Cílem práce bylo nutričně vyhodnotit jídelní lístky vybraných základních škol a provést dotazníkový průzkum mezi žáky na téma školní stravování. Z výsledků nutričního hodnocení vyplývá, že školní jídelny zabezpečují 35 % VDD pro celkovou energii, bílkoviny a tuky. Nedostačující je plnění sacharidů a rostlinných bílkovin pro chlapce
15 - 18 let. Z dotazníkového šetření bylo zjištěno, že žáci jsou spíše spokojeni s kvalitou školního stravování, což vyplývá z jejich spokojenosti s výběrem jídla, velikostí porcí nebo z četnosti vracení nedojedeného jídla zpět.
Annotation in English
The aim of this thesis was to nutritionally evaluate the menus of selected primary schools and make study among students with view to quality of school meals. The results of nutritional evaluation shows that menus of examined school canteens provide 35 % of nutritional standards for total energy, protein and fats. The intake of carbohydrate and vegetable proteins is inadequate for boys 15-18 years old. The questionnaire survey revealed that students are satisfied with the quality of school meals, because they are satisfied with food choices, size of meals and return food back less commonly.
quality of school food, menu, nutrition factors, questionnaire survey
Length of the covering note
77 s., 10 s. obr. příloh.
Language
CZ
Annotation
Cílem práce bylo nutričně vyhodnotit jídelní lístky vybraných základních škol a provést dotazníkový průzkum mezi žáky na téma školní stravování. Z výsledků nutričního hodnocení vyplývá, že školní jídelny zabezpečují 35 % VDD pro celkovou energii, bílkoviny a tuky. Nedostačující je plnění sacharidů a rostlinných bílkovin pro chlapce
15 - 18 let. Z dotazníkového šetření bylo zjištěno, že žáci jsou spíše spokojeni s kvalitou školního stravování, což vyplývá z jejich spokojenosti s výběrem jídla, velikostí porcí nebo z četnosti vracení nedojedeného jídla zpět.
Annotation in English
The aim of this thesis was to nutritionally evaluate the menus of selected primary schools and make study among students with view to quality of school meals. The results of nutritional evaluation shows that menus of examined school canteens provide 35 % of nutritional standards for total energy, protein and fats. The intake of carbohydrate and vegetable proteins is inadequate for boys 15-18 years old. The questionnaire survey revealed that students are satisfied with the quality of school meals, because they are satisfied with food choices, size of meals and return food back less commonly.
quality of school food, menu, nutrition factors, questionnaire survey
Research Plan
I. Teoretická část
Historie školního stravování
{Nutriční hodnocení školního stravování
{Význam vybraných nutričních faktorů pro danou skupinu obyvatelstva
{Výchovný aspekt školního stravování
II. Praktická část
{Metodika práce
{Nutriční vyhodnocení jídelních lístků
{Vyhodnocení dotazníků
Research Plan
I. Teoretická část
Historie školního stravování
{Nutriční hodnocení školního stravování
{Význam vybraných nutričních faktorů pro danou skupinu obyvatelstva
{Výchovný aspekt školního stravování
II. Praktická část
{Metodika práce
{Nutriční vyhodnocení jídelních lístků
{Vyhodnocení dotazníků
Recommended resources
[1] ŠULCOVÁ E., STROSSEROVÁ A. Školní stravování - (historie a aktuálně). Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování. 2008, č. 5, str. 68-74.
[2] NOVÁK, V., BUŇKA, F. Základy ekonomiky výživy. 1. vyd. Zlín: UTB, 2005. 119 s. ISBN 80-7318-262-9.
[3] PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J.: Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002. 219 s. ISBN 80-7080-468-8.
[4] Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování.
Recommended resources
[1] ŠULCOVÁ E., STROSSEROVÁ A. Školní stravování - (historie a aktuálně). Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování. 2008, č. 5, str. 68-74.
[2] NOVÁK, V., BUŇKA, F. Základy ekonomiky výživy. 1. vyd. Zlín: UTB, 2005. 119 s. ISBN 80-7318-262-9.
[3] PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J.: Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002. 219 s. ISBN 80-7080-468-8.
[4] Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
\
prof. Angelovičová: Jaký BMI měli dotazovaní studenti?