Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a experimentální. Teoretická část pojednává o pevných a kapalných bílkovinných odpadech masného průmyslu. Dále je popsáno využití odpadů masného průmyslu (energetika, zemědělství, potravinář-ství, lékařství, farmaceutický průmysl a ostatní odvětví). V experimentální části diplomové práce jsem se zabývala rozkladem hovězích šlach 3-stupňovou enzymovou hydrolýzou ve vodném prostředí a ve vodném prostředí s přídavkem 1 % (w/w) KOH na kolagenní hydrolyzát. Sledoval se vliv vybraných technologických podmínek na účinnost rozkladu šlach a jejich vliv na kvalitu připravených kolagenních hydrolyzátů (obsah kolagenu, elastinu, popelovin).
Anotace v angličtině
Diploma thesis is divided into two parts - the theoretical and experimental ones. The theoretical part deals with solid and liquid protein by-products of the meat-processing industry. Utilisation of the meat-processing industry by-products is described (power industry, ag-riculture, food industry,medicine, pharmaceutical industry and other industrial branches). In the experimental part, degradation of beef tendons through three-stage enzyme hydroly-sis in water environment and in water environment with addition of 1%(w/w) KOH into collagen hydrolysate was investigated. The influence of selected technological conditions on the beef tendons breakdown efficiency and their effect on the quality of prepared collagen hydrolysate (collagen,elastin and ashes content) was also studied.
beef tendons, by-products, collagen, elastin, hydrolysate, meat-processing industry
Rozsah průvodní práce
78 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a experimentální. Teoretická část pojednává o pevných a kapalných bílkovinných odpadech masného průmyslu. Dále je popsáno využití odpadů masného průmyslu (energetika, zemědělství, potravinář-ství, lékařství, farmaceutický průmysl a ostatní odvětví). V experimentální části diplomové práce jsem se zabývala rozkladem hovězích šlach 3-stupňovou enzymovou hydrolýzou ve vodném prostředí a ve vodném prostředí s přídavkem 1 % (w/w) KOH na kolagenní hydrolyzát. Sledoval se vliv vybraných technologických podmínek na účinnost rozkladu šlach a jejich vliv na kvalitu připravených kolagenních hydrolyzátů (obsah kolagenu, elastinu, popelovin).
Anotace v angličtině
Diploma thesis is divided into two parts - the theoretical and experimental ones. The theoretical part deals with solid and liquid protein by-products of the meat-processing industry. Utilisation of the meat-processing industry by-products is described (power industry, ag-riculture, food industry,medicine, pharmaceutical industry and other industrial branches). In the experimental part, degradation of beef tendons through three-stage enzyme hydroly-sis in water environment and in water environment with addition of 1%(w/w) KOH into collagen hydrolysate was investigated. The influence of selected technological conditions on the beef tendons breakdown efficiency and their effect on the quality of prepared collagen hydrolysate (collagen,elastin and ashes content) was also studied.
beef tendons, by-products, collagen, elastin, hydrolysate, meat-processing industry
Zásady pro vypracování
1. Odpady masné výroby (rozdělení, klasifikace, nakládání a zpracování)
2. Kolagen (druhy, vlastnosti, způsoby získávání kolagenního hydrolyzátu a aplikace)
3. V experimentální části příprava kolagenního hydrolyzátu
4. Sledování parametrů při výrobě kolagenního hydrolyzátu (teplota, čas a koncentrace enzymu)
5. Zpracování výsledků, diskuze a zhodnocení přínosu práce
Zásady pro vypracování
1. Odpady masné výroby (rozdělení, klasifikace, nakládání a zpracování)
2. Kolagen (druhy, vlastnosti, způsoby získávání kolagenního hydrolyzátu a aplikace)
3. V experimentální části příprava kolagenního hydrolyzátu
4. Sledování parametrů při výrobě kolagenního hydrolyzátu (teplota, čas a koncentrace enzymu)
5. Zpracování výsledků, diskuze a zhodnocení přínosu práce
Seznam doporučené literatury
1. Park, J. et al. Biomaterials. Boca Raton: CRC Press, 2003.
2. Ockerman, H. et al. Animal by-product: procesing & utilization. London: CRC Press, 2000.
Seznam doporučené literatury
1. Park, J. et al. Biomaterials. Boca Raton: CRC Press, 2003.
2. Ockerman, H. et al. Animal by-product: procesing & utilization. London: CRC Press, 2000.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
RNDr. Mikula: V práci nebylo dosaženo optima, proto jsou závěry jen podmíněné.
doc. Stoklasa: Podle čeho z průběhu izočar v použitém modelu poznám, že systém by mohl obsahovat jen jedno optimum?