Předkládaná diplomová práce se zabývá zjištěním vlivu přítomnosti zvolených ne-čistot (kyseliny citrónové, laktózy a bílkovinného koncentrátu ze syrovátky) na výsledné vlastnosti polykondenzátů kyseliny mléčné. Vzorky byly připraveny metodou přímé poly-kondenzace v tavenině katalyzované pomocí, jak organokovového, tak i nekovového kata-lyzátoru. Produkty reakcí byly následně charakterizovány pomocí viskozimetrických mě-ření, gelové permeační chromatografie, diferenční skenovací kalorimetrie a infračervené spektroskopie. Dále byly metodou titrace stanoveny koncové karboxylové skupiny poly-kondenzátů. Bylo zjištěno, že povaha katalyzátoru silně ovlivňuje vlastnosti produktů po-lykondenzace připravených směsí. Výsledky ukazují významné interakce mezi kyselinou mléčnou a citronovou v podobě inhibice kondenzačních reakcí. Bylo zjištěno, že laktóza způsobuje vznik vysoce větvených či dokonce 3D polymerních struktur. Bílkovinné zne-čištění, ve srovnání s kyselinou citrónovou a laktózou, výrazněji neovlivňuje strukturu po-lykondenzátů.
Anotace v angličtině
Presented diploma thesis is dedicated to investigation of selected impurities pres-ence effect, (citric acid, lactose and whey protein concentrate) on resulting properties of lactic acid polycondensates. The samples were prepared by direct melt polycondensation catalyzed by both organometallic and non-metal based compounds. The products of the reaction were characterized by viscometric measurements; gel permeation chromatography; differential scanning calorimetry and Fourier transform infrared spectroscopy. In addition, carboxyl end groups determination was done by titration method. It was observed that catalyst type strongly influences character of the polycondensation products. The results show significant interactions between lactic acid and citric acid due to inhibition of condensation reactions. Lactose was found to be involved into highly branched and possibly 3D polymer structure formation. Proteinic impurity does not affect the polycon-densates structure as noticeable as citric acid and lactose.
Předkládaná diplomová práce se zabývá zjištěním vlivu přítomnosti zvolených ne-čistot (kyseliny citrónové, laktózy a bílkovinného koncentrátu ze syrovátky) na výsledné vlastnosti polykondenzátů kyseliny mléčné. Vzorky byly připraveny metodou přímé poly-kondenzace v tavenině katalyzované pomocí, jak organokovového, tak i nekovového kata-lyzátoru. Produkty reakcí byly následně charakterizovány pomocí viskozimetrických mě-ření, gelové permeační chromatografie, diferenční skenovací kalorimetrie a infračervené spektroskopie. Dále byly metodou titrace stanoveny koncové karboxylové skupiny poly-kondenzátů. Bylo zjištěno, že povaha katalyzátoru silně ovlivňuje vlastnosti produktů po-lykondenzace připravených směsí. Výsledky ukazují významné interakce mezi kyselinou mléčnou a citronovou v podobě inhibice kondenzačních reakcí. Bylo zjištěno, že laktóza způsobuje vznik vysoce větvených či dokonce 3D polymerních struktur. Bílkovinné zne-čištění, ve srovnání s kyselinou citrónovou a laktózou, výrazněji neovlivňuje strukturu po-lykondenzátů.
Anotace v angličtině
Presented diploma thesis is dedicated to investigation of selected impurities pres-ence effect, (citric acid, lactose and whey protein concentrate) on resulting properties of lactic acid polycondensates. The samples were prepared by direct melt polycondensation catalyzed by both organometallic and non-metal based compounds. The products of the reaction were characterized by viscometric measurements; gel permeation chromatography; differential scanning calorimetry and Fourier transform infrared spectroscopy. In addition, carboxyl end groups determination was done by titration method. It was observed that catalyst type strongly influences character of the polycondensation products. The results show significant interactions between lactic acid and citric acid due to inhibition of condensation reactions. Lactose was found to be involved into highly branched and possibly 3D polymer structure formation. Proteinic impurity does not affect the polycon-densates structure as noticeable as citric acid and lactose.
1) On the basis of literarature survey summarize the state of art of the lactic acid polycondensation. Beside theoretical aspects, focus on the practical applicability of such materials.
2) Describe the parameters affecting the purity of the monomer, lactic acid, prepared in biotechnological way.
3) Determine experimentally the influence of the selected impurities presence on the resulting characteristics of the prepared lactic acid based polycondensates.
4) Discuss the effect of catalysts on the polycondensation process.
Zásady pro vypracování
1) On the basis of literarature survey summarize the state of art of the lactic acid polycondensation. Beside theoretical aspects, focus on the practical applicability of such materials.
2) Describe the parameters affecting the purity of the monomer, lactic acid, prepared in biotechnological way.
3) Determine experimentally the influence of the selected impurities presence on the resulting characteristics of the prepared lactic acid based polycondensates.
4) Discuss the effect of catalysts on the polycondensation process.
Seznam doporučené literatury
1) WONG, JY., BROZINO, JD. Biomaterials, CRC Press, Bota Raton 2007, ISBN 0-8493-7888-5
2) RAMAKRISHNA, S., HUANG, ZM., KUMAR, GV., BATCHELOR, AW., MAYER, J. An introduction into biocomposites, vol. 1., Imperial Collegue Press, London 2004, ISBN 1-86094-425-6
3) Book and journal databases available through the library of Tomas Bata University in Zlin.
Seznam doporučené literatury
1) WONG, JY., BROZINO, JD. Biomaterials, CRC Press, Bota Raton 2007, ISBN 0-8493-7888-5
2) RAMAKRISHNA, S., HUANG, ZM., KUMAR, GV., BATCHELOR, AW., MAYER, J. An introduction into biocomposites, vol. 1., Imperial Collegue Press, London 2004, ISBN 1-86094-425-6
3) Book and journal databases available through the library of Tomas Bata University in Zlin.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Čermák: O jakou formu kyseliny polymléčné při vaší syntéze šlo, L nebo D?
RNDr. Mikula: Jaké jsou směrodatné odchylky hodnot?