Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a chemickým složením jednotlivých druhů luštěnin. Zvláštní pozornost je věnována netradičním druhům luštěnin a jejich významu v lidské výživě. Praktická část zahrnuje zmapování nabídky netradičních druhů luštěnin v obchodní síti ve Zlínském kraji. Průzkum byl proveden v supermarketech, hypermarketech, malých samoobslužných prodejnách a prodejnách zdravé výživy. Bylo zjištěno, že nabídka netradičních druhů luštěnin v obchodní síti Zlínského kraje je poměrně bohatá. Nejširší sortiment těchto výrobků, mnohdy v bio kvalitě, byl nalezen v prodejnách zdravé výživy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the properties and chemical constitution of various types of pulses. Special attention is devoted to non-traditional types of pulses and their importance in human nutrition. The practical part involves market research of non-traditional types of pulses in trade network in Zlín region. The research was carried out in supermarkets, hypermarkets, small self-service shops and specialized shops focused on healthy nutrition. It was found out that the supply of non-traditional types of pulses in trade network of Zlín region is relatively plentiful. The widest offer of these products, frequently in bio quality, was revealed in specialized shops.
Klíčová slova
luštěniny, netradiční druhy luštěnin, průzkum trhu, obchodní síť Zlínského kraje
Klíčová slova v angličtině
pulses, non-traditional types of pulses, market research, trade network of Zlín region
Rozsah průvodní práce
62 s., 7 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a chemickým složením jednotlivých druhů luštěnin. Zvláštní pozornost je věnována netradičním druhům luštěnin a jejich významu v lidské výživě. Praktická část zahrnuje zmapování nabídky netradičních druhů luštěnin v obchodní síti ve Zlínském kraji. Průzkum byl proveden v supermarketech, hypermarketech, malých samoobslužných prodejnách a prodejnách zdravé výživy. Bylo zjištěno, že nabídka netradičních druhů luštěnin v obchodní síti Zlínského kraje je poměrně bohatá. Nejširší sortiment těchto výrobků, mnohdy v bio kvalitě, byl nalezen v prodejnách zdravé výživy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the properties and chemical constitution of various types of pulses. Special attention is devoted to non-traditional types of pulses and their importance in human nutrition. The practical part involves market research of non-traditional types of pulses in trade network in Zlín region. The research was carried out in supermarkets, hypermarkets, small self-service shops and specialized shops focused on healthy nutrition. It was found out that the supply of non-traditional types of pulses in trade network of Zlín region is relatively plentiful. The widest offer of these products, frequently in bio quality, was revealed in specialized shops.
Klíčová slova
luštěniny, netradiční druhy luštěnin, průzkum trhu, obchodní síť Zlínského kraje
Klíčová slova v angličtině
pulses, non-traditional types of pulses, market research, trade network of Zlín region
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat jednotlivé druhy luštěnin.
Popsat jejich chemické složení a význam ve výživě.
II. Praktická část
Zmapovat nabídku netradičních druhů luštěnin v hypermarketech, supermarketech, diskontech a prodejnách zdravé výživy ve Zlínském kraji.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat jednotlivé druhy luštěnin.
Popsat jejich chemické složení a význam ve výživě.
II. Praktická část
Zmapovat nabídku netradičních druhů luštěnin v hypermarketech, supermarketech, diskontech a prodejnách zdravé výživy ve Zlínském kraji.
Seznam doporučené literatury
[1] MALÝ, I. Pěstujeme cibuli, česnek, hrách a další cibulové a luskové zeleniny. Praha: Grada Publishing a.s., 2003, 88 s. ISBN 80-247-0635-0.
[2] HOSNEDL,V., VAŠÁK, J., MEČIAR, L., A kolektiv. Rostlinná výroba - II (luskoviny, olejniny). Praha: AF ČZU, 1998, 180s. ISBN 80-213-0153-8.
[3]MAYER, M. Luštěniny od A do Z. Praha:Víkend, 2000, 119 s. ISBN 80-7222-140-X.
[4] PATTERSO,C.A., MARKUS, H., DUPASQUIER, C., Pulse Crops for Health. Cereal Foods World,2009, 54, 3. s.108-11.
Seznam doporučené literatury
[1] MALÝ, I. Pěstujeme cibuli, česnek, hrách a další cibulové a luskové zeleniny. Praha: Grada Publishing a.s., 2003, 88 s. ISBN 80-247-0635-0.
[2] HOSNEDL,V., VAŠÁK, J., MEČIAR, L., A kolektiv. Rostlinná výroba - II (luskoviny, olejniny). Praha: AF ČZU, 1998, 180s. ISBN 80-213-0153-8.
[3]MAYER, M. Luštěniny od A do Z. Praha:Víkend, 2000, 119 s. ISBN 80-7222-140-X.
[4] PATTERSO,C.A., MARKUS, H., DUPASQUIER, C., Pulse Crops for Health. Cereal Foods World,2009, 54, 3. s.108-11.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Kráčmar- v jakých obalech byly výrobky nabízeny v prodeji.
Doc. Frančáková - jak ochránít luštěniny před zrno kazem
Ing. Valášek - kde je největší spotřeba římského hrachu
Prof. Kráčmar - jak se upravuje cizrna
Doc. Frančáková - jaké je omezení luštěnin x antinutriční
Studentka prokázala, že bezpečně ovládá zkoušenou vypracovanou teoretickou i praktickou strukturu bakalářské práce. Na dotazy výstižně odpověděla.