Cílem diplomové práce bylo popularizovat plody kdouloní a přispět k novým znalostem a dalšímu rozšiřování tohoto ovocného druhu v podmínkách střední Evropy. Celkem u 29 odrůd a genotypů byly provedeny chemické analýzy za účelem zjištění technologicky a nutričně významných látek. U jednotlivých odrůd a genotypů byly stanoveny obsahy sušiny, refraktometrické sušiny, organických kyselin, pektinů a vybraných minerálních prvků. Získané poznatky byly srovnány s literárními údaji.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to popularize the quince and contribute to new knowledge and another extending of this kind of fruit in specifications of the Central Europe. There were made chemical analysis of 29 cultivars and genotypes to investigate technologically and nutrinitional important matters. There were determined contents of dry matter, soluble solid content, organic acids, pectins and selected mineral elements. The obtained values were confronted with the literal datas.
Quinces, Cydonia oblonga Mill., pectins, organic acids, mineral elements.
Rozsah průvodní práce
60 s., 16 s. obr. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo popularizovat plody kdouloní a přispět k novým znalostem a dalšímu rozšiřování tohoto ovocného druhu v podmínkách střední Evropy. Celkem u 29 odrůd a genotypů byly provedeny chemické analýzy za účelem zjištění technologicky a nutričně významných látek. U jednotlivých odrůd a genotypů byly stanoveny obsahy sušiny, refraktometrické sušiny, organických kyselin, pektinů a vybraných minerálních prvků. Získané poznatky byly srovnány s literárními údaji.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to popularize the quince and contribute to new knowledge and another extending of this kind of fruit in specifications of the Central Europe. There were made chemical analysis of 29 cultivars and genotypes to investigate technologically and nutrinitional important matters. There were determined contents of dry matter, soluble solid content, organic acids, pectins and selected mineral elements. The obtained values were confronted with the literal datas.
Quinces, Cydonia oblonga Mill., pectins, organic acids, mineral elements.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte obecné poznatky o jádrovém ovoci a zejména se zaměřte na kdouloně.
II. Praktická část
U vybraných vzorků plodů kdouloně proveďte chemické analýzy za účelem zjištění technologicky a nutričně významných látek.
Proveďte srovnání jednotlivých odrůd a genotypů kdouloně a srovnejte získané poznatky s nejnovějšími literárními údaji.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte obecné poznatky o jádrovém ovoci a zejména se zaměřte na kdouloně.
II. Praktická část
U vybraných vzorků plodů kdouloně proveďte chemické analýzy za účelem zjištění technologicky a nutričně významných látek.
Proveďte srovnání jednotlivých odrůd a genotypů kdouloně a srovnejte získané poznatky s nejnovějšími literárními údaji.
Seznam doporučené literatury
[1]KUTINA, J. Pomologický atlas 2, BRÁZDA, Praha 1992.
[2]HRIČOVSKÝ, I., ŘEZNÍČEK, V., SUS, J. Jabloně a hrušně, kdouloně, mišpule, PŘÍRODA S.R.O., Bratislava 2003.
[3]DOLEJŠÍ, A., KOTT, V., ŠENK, L. Méně známé ovoce, BRÁZDA, Praha 1991.
[4]FLOWERDEW, B. Ovoce : Velká kniha plodů, VOLVOX GLOBATOR, Praha 1997.
Seznam doporučené literatury
[1]KUTINA, J. Pomologický atlas 2, BRÁZDA, Praha 1992.
[2]HRIČOVSKÝ, I., ŘEZNÍČEK, V., SUS, J. Jabloně a hrušně, kdouloně, mišpule, PŘÍRODA S.R.O., Bratislava 2003.
[3]DOLEJŠÍ, A., KOTT, V., ŠENK, L. Méně známé ovoce, BRÁZDA, Praha 1991.
[4]FLOWERDEW, B. Ovoce : Velká kniha plodů, VOLVOX GLOBATOR, Praha 1997.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Kopec: Jaký negativní znak můžeme zaznamenat při výrobě kompotu z kdoulí?
Ing. Obenrauch: Jaké jednotky se uvádí u refraktometrické sušiny?
Na otázky studentka odpovídala velmi dobře.