Bakalářská práce se zabývá aspekty výběru tradičních pokrmů a potravin. V teoretické části jsou popsány složky potravy a dále pak vývoj tradiční lidové stravy v období 19. století až do současnosti.
Praktická část obsahuje vyhodnocení sestaveného dotazníku týkající se prvků výběru tra-dičních pokrmů a potravin, který byl vyplněn respondenty. Jednotlivé otázky jsou vyhodnoceny pomocí grafů, tabulek a slovního hodnocení. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky.
Annotation in English
The bachelor´s thesis deals with aspects of the choosing traditional food and meals. In theorethical part are described the elements of food and then the development of traditional folk food in the 19th century to the prezent.
Practical part includes the evaluation of a questionnaire focused on the components traditional dishes and food that was completed by respondents. The questions are evaluated using graphs, tables, and verbal evaluation. At the end the results are evaluated.
Keywords
tradiční pokrmy a potraviny, lidová strava, tradice
Keywords in English
traditional czech food and melas, folk fare
Length of the covering note
60 s. , 5 s. příloh.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce se zabývá aspekty výběru tradičních pokrmů a potravin. V teoretické části jsou popsány složky potravy a dále pak vývoj tradiční lidové stravy v období 19. století až do současnosti.
Praktická část obsahuje vyhodnocení sestaveného dotazníku týkající se prvků výběru tra-dičních pokrmů a potravin, který byl vyplněn respondenty. Jednotlivé otázky jsou vyhodnoceny pomocí grafů, tabulek a slovního hodnocení. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky.
Annotation in English
The bachelor´s thesis deals with aspects of the choosing traditional food and meals. In theorethical part are described the elements of food and then the development of traditional folk food in the 19th century to the prezent.
Practical part includes the evaluation of a questionnaire focused on the components traditional dishes and food that was completed by respondents. The questions are evaluated using graphs, tables, and verbal evaluation. At the end the results are evaluated.
Keywords
tradiční pokrmy a potraviny, lidová strava, tradice
Keywords in English
traditional czech food and melas, folk fare
Research Plan
I. Teoretická část
Popis lidové stravy v minulosti a dnes.
Srovnání stravování ve městech, na vesnici, různých věkových kategorií, pohlaví.
II. Praktická část
Sestavení dotazníku pro výběr a hodnocení tradičních pokrmů a potravin.
Zpracování výsledků.
Research Plan
I. Teoretická část
Popis lidové stravy v minulosti a dnes.
Srovnání stravování ve městech, na vesnici, různých věkových kategorií, pohlaví.
II. Praktická část
Sestavení dotazníku pro výběr a hodnocení tradičních pokrmů a potravin.
Zpracování výsledků.
Recommended resources
[1] BUŇKA,F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ H. Ekonomika výživy a výživová politika 1, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 2006.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[3] NIKMAJER, L., PETRÁŠ, J. Dobrou chuť, IRES, Písek 2003.
[4] MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J., Fyziologie a hygiena výživy, VVŠ PV Vyškov 2000.
[5] ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová, Družstevní práce, Praha 1945.
Recommended resources
[1] BUŇKA,F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ H. Ekonomika výživy a výživová politika 1, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín, 2006.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[3] NIKMAJER, L., PETRÁŠ, J. Dobrou chuť, IRES, Písek 2003.
[4] MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J., Fyziologie a hygiena výživy, VVŠ PV Vyškov 2000.
[5] ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová, Družstevní práce, Praha 1945.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Ing. Gál - Říká se vepřová pečeně na smetaně
Ing. Škrovánková - Co jsou patenty
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího jistým, vyčerpávajícím způsobem, prokázala hluboké znalosti.