Předložená bakalářská práce shrnuje poznatky o kakaovníku a kakaových bobech.
Obsahem práce je charakterizovat kakaovník jako rostlinu, jeho pěstování, výskyt a složení
kakaových bobů. Další část je zaměřena na technologické zpracování kakaových bobů.
Hlavní důraz je kladen na látky obsažené v kakaových bobech, který mají vliv na lidský
organismus.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with cacao tree and cacao nibs. The research work is described
as a cacao plant, its cultivation, the presence and composition of cocoa beans. Another part
focuses on the technological processing of cocoa beans. The main emphasis is on substance
in cocoa beans that have an impact on the human body.
Klíčová slova
kakao, kakaové boby, theobromin, kofein
Klíčová slova v angličtině
cacao, cacao nibs, theobromine, caffeine
Rozsah průvodní práce
47
Jazyk
CZ
Anotace
Předložená bakalářská práce shrnuje poznatky o kakaovníku a kakaových bobech.
Obsahem práce je charakterizovat kakaovník jako rostlinu, jeho pěstování, výskyt a složení
kakaových bobů. Další část je zaměřena na technologické zpracování kakaových bobů.
Hlavní důraz je kladen na látky obsažené v kakaových bobech, který mají vliv na lidský
organismus.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with cacao tree and cacao nibs. The research work is described
as a cacao plant, its cultivation, the presence and composition of cocoa beans. Another part
focuses on the technological processing of cocoa beans. The main emphasis is on substance
in cocoa beans that have an impact on the human body.
Klíčová slova
kakao, kakaové boby, theobromin, kofein
Klíčová slova v angličtině
cacao, cacao nibs, theobromine, caffeine
Zásady pro vypracování
Popište historii, botanickou charakteristiku a pěstování kakaovníku.
Uveďte základní technologické postupy při zpracování kakaových bobů.
Zaměřte se na chemické složení kakaových výrobků, zejména na látky s bioaktivním účinkem na lidský organismus.
Zásady pro vypracování
Popište historii, botanickou charakteristiku a pěstování kakaovníku.
Uveďte základní technologické postupy při zpracování kakaových bobů.
Zaměřte se na chemické složení kakaových výrobků, zejména na látky s bioaktivním účinkem na lidský organismus.
Seznam doporučené literatury
1. Valíček P., 2002. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Academie věd České republiky, Praha, 486 s. ISBN 80-0939-6.
2. Hrabě, J., Buňka, F., Hoza, I., 2007. Technologie výroby potravin rostlinného původu pro kombinované studium, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 190 s. ISBN 978-80-7318-520-6.
3. Bockisch, M., 1998. Fats and Oils Handbook. AOCS Press, 892 s. ISBN 978-0-935315-82-0.
4. deMan, John M., 1999. Principles of Food Chemistry. Springer - Verlag, 595 s. ISBN 978-0-8342-1234-3.
Seznam doporučené literatury
1. Valíček P., 2002. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Academie věd České republiky, Praha, 486 s. ISBN 80-0939-6.
2. Hrabě, J., Buňka, F., Hoza, I., 2007. Technologie výroby potravin rostlinného původu pro kombinované studium, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 190 s. ISBN 978-80-7318-520-6.
3. Bockisch, M., 1998. Fats and Oils Handbook. AOCS Press, 892 s. ISBN 978-0-935315-82-0.
4. deMan, John M., 1999. Principles of Food Chemistry. Springer - Verlag, 595 s. ISBN 978-0-8342-1234-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Škrovánková: Můžete popsat polyfenoly:
doc Hrabě: Kolik kakaa by se mělo denně užívat, aby se projevily pozitivní účinky?
Studentka prokázla hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širších okolnostech. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňujcí otázky reagovala pohotově a správně. Studentka neodpověděla dobře na otázky oponenta.