Diplomová práce je zaměřena na izolaci vitaminu E a jeho stanovení vysoce účinnou kapalinovou chromatografií (HPLC). Tento v tucích rozpustný vitamin je významným antioxidantem. Byly vyzkoušeny možnosti jeho izolace a nalezeny optimální chromatografické podmínky pro jeho analýzu. Bylo stanoveno jeho množství ve vybraných vzorcích obilovin a získané hodnoty byly porovnány s publikovanými údaji.
Anotace v angličtině
This master thesis is focused on isolation of vitamin E and its determination by high-performance liquid chromatography. This fat-soluble vitamin is an important antioxidant. Possibilities of its isolation were tested and optimum chromatographic conditions for its analysis were found. Its quantity was determined in selected samples of cereals and the obtained values were compared with literature.
Klíčová slova
vitamin E, HPLC, obiloviny
Klíčová slova v angličtině
vitamin E, HPLC, cereals
Rozsah průvodní práce
83 s., 4 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na izolaci vitaminu E a jeho stanovení vysoce účinnou kapalinovou chromatografií (HPLC). Tento v tucích rozpustný vitamin je významným antioxidantem. Byly vyzkoušeny možnosti jeho izolace a nalezeny optimální chromatografické podmínky pro jeho analýzu. Bylo stanoveno jeho množství ve vybraných vzorcích obilovin a získané hodnoty byly porovnány s publikovanými údaji.
Anotace v angličtině
This master thesis is focused on isolation of vitamin E and its determination by high-performance liquid chromatography. This fat-soluble vitamin is an important antioxidant. Possibilities of its isolation were tested and optimum chromatographic conditions for its analysis were found. Its quantity was determined in selected samples of cereals and the obtained values were compared with literature.
Klíčová slova
vitamin E, HPLC, obiloviny
Klíčová slova v angličtině
vitamin E, HPLC, cereals
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologie vitaminu E.
Popis vysoce účinné kapalinové chromatografie.
II. Praktická část
Metodika stanovení vitaminu E.
Stanovení vitaminu E v obilovinách.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologie vitaminu E.
Popis vysoce účinné kapalinové chromatografie.
II. Praktická část
Metodika stanovení vitaminu E.
Stanovení vitaminu E v obilovinách.
Seznam doporučené literatury
[1] VÁVROVÁ, J. Vitaminy a stopové prvky 2007, Česká společnost klinické biochemie, Pardubice 2007.
[2] SVAČINA Š. Klinická dietologie, Grada Publishing, Praha 2008.
[3] KOPÁČOVÁ, O. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům, Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha 2007.
[4] HELÁN, V. Analýza organických látek, 2 THETA, Český Těšín 2005.
Seznam doporučené literatury
[1] VÁVROVÁ, J. Vitaminy a stopové prvky 2007, Česká společnost klinické biochemie, Pardubice 2007.
[2] SVAČINA Š. Klinická dietologie, Grada Publishing, Praha 2008.
[3] KOPÁČOVÁ, O. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům, Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha 2007.
[4] HELÁN, V. Analýza organických látek, 2 THETA, Český Těšín 2005.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentce nebyly položeny ze strany komise žádné otázky.