Tato práce je zaměřena na přípravu emulzí a studium vlivu různých faktorů na stabilitu emulzí. K přípravě emulzí byla použita metoda emulgace systémem dvou emulgátorů. U vyrobených emulzí byla měněna hodnota HLB, podmínky skladování, koncentrace emulgátorů a poměr olejové a vodné fáze. Pomocí vizuálního pozorování a mikroskopie byla u těchto emulzí provedena základní charakteristika. Bylo zjištěno, že všechny zmíně-né faktory mají nesporný vliv na stabilitu emulze. Nejlepších výsledků stability bylo dosa-ženo u emulzí při hodnotě HLB = 11,5, koncentraci emulgátorů 5 % a teplotě skladování 4 °C. Při těchto podmínkách se nám podařilo vyrobit stabilní mléčně bílé emulze o poměru olejové a vodné fáze (o/v) 5/95, 20/80 a 25/75, u nichž jejich stabilita přetrvala i po 5 dnech testování. Dále pak emulzi o poměru o/v = 30/70, která byla stabilní i po 12 dnech testování.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the preparation of emulsions and study of effects of various fac-tors on the stability of emulsions. Emulsification method with system of two emulsifiers was used for the preparation of emulsions. HLB value, storage conditions, the concentra-tions of emulsifiers and the ratio of oil and aqueous phase were changed in produced emulsions. Thanks to a visual observation and microscopy was performed the basic char-acteristic of emulsions. It was found that all these factors have an undeniable influence on the stability of emulsion. The best results of emulsions stability were achieved with the HLB value = 11,5, 5 % concentration of emulsifiers and storage temperature at 4°C. With these conditions, we were able to produce a milky white stable emulsion with the ratio of oil and aqueous phase (o/w) 5/95, 20/80 and 25/75, where their stability had persisted even after 5 days of testing. Then the emulsion with the ratio o/w = 30/70, which was stable even after 12 days of testing.
Klíčová slova
emulgátor, emulze, hodnota HLB, stabilita, undekan
Tato práce je zaměřena na přípravu emulzí a studium vlivu různých faktorů na stabilitu emulzí. K přípravě emulzí byla použita metoda emulgace systémem dvou emulgátorů. U vyrobených emulzí byla měněna hodnota HLB, podmínky skladování, koncentrace emulgátorů a poměr olejové a vodné fáze. Pomocí vizuálního pozorování a mikroskopie byla u těchto emulzí provedena základní charakteristika. Bylo zjištěno, že všechny zmíně-né faktory mají nesporný vliv na stabilitu emulze. Nejlepších výsledků stability bylo dosa-ženo u emulzí při hodnotě HLB = 11,5, koncentraci emulgátorů 5 % a teplotě skladování 4 °C. Při těchto podmínkách se nám podařilo vyrobit stabilní mléčně bílé emulze o poměru olejové a vodné fáze (o/v) 5/95, 20/80 a 25/75, u nichž jejich stabilita přetrvala i po 5 dnech testování. Dále pak emulzi o poměru o/v = 30/70, která byla stabilní i po 12 dnech testování.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the preparation of emulsions and study of effects of various fac-tors on the stability of emulsions. Emulsification method with system of two emulsifiers was used for the preparation of emulsions. HLB value, storage conditions, the concentra-tions of emulsifiers and the ratio of oil and aqueous phase were changed in produced emulsions. Thanks to a visual observation and microscopy was performed the basic char-acteristic of emulsions. It was found that all these factors have an undeniable influence on the stability of emulsion. The best results of emulsions stability were achieved with the HLB value = 11,5, 5 % concentration of emulsifiers and storage temperature at 4°C. With these conditions, we were able to produce a milky white stable emulsion with the ratio of oil and aqueous phase (o/w) 5/95, 20/80 and 25/75, where their stability had persisted even after 5 days of testing. Then the emulsion with the ratio o/w = 30/70, which was stable even after 12 days of testing.
Klíčová slova
emulgátor, emulze, hodnota HLB, stabilita, undekan
Proveďte literární rešerži na téma emulze, jejich klasifikace a příprava, zaměřte se také na jejich vlastnosti - obecně. Získané poznatky kriticky zodnoťte.
Připravte různé typy emulzí tak, že budete měnit jejich jednotlivé parametry. U vyrobených emulzí prověďte základní charakteristiku.
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerži na téma emulze, jejich klasifikace a příprava, zaměřte se také na jejich vlastnosti - obecně. Získané poznatky kriticky zodnoťte.
Připravte různé typy emulzí tak, že budete měnit jejich jednotlivé parametry. U vyrobených emulzí prověďte základní charakteristiku.
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1]LINFIELD, W. N., et al.: Anionic Surfactants, Vol I., Vol. II. M. Dekker, NewYork, 1976. \vsp{1,5mm}
[2]JUNGERMANN, E.: Cationic Surfactants. M. Dekker, NewYork, 1994. \vsp{1,5mm}
[3]BLAŽEJ, A. A KOL.: Tenzidy. Bratislava, 1977. \vsp{1,5mm}
[4]MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1]LINFIELD, W. N., et al.: Anionic Surfactants, Vol I., Vol. II. M. Dekker, NewYork, 1976. \vsp{1,5mm}
[2]JUNGERMANN, E.: Cationic Surfactants. M. Dekker, NewYork, 1994. \vsp{1,5mm}
[3]BLAŽEJ, A. A KOL.: Tenzidy. Bratislava, 1977. \vsp{1,5mm}
[4]MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širších souvislostech.
K obhajobě DP nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Komise doporučuje ocenění za praktický přínos DP.