Diplomová práce se zabývá vlivem odrůdové skladby a tepelné úpravy na obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivity ve vybraných odrůdách kdoulí. Teoretická část obsahuje stručnou charakteristiku zkoumaných odrůd, jejich chemické a morfologické znaky, podmínky a význam pěstování. Součástí je také přehled metod používaných pro stanovení antioxidantů a vliv úpravy potravin na jejich aktivitu. V praktické části jsou pak vyhodnoceny výsledky laboratorních analýz. Na základě měření bylo zjištěno, že odrůda i tepelná úprava významně ovlivňují obsah polyfenolů i antioxidační aktivitu.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the influence of varietal and heat treatment on the total polyphenol content and antioxidant activity in selected varieties of quince. The theoretical part contains a brief description of the varieties studied, their chemical and morphological characters, and the importance of growing conditions. Also included is an overview of methods used for determination of antioxidants and the effect of food treatment on their activity. The practical part will evaluate the results of laboratory analysis. Based on the measurements it was found that the variety and heat treatment significantly affect the polyphenol content and antioxidant activity.
Diplomová práce se zabývá vlivem odrůdové skladby a tepelné úpravy na obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivity ve vybraných odrůdách kdoulí. Teoretická část obsahuje stručnou charakteristiku zkoumaných odrůd, jejich chemické a morfologické znaky, podmínky a význam pěstování. Součástí je také přehled metod používaných pro stanovení antioxidantů a vliv úpravy potravin na jejich aktivitu. V praktické části jsou pak vyhodnoceny výsledky laboratorních analýz. Na základě měření bylo zjištěno, že odrůda i tepelná úprava významně ovlivňují obsah polyfenolů i antioxidační aktivitu.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the influence of varietal and heat treatment on the total polyphenol content and antioxidant activity in selected varieties of quince. The theoretical part contains a brief description of the varieties studied, their chemical and morphological characters, and the importance of growing conditions. Also included is an overview of methods used for determination of antioxidants and the effect of food treatment on their activity. The practical part will evaluate the results of laboratory analysis. Based on the measurements it was found that the variety and heat treatment significantly affect the polyphenol content and antioxidant activity.
Stanovit celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacitu u vybraných druhů kdoulí.
Seznam doporučené literatury
[1] PURVES, W. et al. The Science of Biology. Sinauer Associates, Sunderland, 2004. 1121 p. \vsp{1,5mm}
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I, II, III. OSSIS, Tábor, 1999, 352 s. \vsp{1,5mm}
[3] RACEK, J. Oxidacní stres a možnosti jeho ovlivnení, vydalo nakl. Galén, 2003. \vsp{1,5mm}
[4] RICE-ENANS C., MILLER N.J., BOLWLL, P.G.: Free Radical Res. 22, 1995, 375 s. \vsp{1,5mm}
[5] ŠTÍPEK, S. a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci 1. vydání,Praha. 2000. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] PURVES, W. et al. The Science of Biology. Sinauer Associates, Sunderland, 2004. 1121 p. \vsp{1,5mm}
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I, II, III. OSSIS, Tábor, 1999, 352 s. \vsp{1,5mm}
[3] RACEK, J. Oxidacní stres a možnosti jeho ovlivnení, vydalo nakl. Galén, 2003. \vsp{1,5mm}
[4] RICE-ENANS C., MILLER N.J., BOLWLL, P.G.: Free Radical Res. 22, 1995, 375 s. \vsp{1,5mm}
[5] ŠTÍPEK, S. a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci 1. vydání,Praha. 2000. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek: Jaké činidlo bylo použito v metodě ORAC?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího, jistým, vyčerpávajícím způsobem. Podala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. Na otázky komise reagovala pohotově.