Campylobacter je v posledních letech stále více se rozšiřující mikroorganismus, jež způso-buje vážná onemocnění, zejména onemocnění alimentárního původu. Cílem této práce bylo charakterizovat a popsat jednotlivé druhy kampylobakterů, včetně jejich výskytu a zdrojů v přírodě a potravinách. Rovněž byly popsány nemoci a jejich komplikace způsobené kam-pylobaktery. Nakonec byly popsány možnosti identifikace kampylobakterů z prostředí a potravin klasickými plotnovými metodami a také jednou z nejvyužívanějších metod mo-lekulární biologie (PCR = polymerázová řetězová reakce).
Anotace v angličtině
In recent years, the Campylobacter is incresingly expanding microorganism, which causes serious diseases, especially diseases of alimentary origin. The aim of this study was to cha-racterize and describe particular species of campylobacters, including their prevalence and resources in nature and foodstuff. As well, diseases and their complications caused by cam-pylobacters were described. Finally, posibilities of campylobacters identification from the environment and food by classical methodsand also one of the most used method of mole-cular biology (PCR = polymerase chain reaction ) were described.
Campylobacter je v posledních letech stále více se rozšiřující mikroorganismus, jež způso-buje vážná onemocnění, zejména onemocnění alimentárního původu. Cílem této práce bylo charakterizovat a popsat jednotlivé druhy kampylobakterů, včetně jejich výskytu a zdrojů v přírodě a potravinách. Rovněž byly popsány nemoci a jejich komplikace způsobené kam-pylobaktery. Nakonec byly popsány možnosti identifikace kampylobakterů z prostředí a potravin klasickými plotnovými metodami a také jednou z nejvyužívanějších metod mo-lekulární biologie (PCR = polymerázová řetězová reakce).
Anotace v angličtině
In recent years, the Campylobacter is incresingly expanding microorganism, which causes serious diseases, especially diseases of alimentary origin. The aim of this study was to cha-racterize and describe particular species of campylobacters, including their prevalence and resources in nature and foodstuff. As well, diseases and their complications caused by cam-pylobacters were described. Finally, posibilities of campylobacters identification from the environment and food by classical methodsand also one of the most used method of mole-cular biology (PCR = polymerase chain reaction ) were described.
Charakteristika rodu Campylobacter a jeho jednotlivých druhů.
Výskyt kampylobakterů a zdroje nákazy.
Onemocnění způsobená kampylobaktery.
Identifikace bakterií rodu Campylobacter.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rodu Campylobacter a jeho jednotlivých druhů.
Výskyt kampylobakterů a zdroje nákazy.
Onemocnění způsobená kampylobaktery.
Identifikace bakterií rodu Campylobacter.
Seznam doporučené literatury
[1] ADAMS, R.M., MOOS, M. Food microbiology, third edition, Cambridge: The Royal Society of Chemismy, 2008.
[2] MONTVILLE, T. J. Food microbiology an introduction, first edition, Washington: ASM Press, 2005.
[3] DE BLACKBURN, C. W. Food spoilage microorganisms, first edition, Cambridge: Woodhead publishing limited, 2006.
[4] BEDNÁŘ, M., FRAŇKOVÁ, V. Lékařská mikrobiologie, bakteriologie, virologie, parazitologie, 1. vydání, Praha: Marvil, 1996.
Seznam doporučené literatury
[1] ADAMS, R.M., MOOS, M. Food microbiology, third edition, Cambridge: The Royal Society of Chemismy, 2008.
[2] MONTVILLE, T. J. Food microbiology an introduction, first edition, Washington: ASM Press, 2005.
[3] DE BLACKBURN, C. W. Food spoilage microorganisms, first edition, Cambridge: Woodhead publishing limited, 2006.
[4] BEDNÁŘ, M., FRAŇKOVÁ, V. Lékařská mikrobiologie, bakteriologie, virologie, parazitologie, 1. vydání, Praha: Marvil, 1996.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prezentace stručná, přehledná, přednes sebevědomí, jistý, student zcela jistě ovládá téma a umí vystupovat.
Paní předsedkyně velmi kladně hodnotí prezentaci, která byla kvalitní.
Paní předsedkyně: Proč nastal po roce 2002 velký nárůst četnosti této choroby a trend je stoupající:
Student odpovědě z části správně, dále doplnila doc. Buňková.