Diplomová práce se zaměřila na charakterizaci kmenů Streptococcus thermophilus
dle vybraných vlastností důležitých z hlediska technologie a bezpečnosti potravin. Studovanými vlastnostmi jak v teoretické, tak praktické části byly produkce exopolysacharidů, produkce enzymu ureáza, schopnost acidifikace a rezistence vůči antibiotikům. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků a to z důvodu technologicky významné produkce
exopolysacharidů, které mohou prispět ke zlepšení textury a stabilizaci těchto výrobků. Dále bylo prokázáno, že studované kmeny Streptococccus thermophilus se řadily ke středně i vysoce okyselujícím druhům a také bylo zjištěno, že metabolizmus močoviny nemá žádný vliv na acidifikační aktivitu daných kmenů. Poslední vlastností, která byla sledována, byla rezistence vůči antibiotikům, kdy byly dané kmeny určeny jako citlivé.
Anotace v angličtině
This thesis focused on the characterization of Streptococcus thermophilus strains according to chosen properties, that are important from technological and safety point of view. Exopolysaccharide production, production of the enzyme urease, acidification ability and resistance against antibiotics were the studied properties in both teoretical and practical part. It was found that the studied strains are both technological and safety point of view suitable for the manufacture of fermented dairy products because of the technologically significant products EPS, which can help improve texture and stabilization of these products. It was also shown that the studied strains belonged to Streptococccus thermophilus to medium and high acidifying species and found that the metabolism of urea has no effect on the acidification activity of the strains. The last feature that was observed was resistance to antibiotics, when the strains were identified as sensitive.
Diplomová práce se zaměřila na charakterizaci kmenů Streptococcus thermophilus
dle vybraných vlastností důležitých z hlediska technologie a bezpečnosti potravin. Studovanými vlastnostmi jak v teoretické, tak praktické části byly produkce exopolysacharidů, produkce enzymu ureáza, schopnost acidifikace a rezistence vůči antibiotikům. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků a to z důvodu technologicky významné produkce
exopolysacharidů, které mohou prispět ke zlepšení textury a stabilizaci těchto výrobků. Dále bylo prokázáno, že studované kmeny Streptococccus thermophilus se řadily ke středně i vysoce okyselujícím druhům a také bylo zjištěno, že metabolizmus močoviny nemá žádný vliv na acidifikační aktivitu daných kmenů. Poslední vlastností, která byla sledována, byla rezistence vůči antibiotikům, kdy byly dané kmeny určeny jako citlivé.
Anotace v angličtině
This thesis focused on the characterization of Streptococcus thermophilus strains according to chosen properties, that are important from technological and safety point of view. Exopolysaccharide production, production of the enzyme urease, acidification ability and resistance against antibiotics were the studied properties in both teoretical and practical part. It was found that the studied strains are both technological and safety point of view suitable for the manufacture of fermented dairy products because of the technologically significant products EPS, which can help improve texture and stabilization of these products. It was also shown that the studied strains belonged to Streptococccus thermophilus to medium and high acidifying species and found that the metabolism of urea has no effect on the acidification activity of the strains. The last feature that was observed was resistance to antibiotics, when the strains were identified as sensitive.
Stanovení produkce exopolysacharidů kmeny Streptococcus thermophilus.
Schopnost kmenů Streptococcus thermophilus produkovat enzym ureázu.
Schopnost kmenů Streptococcus thermophilus acidifikovat prostředí.
Stanovení rezistence kmenů Streptococcus thermophilus vůči vybraným antibiotikům.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika Streptococcus thermophilus.
Produkce exopolysacharidů.
Produkce ureázy a acidifikace.
Rezistence vůči antibiotikům.
II. Praktická část
Stanovení produkce exopolysacharidů kmeny Streptococcus thermophilus.
Schopnost kmenů Streptococcus thermophilus produkovat enzym ureázu.
Schopnost kmenů Streptococcus thermophilus acidifikovat prostředí.
Stanovení rezistence kmenů Streptococcus thermophilus vůči vybraným antibiotikům.
Seznam doporučené literatury
[1] GÖRNER, F.,VALÍK, Ľ. Aplikovaná mikrobiológia poživatín, Bratislava 2004.
[2] DUBOC P., MOLLET B. Applications of exopolysaccharides in the dairy industry, Switzerland 2001.
[3] DE VUYST L., ZAMFIR M. et al. Exopolysaccharide-producing Streptococcus thermophilus strains as functional starter cultures in the production of fermented milks, Belgium 2003.
[4] SALMINEN S. et al. Lactic Acid Bacteria, New York 2004.
Seznam doporučené literatury
[1] GÖRNER, F.,VALÍK, Ľ. Aplikovaná mikrobiológia poživatín, Bratislava 2004.
[2] DUBOC P., MOLLET B. Applications of exopolysaccharides in the dairy industry, Switzerland 2001.
[3] DE VUYST L., ZAMFIR M. et al. Exopolysaccharide-producing Streptococcus thermophilus strains as functional starter cultures in the production of fermented milks, Belgium 2003.
[4] SALMINEN S. et al. Lactic Acid Bacteria, New York 2004.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce, prokázala že danou problematiku v potřebném rozsahu a souvislostech ovládá.
K obhajobě DP nebyly ze strany komise další otázky.