Fosforečnany jsou užívány jako potravinářská aditiva. Disponují mnoha zlepšujícími účinky na výslednou kvalitu produktů. Za další funkci fosforečnanů by pak mohla být považována antimikrobní aktivita. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt sedmi fosforečnanů na vybrané druhy gramnegativních a grampozitivních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI), které se lišily délkou řetězce. Inhibiční působení fosforečnanů bylo hodnoceno pomocí změny optické denzity bakteriální suspenze v čase. Měření probíhalo při 600 nm. Účinky jednotlivých solí na růstové chování bakterií byly porovnány a bylo zjištěno, že zmiňovaný inhibiční účinek není dán jen stupněm kondenzace, ale také hodnotami pH.
Annotation in English
Phosphates are used like food additives. They dispose of many improving effects on resulting quality of products. As another function of phosphates could be considered the antimicrobial activity. In this thesis was monitored an inhibitory effect of seven phosphates on selected strains of Gram-negative and Gram-positive bacteria. For these purposes were used phosphate salts (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI) which differed in chain lenght. The inhibitory effect of phosphates was evaluated by the change of optical density of bacterial suspension. This measurement was practised by the wavelenght 600 nm. The effects of separated salts on bacterial growth behaviour were compared with each other and was obsereved that mentioned inhibitory effect is not determined just by the condensation degree but it is also dependent on pH values.
Keywords
fosforečnany, inhibiční účinky na růst, stupeň kondenzace, grampozitivní a gramnegativní bakterie, hodnoty pH
Keywords in English
phosphates, inhibitory effects on bacterial growth, condensation degree, Gram-positive and Gram-negative bakteria, pH values
Length of the covering note
89 s., 10 s. příloh
Language
CZ
Annotation
Fosforečnany jsou užívány jako potravinářská aditiva. Disponují mnoha zlepšujícími účinky na výslednou kvalitu produktů. Za další funkci fosforečnanů by pak mohla být považována antimikrobní aktivita. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt sedmi fosforečnanů na vybrané druhy gramnegativních a grampozitivních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI), které se lišily délkou řetězce. Inhibiční působení fosforečnanů bylo hodnoceno pomocí změny optické denzity bakteriální suspenze v čase. Měření probíhalo při 600 nm. Účinky jednotlivých solí na růstové chování bakterií byly porovnány a bylo zjištěno, že zmiňovaný inhibiční účinek není dán jen stupněm kondenzace, ale také hodnotami pH.
Annotation in English
Phosphates are used like food additives. They dispose of many improving effects on resulting quality of products. As another function of phosphates could be considered the antimicrobial activity. In this thesis was monitored an inhibitory effect of seven phosphates on selected strains of Gram-negative and Gram-positive bacteria. For these purposes were used phosphate salts (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI) which differed in chain lenght. The inhibitory effect of phosphates was evaluated by the change of optical density of bacterial suspension. This measurement was practised by the wavelenght 600 nm. The effects of separated salts on bacterial growth behaviour were compared with each other and was obsereved that mentioned inhibitory effect is not determined just by the condensation degree but it is also dependent on pH values.
Keywords
fosforečnany, inhibiční účinky na růst, stupeň kondenzace, grampozitivní a gramnegativní bakterie, hodnoty pH
Keywords in English
phosphates, inhibitory effects on bacterial growth, condensation degree, Gram-positive and Gram-negative bakteria, pH values
Research Plan
I. Teoretická část
{Zpracujte literární rešerši týkající se obecné charakteristiky, vlastností a potravinářského využití fosforečnanů v různém kondenzačním stupni.
Popište potravinářsky významné skupiny mikroorganizmů a zaměřte se na inhibiční účinky fosforečnanových solí na jejich růst.
II. Praktická část
Proveďte stanovení inhibičních účinků komerčně využívaných fosforečnanů lišících se délkou řetězce a koncentrací na vybrané skupiny grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Výsledky statisticky vyhodnoťte.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry o působení fosforečnanů na testované bakterie. Porovnejte a zhodnoťte inhibiční růstový účinek daných fosforečnanových solí.
Research Plan
I. Teoretická část
{Zpracujte literární rešerši týkající se obecné charakteristiky, vlastností a potravinářského využití fosforečnanů v různém kondenzačním stupni.
Popište potravinářsky významné skupiny mikroorganizmů a zaměřte se na inhibiční účinky fosforečnanových solí na jejich růst.
II. Praktická část
Proveďte stanovení inhibičních účinků komerčně využívaných fosforečnanů lišících se délkou řetězce a koncentrací na vybrané skupiny grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Výsledky statisticky vyhodnoťte.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte závěry o působení fosforečnanů na testované bakterie. Porovnejte a zhodnoťte inhibiční růstový účinek daných fosforečnanových solí.
Recommended resources
[1] MOLINS, R. A., Phosphates in Food, Library of Congress Cataloging-in-Publication Data, CRC Press, Inc. 1991.
[2] KAPRÁLEK, F., Základy bakteriologie, Univerzita Karlova v Praze, Karolinum 1999.
[3] CARNEIRO DE MELO, A., CASSAR, C., MILES, R., Trisodium Phosphate Increases Sensivity of Gram-Negative Bakteria to Lysozyme and Nisin, Division of Life Science, King´s College London 1997.
[4] AITKEN, A., Polyphosphates in Fish Processing, Ministry of agriculture, fisheries and food, TORRY RESEARCH STATION FAO ind partnership with Support unit for International Fisheries and Aquatic Reseach, SIFAR 2001.
[5] JULÁK, J., Identifikace Bakterií metodami instrumentální chemické analýzy, Univerzita Karlova v Praze, Karolinum 1998.
Recommended resources
[1] MOLINS, R. A., Phosphates in Food, Library of Congress Cataloging-in-Publication Data, CRC Press, Inc. 1991.
[2] KAPRÁLEK, F., Základy bakteriologie, Univerzita Karlova v Praze, Karolinum 1999.
[3] CARNEIRO DE MELO, A., CASSAR, C., MILES, R., Trisodium Phosphate Increases Sensivity of Gram-Negative Bakteria to Lysozyme and Nisin, Division of Life Science, King´s College London 1997.
[4] AITKEN, A., Polyphosphates in Fish Processing, Ministry of agriculture, fisheries and food, TORRY RESEARCH STATION FAO ind partnership with Support unit for International Fisheries and Aquatic Reseach, SIFAR 2001.
[5] JULÁK, J., Identifikace Bakterií metodami instrumentální chemické analýzy, Univerzita Karlova v Praze, Karolinum 1998.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky. Její vystoupení bylo jisté a přesvědčivé Komise neměla dotazy.
Komise navrhla ocenění za zpracování a prezentaci diplomové práce.