Tato diplomová práce se zabývá návrhem dochucovací soupravy určené do gastronomických zařízení, specializujících se především na mořské pokrmy. Text je rozdělen do tří částí. První, teoretická část je věnována historii dochucovacích pomůcek a historii porcelánu. V této části textu je dále rozebrána oblast stolování, dále pak technologie výroby a všeobecná ergonomie dochucovacích souprav. Druhá, praktická část, popisuje vývoj navrhování dochucovací soupravy Dary moře a její výrobu. Třetí, projektová část, uzavírá celý text této práce finální podobou produktu dochucovací soupravy Dary moře.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the design of the condiment set (the salt and pepper shakers) intended for catering facilities which specialise mainly in seafood. The text is divided into three parts: theoretical, practical and the one concerning the design process of my condiment set. The theoretical part is devoted to the history of the condiment containers and the history of porcelain. It also deals with the art and science of dining, the manufacturing technology as well as general ergonomics of the condiment containers. The practical part describes the evolution of the design and production processes of my condiment set called Fruits of the Sea. The final part focuses on the condiment set itself and its graphic representation.
condiment set, salt shaker, pepper pot, design, porcelain, ergonomics, aesthetics.
Rozsah průvodní práce
88 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá návrhem dochucovací soupravy určené do gastronomických zařízení, specializujících se především na mořské pokrmy. Text je rozdělen do tří částí. První, teoretická část je věnována historii dochucovacích pomůcek a historii porcelánu. V této části textu je dále rozebrána oblast stolování, dále pak technologie výroby a všeobecná ergonomie dochucovacích souprav. Druhá, praktická část, popisuje vývoj navrhování dochucovací soupravy Dary moře a její výrobu. Třetí, projektová část, uzavírá celý text této práce finální podobou produktu dochucovací soupravy Dary moře.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the design of the condiment set (the salt and pepper shakers) intended for catering facilities which specialise mainly in seafood. The text is divided into three parts: theoretical, practical and the one concerning the design process of my condiment set. The theoretical part is devoted to the history of the condiment containers and the history of porcelain. It also deals with the art and science of dining, the manufacturing technology as well as general ergonomics of the condiment containers. The practical part describes the evolution of the design and production processes of my condiment set called Fruits of the Sea. The final part focuses on the condiment set itself and its graphic representation.
condiment set, salt shaker, pepper pot, design, porcelain, ergonomics, aesthetics.
Zásady pro vypracování
1. Analýza současné produkce výrobků podobného zaměření.
2. Návrhy variantních řešení (2D a 3D zobrazení).
3. Rozpracování vybraného řešení v definitivní podobě v měřítku 1:1.
4. Průvodní doprovodná zpráva zdůvodňující předkládané řešení.
5. Závěr
Zásady pro vypracování
1. Analýza současné produkce výrobků podobného zaměření.
2. Návrhy variantních řešení (2D a 3D zobrazení).
3. Rozpracování vybraného řešení v definitivní podobě v měřítku 1:1.
4. Průvodní doprovodná zpráva zdůvodňující předkládané řešení.
5. Závěr
Seznam doporučené literatury
S. Gilbertová - O. Matoušek, Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Praha: Grada, 2002 - 239 s. : il. ISBN 80-247-0226-6
L. Chundela, Ergonomie. Praha: ČVUT, 2001 - 171 s. : il. ; 30 cm ISBN 80-01-02301-X
Objet geometries introduces PolyJet Matrix technology (2007)
Grenda, E. (2006). The Most Important Commercial Rapid Prototyping Technologies at a Glance.
Wright, Paul K. (2001). 21st Century manufacturing. New Jersey: Prentice-Hall Inc.
Fragiles: Porcelain, Glass and Ceramics, Edited by, R. Klanten, S. Ehmann, S. Grill
The Porcelain God: A Social History of the Toilet, L. Julie Horn (1921)
The History of Porcelain, Paul Atterbury Orbis Publishing (1982)
Seznam doporučené literatury
S. Gilbertová - O. Matoušek, Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Praha: Grada, 2002 - 239 s. : il. ISBN 80-247-0226-6
L. Chundela, Ergonomie. Praha: ČVUT, 2001 - 171 s. : il. ; 30 cm ISBN 80-01-02301-X
Objet geometries introduces PolyJet Matrix technology (2007)
Grenda, E. (2006). The Most Important Commercial Rapid Prototyping Technologies at a Glance.
Wright, Paul K. (2001). 21st Century manufacturing. New Jersey: Prentice-Hall Inc.
Fragiles: Porcelain, Glass and Ceramics, Edited by, R. Klanten, S. Ehmann, S. Grill
The Porcelain God: A Social History of the Toilet, L. Julie Horn (1921)
The History of Porcelain, Paul Atterbury Orbis Publishing (1982)