Diplomová práce se zabývá sledováním dekarboxylázové aktivity bakterie Serratia marcescens a její produkce biogenních aminů. V první části jsou charakterizovány biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky, tvorbu a výskyt v potravinách. Další část je zaměřena na popis enzymů a to hlavně na skupinu dekarboxyláz a faktory ovlivňující jejich činnost. Poslední pasáž je věnována enzymové aktivaci a inhibici. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory ovlivňující růst bakterie a její dekarboxylázovou činnost. Produkce biogenních aminů byla stanovena pomocí iontově výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací a spektrofotometrickou detekcí. Optimální pH pro růst Serratie marcescens bylo pH 7 - 8, zatímco dekarboxylázy projevily největší aktivitu při pH 6. Monosacharidy stimulovaly růst bakterie a zvyšovaly tvorbu putrescinu při pH 6. Naopak, při pH 7 a 8 došlo vlivem přídavku monosacharidů k inhibici produkce putrescinu.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with monitoring decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens and its production of biogenic amines. In the first part, there is described characteristic of biogenic amines focused on his physiological effects, formation and occurence in foods. The next part is aimed on the description of enzymes, especially group of decarboxylases and the factors that influence their activity. The last passage is applied to enzymic activation and inhibition. In the practical part, there were applied the chosen factors affecting growth of the bacteria and its decarboxylase activity. The production of biogenic amines was assessed with use of ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. The optimal pH for S. marcescens growth was 7 - 8, while decarboxylases exhibited their maximum activity at pH 6. The monosaccharides stimulated growth of bacteria and increased the production of putrescine at pH 6. On the contrary addition of monosaccharides at pH 7 and 8 led to inhibition in production of putrescine.
Diplomová práce se zabývá sledováním dekarboxylázové aktivity bakterie Serratia marcescens a její produkce biogenních aminů. V první části jsou charakterizovány biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky, tvorbu a výskyt v potravinách. Další část je zaměřena na popis enzymů a to hlavně na skupinu dekarboxyláz a faktory ovlivňující jejich činnost. Poslední pasáž je věnována enzymové aktivaci a inhibici. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory ovlivňující růst bakterie a její dekarboxylázovou činnost. Produkce biogenních aminů byla stanovena pomocí iontově výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací a spektrofotometrickou detekcí. Optimální pH pro růst Serratie marcescens bylo pH 7 - 8, zatímco dekarboxylázy projevily největší aktivitu při pH 6. Monosacharidy stimulovaly růst bakterie a zvyšovaly tvorbu putrescinu při pH 6. Naopak, při pH 7 a 8 došlo vlivem přídavku monosacharidů k inhibici produkce putrescinu.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with monitoring decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens and its production of biogenic amines. In the first part, there is described characteristic of biogenic amines focused on his physiological effects, formation and occurence in foods. The next part is aimed on the description of enzymes, especially group of decarboxylases and the factors that influence their activity. The last passage is applied to enzymic activation and inhibition. In the practical part, there were applied the chosen factors affecting growth of the bacteria and its decarboxylase activity. The production of biogenic amines was assessed with use of ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. The optimal pH for S. marcescens growth was 7 - 8, while decarboxylases exhibited their maximum activity at pH 6. The monosaccharides stimulated growth of bacteria and increased the production of putrescine at pH 6. On the contrary addition of monosaccharides at pH 7 and 8 led to inhibition in production of putrescine.
Popsat biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky.
Charakterizovat enzymy, zejména enzymy ze skupiny dekarboxyláz.
Popsat inhibice enzymů.
Sledovat vybrané faktory ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů.
Zásady pro vypracování
Popsat biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky.
Charakterizovat enzymy, zejména enzymy ze skupiny dekarboxyláz.
Popsat inhibice enzymů.
Sledovat vybrané faktory ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 2002. \vsp{1,5mm}
[2] LEDVINA, M., STOKLASOVÁ, A., CERMAN, J. Biochemie pro studující medicíny I.díl, Nakladatelství Karolinum, UK v Praze 2005. \vsp{1,5mm}
[3] ADAMS, M., NOUT, M.J.R. Fermentation and food safety, Aspen Publishers, Gaithersburg 2001. \vsp{1,5mm}
[4] ZEHNÁLEK, J. Biochemie. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Brno 2005. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 2002. \vsp{1,5mm}
[2] LEDVINA, M., STOKLASOVÁ, A., CERMAN, J. Biochemie pro studující medicíny I.díl, Nakladatelství Karolinum, UK v Praze 2005. \vsp{1,5mm}
[3] ADAMS, M., NOUT, M.J.R. Fermentation and food safety, Aspen Publishers, Gaithersburg 2001. \vsp{1,5mm}
[4] ZEHNÁLEK, J. Biochemie. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Brno 2005. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Pavel Valášek, CSc. - Co to je optická hustota buněk?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí a prokázala znalosti problematiky.