Práce je zaměřena na popis a charakteristiku amarantu, který patří do pseudocereálií. Ama-rant má vyšší nutriční hodnotu než běžné cereálie - vyšší podíl aminokyseliny lysinu, po-malu stravitelný a rezistentní škrob, látky prospívající zdraví, např. skvalen, fytosteroly a flavonoidy. Amarant je vhodnou složkou stravy celiatiků a má také značné využití v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the description and characterization of amaranth, which belongs to pseudocereals. The nutritive value of amaranth is higher than the value of conventional cereals - higher content of amino acid lysine, slowly digestible and resistant starch, sub-stances with health benefits, e.g. squalene, phytosterols and flavonoids. Amaranth is suit-able for celiatic diet and is utilized in food and also cosmetic industry.
Klíčová slova
Amarant (laskavec), pseudocereálie, složení, vlastnosti, zdravotní účinky.
Klíčová slova v angličtině
Amaranth, pseudocereals, chemical composition, properties, health effects.
Rozsah průvodní práce
51
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na popis a charakteristiku amarantu, který patří do pseudocereálií. Ama-rant má vyšší nutriční hodnotu než běžné cereálie - vyšší podíl aminokyseliny lysinu, po-malu stravitelný a rezistentní škrob, látky prospívající zdraví, např. skvalen, fytosteroly a flavonoidy. Amarant je vhodnou složkou stravy celiatiků a má také značné využití v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the description and characterization of amaranth, which belongs to pseudocereals. The nutritive value of amaranth is higher than the value of conventional cereals - higher content of amino acid lysine, slowly digestible and resistant starch, sub-stances with health benefits, e.g. squalene, phytosterols and flavonoids. Amaranth is suit-able for celiatic diet and is utilized in food and also cosmetic industry.
Klíčová slova
Amarant (laskavec), pseudocereálie, složení, vlastnosti, zdravotní účinky.
Klíčová slova v angličtině
Amaranth, pseudocereals, chemical composition, properties, health effects.
Zásady pro vypracování
Charakteristika pseudocereálií, jejich vlastnosti a využití.
Amarant (laskavec) - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky.
{Využití amarantu v současnosti.
Zásady pro vypracování
Charakteristika pseudocereálií, jejich vlastnosti a využití.
Amarant (laskavec) - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky.
{Využití amarantu v současnosti.
Seznam doporučené literatury
[1] BENDA, V., BABŮREK, I., ŽĎÁRSKÝ, J. Biologie II, Nauka o potravinářských surovinách. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2000. 76s.
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. 1. vyd. Praha: VÚPS, 2008. 327s.
[3] ABLONE, R., CASSINERA, A., GASTÓN, A., LARA, M.A. Some Physical Properties of Amaranth Seeds, Biosystems Engineering, roč. 89, č. 1, 2004, s.109-117.
[4] Velíšek, J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
Seznam doporučené literatury
[1] BENDA, V., BABŮREK, I., ŽĎÁRSKÝ, J. Biologie II, Nauka o potravinářských surovinách. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2000. 76s.
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. 1. vyd. Praha: VÚPS, 2008. 327s.
[3] ABLONE, R., CASSINERA, A., GASTÓN, A., LARA, M.A. Some Physical Properties of Amaranth Seeds, Biosystems Engineering, roč. 89, č. 1, 2004, s.109-117.
[4] Velíšek, J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc.Hrabě: Ve kterém výrobku je nejlépe zachována nutriční hodnota amarantu?
doc Haščík: za jakou plodinu je možno nahradit amarnt v krmivu?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího bakalářské práce. Prokázala, že danou problematiku v potřebném rozsahu a souvislostech ovládá.