Bakalářská práce se zabývá jednou z významných pseudocereálií - pohankou, jejím chemickým složením, charakteristikou rostliny, využitím (potravina pro člověka, krmivo, ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu) a zdravotními účinky pohanky. Pohanka obsahuje rutin, který patří do skupiny fenolických látek. Rutin udržuje pevné a pružné cévy, má antioxidační a protizánětlivé účinky.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with one of the major pseudocereals - buckwheat, its chemical composition and plant characteristics, utilization (human food, animal feed, pharmaceutical and cosmetic usage) and health effects of buckwheat. Buckwheat contains rutin, which belongs to the group of phenolic compounds. Rutin maintains the rigid and elastic blood vessels and has antioxidant and anti-inflammatory effects.
Klíčová slova
pohanka, pseudocereálie, chemické složení, vlastnosti, rutin, využití
Klíčová slova v angličtině
buckwheat, pseudocereals, chemical composition, properties, rutin, utilization
Rozsah průvodní práce
48
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá jednou z významných pseudocereálií - pohankou, jejím chemickým složením, charakteristikou rostliny, využitím (potravina pro člověka, krmivo, ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu) a zdravotními účinky pohanky. Pohanka obsahuje rutin, který patří do skupiny fenolických látek. Rutin udržuje pevné a pružné cévy, má antioxidační a protizánětlivé účinky.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with one of the major pseudocereals - buckwheat, its chemical composition and plant characteristics, utilization (human food, animal feed, pharmaceutical and cosmetic usage) and health effects of buckwheat. Buckwheat contains rutin, which belongs to the group of phenolic compounds. Rutin maintains the rigid and elastic blood vessels and has antioxidant and anti-inflammatory effects.
Klíčová slova
pohanka, pseudocereálie, chemické složení, vlastnosti, rutin, využití
Klíčová slova v angličtině
buckwheat, pseudocereals, chemical composition, properties, rutin, utilization
Zásady pro vypracování
Charakteristika pseudocereálií, jejich vlastnosti a využití.
Pohanka - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky.
{Využití pohanky v současnosti.
Zásady pro vypracování
Charakteristika pseudocereálií, jejich vlastnosti a využití.
Pohanka - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky.
{Využití pohanky v současnosti.
Seznam doporučené literatury
[1] MOUDRÝ, J., KALINOVÁ, J., PETR, J., MACHALOVÁ, A. Pohanka a proso. 1.vyd. Praha: ÚZPI, 2005. 206 s.
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. 1. vyd. Praha: VÚPS, 2008. 327s.
[3] CAMPBELL, C.G. Buckwheat. Fagopyrum esculentum Moench. 1.vyd. Roma: IPGRI, 1997. 93 s.
[4] KRKOŠKOVÁ, B., MRÁZOVÁ, Z. Prophylactic components of buckwheat. Food Research International. roč. 38, č.5, 2009. s. 561-568.
Seznam doporučené literatury
[1] MOUDRÝ, J., KALINOVÁ, J., PETR, J., MACHALOVÁ, A. Pohanka a proso. 1.vyd. Praha: ÚZPI, 2005. 206 s.
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. 1. vyd. Praha: VÚPS, 2008. 327s.
[3] CAMPBELL, C.G. Buckwheat. Fagopyrum esculentum Moench. 1.vyd. Roma: IPGRI, 1997. 93 s.
[4] KRKOŠKOVÁ, B., MRÁZOVÁ, Z. Prophylactic components of buckwheat. Food Research International. roč. 38, č.5, 2009. s. 561-568.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek: 1.Dají se bílkoviny pohanky považovat za plnohodnotné?
2. Může mít někt. kyselina (citronová, jablečná, šťavelová) negativní vliv na lidský organismus?
3. Vysvětlete pojem surogace při výrobě pohankového piva.
Studentka prokázala dobrou znalost zkoušené problematiky, na otázky odpovídala věcně.