakterie, odběr vzorku, očkování, kolonie
Keywords in English
ready meal, technological procedure of ready meal, ilness from food, solids, breeding ground, Petri dish, dilution, bakteria, sampling, vaccination, colony
Length of the covering note
116 s. 1 s. obr. příloh
Language
CZ
Annotation
Cílem diplomové práce bylo sledovat změny mikrobiologických ukazatelů a sušiny u dvou sad hotových pasterovaných pokrmů, Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a Vepřová játra s rýží, jež byly skladovány ve dvou provedeních, tj. v obalu nenarušeném a obalu proříznutém po dobu čtyř týdnů. Bylo zjištěno, že protržený obal ovlivňuje růst některých skupin mikroorganismů (zejména celkový počet mikroorganismů, psychrotrofní bakterie) a také má vliv na obsah sušiny, kdy může docházet buď k vysychání, nebo vlhnutí zkoumané suroviny.
Annotation in English
The aim of this thesis was studying of changes in microbiological parametres and solids for the two sets of pasteurized ready meal - Sirloin in cream suace with dumplings and Pork liver with rice. This meals were stored for four weeks in two types of packaging, it means in the unopened packaging and in the cutting container. It was found that the bursting of packaging affects the growth of certain groups of microorganisms (especially total count of microorganism, psychrophilic microorganism) and also affects the dry matter content which can occur either drying up or rising damp of examined material.
Keywords
hotový pokrm, technologický postup výroby hotových pokrmů, onemocnění z potravin, sušina, živná půda, Petriho miska, ředění, bakterie, odběr vzorku, očkování, kolonie
Keywords in English
ready meal, technological procedure of ready meal, ilness from food, solids, breeding ground, Petri dish, dilution, bakteria, sampling, vaccination, colony
Research Plan
I. Teoretická část
Zpracovat literární rešerži zaměřenou na mikrobiologii,výrobu hotových jídel a změny chemického složení v průběhu skladování.
II. Praktická část
Vypracovat cíle, kapitolu Materiál a metodický postup.
Na základě stanovených metodických postupů provést přípravu vzorků hotových jídel, provést jejich mikrobiologické vyšetření.
Získané výsledky vyhodnotit variačně statisticky a diskutovat s jinými autory.
Vypracovat závěry diplomové práce pro další využití v potravinářské praxi.
Research Plan
I. Teoretická část
Zpracovat literární rešerži zaměřenou na mikrobiologii,výrobu hotových jídel a změny chemického složení v průběhu skladování.
II. Praktická část
Vypracovat cíle, kapitolu Materiál a metodický postup.
Na základě stanovených metodických postupů provést přípravu vzorků hotových jídel, provést jejich mikrobiologické vyšetření.
Získané výsledky vyhodnotit variačně statisticky a diskutovat s jinými autory.
Vypracovat závěry diplomové práce pro další využití v potravinářské praxi.
Recommended resources
[1] BLATTNÝ, C., PIPEK, P., INGR, I. Konzervárenské suroviny. VŠCHT Praha, 1986, 216 s.
[2] INGR, I. Základy konzervace potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 2007, 119 s. ISBN 978-80-7375-110-14.
[3] TREMLOVÁ, B. Histologie potravin. Veterinární a farmaceutická univerzita, Brno, 1998, 60 s. ISBN 80-85114-22-4.
[4] DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Forsapi, Praha, 2008, 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4.
[5] VLKOVÁ, E., TOMÁNKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, 2006, 168 s. ISBN 80-213-1583-0.
Recommended resources
[1] BLATTNÝ, C., PIPEK, P., INGR, I. Konzervárenské suroviny. VŠCHT Praha, 1986, 216 s.
[2] INGR, I. Základy konzervace potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 2007, 119 s. ISBN 978-80-7375-110-14.
[3] TREMLOVÁ, B. Histologie potravin. Veterinární a farmaceutická univerzita, Brno, 1998, 60 s. ISBN 80-85114-22-4.
[4] DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Forsapi, Praha, 2008, 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4.
[5] VLKOVÁ, E., TOMÁNKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, 2006, 168 s. ISBN 80-213-1583-0.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Ing. Valášek: Jak se Vám podařilo získat vzorky?
Doc. Golián: Jakým způsobem byla jídla ( hotové pokrmy) tepelně ošetřena a balena?
Studentka se v problematice orientuje, na otázky komise odpovídala věcně, pohotově.
Komise navrhuje ocenění za zpracování a prezentaci DP.