Práce je rozdělena na úvod, teoretickou část a závěr. Bakalářská práce je zaměřena na toxické a fyziologické účinky germania a jeho sloučenin na lidský organismus. Dále se zabývá výskytem germania v potravinách a nutričními doplňky, které obsahují organicky vázané germanium. Jsou zde popsány i analytické metody pro stanovení stopového množství germania.
Annotation in English
The work is divided into introduction, theoretical part and conclusion. The bachelor thesis focuses on the physiological and toxic effects of germanium and its compounds on the human organism. It also deals with the occurrence of germanium in food nutritional complements that contain organically bound germanium. The thesis describes analytical methods for the determination of trace amounts of germanium as well.
Keywords
Germanium, GE-132, Spirogermanium, Sanumgerman
Keywords in English
Germanium, GE-132, Spirogermanium, Sanumgerman
Length of the covering note
55 s.
Language
CZ
Annotation
Práce je rozdělena na úvod, teoretickou část a závěr. Bakalářská práce je zaměřena na toxické a fyziologické účinky germania a jeho sloučenin na lidský organismus. Dále se zabývá výskytem germania v potravinách a nutričními doplňky, které obsahují organicky vázané germanium. Jsou zde popsány i analytické metody pro stanovení stopového množství germania.
Annotation in English
The work is divided into introduction, theoretical part and conclusion. The bachelor thesis focuses on the physiological and toxic effects of germanium and its compounds on the human organism. It also deals with the occurrence of germanium in food nutritional complements that contain organically bound germanium. The thesis describes analytical methods for the determination of trace amounts of germanium as well.
Keywords
Germanium, GE-132, Spirogermanium, Sanumgerman
Keywords in English
Germanium, GE-132, Spirogermanium, Sanumgerman
Research Plan
I. Teoretická část
Vlastnosti germania a jeho výskyt.
Fyziologické účinky germania na lidský organismus.
Potraviny jako zdroj germania.
Metody stanovení germania v potravinách.
Research Plan
I. Teoretická část
Vlastnosti germania a jeho výskyt.
Fyziologické účinky germania na lidský organismus.
Potraviny jako zdroj germania.
Metody stanovení germania v potravinách.
Recommended resources
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1,2,3, OSSIS, Tábor 1999.
[2] FAROON, O.M., KEITH, S.L., HANSEN,H., FOWLER, B.A. Handbook on the toxicology of metals,3rd edition, ElsevierB.V. 2007.
[3] SCHRODER,H.A., BOLASSA, J.J. Abnormal trace metals in man, Journal of Chronic Diseasses, 20,4,1967.
[4] QIN,W., DAN,W., BIN, D., ZAIJUN, L., YANQIANG, H. Determination of trace amounts of germanium in food and fruit by spectrometry, Journal of Food Compos. and Anal., 19, 1, 2006.
Recommended resources
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1,2,3, OSSIS, Tábor 1999.
[2] FAROON, O.M., KEITH, S.L., HANSEN,H., FOWLER, B.A. Handbook on the toxicology of metals,3rd edition, ElsevierB.V. 2007.
[3] SCHRODER,H.A., BOLASSA, J.J. Abnormal trace metals in man, Journal of Chronic Diseasses, 20,4,1967.
[4] QIN,W., DAN,W., BIN, D., ZAIJUN, L., YANQIANG, H. Determination of trace amounts of germanium in food and fruit by spectrometry, Journal of Food Compos. and Anal., 19, 1, 2006.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Otázky oponenta:
1. Jakým způsobem je zajištěna bezpečnost užívání přípravků s organicky vázaným germaniem, které mohou obsahovat i elementární germanium a jeho anorganické soli (způsobují totální selhání ledvi, neuropatie atd.)
2. Jsou tyto potravinové doplňky dostupné i v ČR?
prof. Kováčik - v případě bezpečnosti jde hlavně o formu nebo o množství Germania v dikutovaných přípravcích?
Student odpověděl s přehledem.