Základním cílem předložené bakalářské práce je pojednat o nejvýznamnějších biologicky aktivních látkách ve vybraných rostlinách rodu Camellia. Dále jsou zmíněny základní historické mezníky v dějinách čaje, botanická charakteristika, technologie výroby a protektivní účinky rostlin rodu Camellia na lidský organismus.
Anotace v angličtině
The essential purpose of presented bachelor thesis is description of the most important biologically active compounds included in selected plants of the genus Camellia. The basic historical milestones in tea history, botanical characteristic, production technology and protecting effects of plants of the genus Camellia on the human body are also described.
Klíčová slova
biologicky aktivní látka, Camellia, čaj, ochranný účinek
Klíčová slova v angličtině
biologically active compound, Camellia, tea, ingredients, protecting effect
Rozsah průvodní práce
49 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Základním cílem předložené bakalářské práce je pojednat o nejvýznamnějších biologicky aktivních látkách ve vybraných rostlinách rodu Camellia. Dále jsou zmíněny základní historické mezníky v dějinách čaje, botanická charakteristika, technologie výroby a protektivní účinky rostlin rodu Camellia na lidský organismus.
Anotace v angličtině
The essential purpose of presented bachelor thesis is description of the most important biologically active compounds included in selected plants of the genus Camellia. The basic historical milestones in tea history, botanical characteristic, production technology and protecting effects of plants of the genus Camellia on the human body are also described.
Klíčová slova
biologicky aktivní látka, Camellia, čaj, ochranný účinek
Klíčová slova v angličtině
biologically active compound, Camellia, tea, ingredients, protecting effect
Zásady pro vypracování
Stučně pojednat o historii, botanické charakteristice a technologickém zpracování čajovníku v potravinářském průmyslu.
Na základě dostupné literatury rozdělit jednotlivé skupiny biologicky aktivních látek dle jejich chemické struktury a stručně charakterizovat jejich vlastnosti.
Krátce pojednat o účincích vybraných rostlin rodu Camellia na lidský organismus.
Zásady pro vypracování
Stučně pojednat o historii, botanické charakteristice a technologickém zpracování čajovníku v potravinářském průmyslu.
Na základě dostupné literatury rozdělit jednotlivé skupiny biologicky aktivních látek dle jejich chemické struktury a stručně charakterizovat jejich vlastnosti.
Krátce pojednat o účincích vybraných rostlin rodu Camellia na lidský organismus.
Seznam doporučené literatury
[1] J. VELÍŠEK: Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 2002.
[2] J. VELÍŠEK: Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 2002.
[3] N. K. Jain, M. Siddigi, J. Weisburger: Protective Effects of Tea on Human Health. CABI, 2006.
[4] Dle provedení literární rešerše s využitím databáze Chemical Abstracts.
Seznam doporučené literatury
[1] J. VELÍŠEK: Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 2002.
[2] J. VELÍŠEK: Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 2002.
[3] N. K. Jain, M. Siddigi, J. Weisburger: Protective Effects of Tea on Human Health. CABI, 2006.
[4] Dle provedení literární rešerše s využitím databáze Chemical Abstracts.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Kramářová: Znáte názvy čaje podle oblastí v Indii?
doc. Hrabě: Existuje v čaji nějaká látka, která způsobuje závislost?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího jistým vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. Na doplňujcí otázky reagovala pohotově a správně.