Diplomová práce se zabývá netradičními ovocnými druhy, a to bezem černým (Sambucus
nigra L.) a kalinou jedlou (Viburnum opulus L. var. edule Marsh.). V teoretické části jsou tyto ovocné druhy popsány a obecně charakterizovány. Cílem praktické části bylo stanovit refraktometrickou sušinu, obsah organických kyselin a minerální látky u vybraných odrůd bezu černého a kaliny jedlé. Výsledky byly porovnány s ostatními druhy bobulovin a peckovin.
Anotace v angličtině
The diploma work deals with non-traditional fruit species which are Elderberry and European cranberrybush. The theoretical part of the thesis describes these fruit species and characterizes fruit in general. The aim of the practical part was to determine soluble solid content, titrable acidity and minerals of chosen cultivars of Elderberry and European cranberrybush. The results were compared with other species of stone fruit and berry plants.
Klíčová slova
bez černý, kalina jedlá, sušina, organické kyseliny, minerální látky
Klíčová slova v angličtině
Elderberry, European cranberrybush, dry matter, titrable acidity, mineral elements
Rozsah průvodní práce
69 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá netradičními ovocnými druhy, a to bezem černým (Sambucus
nigra L.) a kalinou jedlou (Viburnum opulus L. var. edule Marsh.). V teoretické části jsou tyto ovocné druhy popsány a obecně charakterizovány. Cílem praktické části bylo stanovit refraktometrickou sušinu, obsah organických kyselin a minerální látky u vybraných odrůd bezu černého a kaliny jedlé. Výsledky byly porovnány s ostatními druhy bobulovin a peckovin.
Anotace v angličtině
The diploma work deals with non-traditional fruit species which are Elderberry and European cranberrybush. The theoretical part of the thesis describes these fruit species and characterizes fruit in general. The aim of the practical part was to determine soluble solid content, titrable acidity and minerals of chosen cultivars of Elderberry and European cranberrybush. The results were compared with other species of stone fruit and berry plants.
Klíčová slova
bez černý, kalina jedlá, sušina, organické kyseliny, minerální látky
Klíčová slova v angličtině
Elderberry, European cranberrybush, dry matter, titrable acidity, mineral elements
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V literární části obecně popište ovoce a konkrétně se zabývejte bezem černým a kalinou jedlou.
II. Praktická část
Proveďte chemické analýzy u vybraných odrůd.
Získané výsledky názorně prezentujte a diskutujte s literárními údaji.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V literární části obecně popište ovoce a konkrétně se zabývejte bezem černým a kalinou jedlou.
II. Praktická část
Proveďte chemické analýzy u vybraných odrůd.
Získané výsledky názorně prezentujte a diskutujte s literárními údaji.
Seznam doporučené literatury
1. Hessayon D. G., 1999. Ovoce v zahradě. BETA-Dobrovský a Ševčík, Praha, 128 s.
2. Velíšek J., 1999. Chemie potravin 1. OSSIS, Tábor, 352 s.
3. Dolejší A., Kott V., Šenk L., 1991. Méně známe ovoce. 1. vyd. Brázda, Praha, 152 s.
4. Hemgesberg H., 2002. Černý bez a naše zdraví. Fontána, Olomouc, 158 s.
Seznam doporučené literatury
1. Hessayon D. G., 1999. Ovoce v zahradě. BETA-Dobrovský a Ševčík, Praha, 128 s.
2. Velíšek J., 1999. Chemie potravin 1. OSSIS, Tábor, 352 s.
3. Dolejší A., Kott V., Šenk L., 1991. Méně známe ovoce. 1. vyd. Brázda, Praha, 152 s.
4. Hemgesberg H., 2002. Černý bez a naše zdraví. Fontána, Olomouc, 158 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Angelovičová: Lze využít Bez na zintenzivnění barvy potraviny? Lze obarvovat např. Svatovavřinecké víno?
Na položené otázky student reagoval vyčeerpávajícím způsobem, prokázal samostatné mylšení a logické uvažování.