Bakalářská práce řeší problematiku použití alternativních plodin jako je amarant, jehož zrno odpovídá požadavkům zdravé výživy, obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a také obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, která se svým aminokyselinovým složením podobá bílkovině živočišné. Je vhodný pro malé děti svým zastoupením lysinu, vhodným doplňkem pro skupinu populace s alternativním způsobem výživy.
Jelikož neobsahuje lepek, řadí se mezi potraviny přirozeně bezlepkové a může být řazen do bezglutenové diety. Pro svou vysokou nutriční a biologickou hodnotu je nazýván potravinou třetího tisíciletí.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is concerned with the problematic using other alternatives than common grains, like amaranth for human nutrition. Grain of amaranth contains high level of unsaturated fatty acids and protein of special quality, which nears with its content to animal protein and therefore it is very nutritious for human population. It is suitable also for little children thanks to lysine, which is also a great food supplement for the groups, which are not on the main stream diet.
Because it doesn’t contain gluten, we can add it to the group of food, which is naturally gluten free and therefore can be used for the gluten free diet. For its high nutritious and biological values it is called the food of the third millennium.
alternative food, amaranth, nutritional value, nutrition
Rozsah průvodní práce
40 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce řeší problematiku použití alternativních plodin jako je amarant, jehož zrno odpovídá požadavkům zdravé výživy, obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a také obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, která se svým aminokyselinovým složením podobá bílkovině živočišné. Je vhodný pro malé děti svým zastoupením lysinu, vhodným doplňkem pro skupinu populace s alternativním způsobem výživy.
Jelikož neobsahuje lepek, řadí se mezi potraviny přirozeně bezlepkové a může být řazen do bezglutenové diety. Pro svou vysokou nutriční a biologickou hodnotu je nazýván potravinou třetího tisíciletí.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is concerned with the problematic using other alternatives than common grains, like amaranth for human nutrition. Grain of amaranth contains high level of unsaturated fatty acids and protein of special quality, which nears with its content to animal protein and therefore it is very nutritious for human population. It is suitable also for little children thanks to lysine, which is also a great food supplement for the groups, which are not on the main stream diet.
Because it doesn’t contain gluten, we can add it to the group of food, which is naturally gluten free and therefore can be used for the gluten free diet. For its high nutritious and biological values it is called the food of the third millennium.
alternative food, amaranth, nutritional value, nutrition
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerši významu amarantu ve výživě člověka a jeho možné využití při výrobě potravin rostlinného původu.
Na základě získaných informací stanovit cíle budoucí diplomové práce a podkladové informace k nutriční hodnotě amarantu různých odrůd.
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerši významu amarantu ve výživě člověka a jeho možné využití při výrobě potravin rostlinného původu.
Na základě získaných informací stanovit cíle budoucí diplomové práce a podkladové informace k nutriční hodnotě amarantu různých odrůd.
Seznam doporučené literatury
[1]PÍSAŘÍKOVÁ, B., KRÁČMAR, S., HERZIG, I. 2005. Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species. Czech J. Anim. Sci., 50, 4, 169 - 174.
[2]PÍSAŘÍKOVÁ, B., ZRALÝ, Z., KRÁČMAR, S., TRČKOVÁ, M., HERZIG, I. 2005. Nutritional value of amaranth (genus Amaranthus L.) grain in diets for broiler chickens. Czech J. Anim. Sci., 50, 12, 568 - 573.
[3]PÍSAŘÍKOVÁ, B., KRÁČMAR, S., HERZIG, I. 2004. Obsah aminokyselin ve vybraných odrůdách zrna amarantu. In. PROTEINY 2004. Brno, s. 21 - 26. ISBN 80-7157-779-0; Edit.: Kráčmar, S., Veselý, P., Mareš, P.; Vyd. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno.
[4]http://www.hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1990/V1-127.html.
[5] http:contentdm.lib.buy.edu/ETD/image/etd1988.pdf.
Seznam doporučené literatury
[1]PÍSAŘÍKOVÁ, B., KRÁČMAR, S., HERZIG, I. 2005. Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species. Czech J. Anim. Sci., 50, 4, 169 - 174.
[2]PÍSAŘÍKOVÁ, B., ZRALÝ, Z., KRÁČMAR, S., TRČKOVÁ, M., HERZIG, I. 2005. Nutritional value of amaranth (genus Amaranthus L.) grain in diets for broiler chickens. Czech J. Anim. Sci., 50, 12, 568 - 573.
[3]PÍSAŘÍKOVÁ, B., KRÁČMAR, S., HERZIG, I. 2004. Obsah aminokyselin ve vybraných odrůdách zrna amarantu. In. PROTEINY 2004. Brno, s. 21 - 26. ISBN 80-7157-779-0; Edit.: Kráčmar, S., Veselý, P., Mareš, P.; Vyd. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno.
[4]http://www.hort.purdue.edu/newcrop/proceedings1990/V1-127.html.
[5] http:contentdm.lib.buy.edu/ETD/image/etd1988.pdf.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Pavel Valášek, CSc. - skvalen- využití a funkce?
doc. Ing. Helena Frančáková, CSc - Proč se méně pěstuje amarant?
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky. Na otázky reagovala věcně, správně.