Diplomová práce popisuje v teoretické části mlékárenský průmysl a ekonomiku a technologii zpracování mléka. Mlékárenský průmysl je významnou složkou národního hospodářství. V praktické části jsem vypočítával konečnou cenu u jednotlivých výrobků, zdali se vyplatí, rentuje výroba při určitém množství vyráběných kusů jogurtů při šetrné a nízké pasteraci. Zjistil jsem že úspora na energiích na jeden výrobek není až tak velká, ale v množství vyrá-běných výrobků v delším časovém horizontu se tato úspora značně zvýší.
Anotace v angličtině
The thesis describes in the theoretic part the dairy industry and the economy and the tech-nology of processing milk. The dairy industry is an important component of the national economy. In the practical section, I was figuring the final price of particular products. I was also examining whether the production of yoghurts made using gentle and low pasteurizati-on is profitable. I discovered that the saving of power per one product is not significant. But it will become evident after a longer period of time.
Klíčová slova
mléko, technologie, ekonomika výroby, cena jogurtu, podnik
Klíčová slova v angličtině
milk, technology, economy of production, price of yoghurt, company
Rozsah průvodní práce
69s.,4 s.obr.příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce popisuje v teoretické části mlékárenský průmysl a ekonomiku a technologii zpracování mléka. Mlékárenský průmysl je významnou složkou národního hospodářství. V praktické části jsem vypočítával konečnou cenu u jednotlivých výrobků, zdali se vyplatí, rentuje výroba při určitém množství vyráběných kusů jogurtů při šetrné a nízké pasteraci. Zjistil jsem že úspora na energiích na jeden výrobek není až tak velká, ale v množství vyrá-běných výrobků v delším časovém horizontu se tato úspora značně zvýší.
Anotace v angličtině
The thesis describes in the theoretic part the dairy industry and the economy and the tech-nology of processing milk. The dairy industry is an important component of the national economy. In the practical section, I was figuring the final price of particular products. I was also examining whether the production of yoghurts made using gentle and low pasteurizati-on is profitable. I discovered that the saving of power per one product is not significant. But it will become evident after a longer period of time.
Klíčová slova
mléko, technologie, ekonomika výroby, cena jogurtu, podnik
Klíčová slova v angličtině
milk, technology, economy of production, price of yoghurt, company
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši vztahující se k mlékárenskému průmylsu a technologii zpracování mléka
2. Charakterizujte zvolený podnikatelský subjekt a proveďte analýzu technologicko-výrobního procesu s cílem hledat úspory v nákladů v jednotlivých výrobních úsecích.
3. Vyhodnoťte výsledky z předchozího bodu a formulujte závěry a doporučení.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši vztahující se k mlékárenskému průmylsu a technologii zpracování mléka
2. Charakterizujte zvolený podnikatelský subjekt a proveďte analýzu technologicko-výrobního procesu s cílem hledat úspory v nákladů v jednotlivých výrobních úsecích.
3. Vyhodnoťte výsledky z předchozího bodu a formulujte závěry a doporučení.
Seznam doporučené literatury
[1] PAVELKA, A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví. 1. vyd. Brno: Litera, 1996. 105 s. 80-85763-09-5
[2] ZAJÍC, J. a kol. Principy potravinářských technologií a vody. 2. vyd. Praha: VŠCHT 1998. 170 s.
[3]-HOZA,I KRAMÁŘOVÁ,D potravinářská biochemie I vyd 1, UTB, Zlín 2005
[4]-Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav hygieny a technologie mléka Hygiena a technologie mléčných výrobků Vydání I, 2001
[5] TOMEK, G.: Řízení výroby a nákupu.3. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007.
ISBN 978-80-247-1479-0
Seznam doporučené literatury
[1] PAVELKA, A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví. 1. vyd. Brno: Litera, 1996. 105 s. 80-85763-09-5
[2] ZAJÍC, J. a kol. Principy potravinářských technologií a vody. 2. vyd. Praha: VŠCHT 1998. 170 s.
[3]-HOZA,I KRAMÁŘOVÁ,D potravinářská biochemie I vyd 1, UTB, Zlín 2005
[4]-Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav hygieny a technologie mléka Hygiena a technologie mléčných výrobků Vydání I, 2001
[5] TOMEK, G.: Řízení výroby a nákupu.3. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007.
ISBN 978-80-247-1479-0
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Komise neměla dotazy.
Student problematice rozumí, orientuje se v ní. Vystupoval jistě.