Cílem mé diplomové práce bylo sledovat vliv stupňovaných dávek půdní rtuti a kadmia na chemické složení bramborových hlíz.
V literární části byla stručně zpracována problematika rtuti a kadmia, jejich výskyt a pohyb v životním prostředí, působení na živé organismy. Tato část dále obsahuje krátkou charakteristiku brambor a jejich chemické složení. V praktické části byla problematika řešena formou nádobového pokusu s velmi ranou odrůdou KORUNA a KRYSTALA. Byl sledován vliv a přijatelnost rtuti a kadmia hlízami brambor v závislosti na stupňujícím se obsahu těchto dvou prvků v půdě. Dále byl zkoumán vliv rtuti a kadmia na obsah škrobu a sušiny v dužnině bramborových hlíz. Výsledky byly graficky zpracovány.
Anotace v angličtině
The aim of my diploma thesis was to follow the influence of graded concentrations of soil mercury and cadmium on chemical composition of potatoes tubers. The problems of all data mercury and cadmium was shortly processed in literary part. I describe here their occurrence and moving in the environment, incidence on living organisms. This part further contain short characteristics of potatoes and thein chemical composition.
The practical part of problem was solved by pot experiment with a variety of stone KORUNA and KRYSTALA. Was tracked influence and acceptability of mercury and cadmium in potato tubers depending on the escalating the contents of these two factors in soil. Further was potatoes tubers analysed to content on dry matter, starch, cadmium and mercury. Results of metering was graphically processed.
Klíčová slova
brambory, rtuť, kadmium, sušina, škrob
Klíčová slova v angličtině
potatoes, mercury, cadmium, dry matter, starch
Rozsah průvodní práce
79 s., 20 s. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé diplomové práce bylo sledovat vliv stupňovaných dávek půdní rtuti a kadmia na chemické složení bramborových hlíz.
V literární části byla stručně zpracována problematika rtuti a kadmia, jejich výskyt a pohyb v životním prostředí, působení na živé organismy. Tato část dále obsahuje krátkou charakteristiku brambor a jejich chemické složení. V praktické části byla problematika řešena formou nádobového pokusu s velmi ranou odrůdou KORUNA a KRYSTALA. Byl sledován vliv a přijatelnost rtuti a kadmia hlízami brambor v závislosti na stupňujícím se obsahu těchto dvou prvků v půdě. Dále byl zkoumán vliv rtuti a kadmia na obsah škrobu a sušiny v dužnině bramborových hlíz. Výsledky byly graficky zpracovány.
Anotace v angličtině
The aim of my diploma thesis was to follow the influence of graded concentrations of soil mercury and cadmium on chemical composition of potatoes tubers. The problems of all data mercury and cadmium was shortly processed in literary part. I describe here their occurrence and moving in the environment, incidence on living organisms. This part further contain short characteristics of potatoes and thein chemical composition.
The practical part of problem was solved by pot experiment with a variety of stone KORUNA and KRYSTALA. Was tracked influence and acceptability of mercury and cadmium in potato tubers depending on the escalating the contents of these two factors in soil. Further was potatoes tubers analysed to content on dry matter, starch, cadmium and mercury. Results of metering was graphically processed.
Klíčová slova
brambory, rtuť, kadmium, sušina, škrob
Klíčová slova v angličtině
potatoes, mercury, cadmium, dry matter, starch
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecně popište anatomické a chemické složení brambor a zaměřte se zejména na bramborový škrob.
II. Praktická část
Založte a veďte nádobový pokus se stupňovanými dávkami rtuti a kadmia v půdě.
U získaných vzorků brambor proveďte chemické analýzy na obsah toxických prvků a škrobu.
Získané výsledky diskutujte s literaturou a navrhněte možnosti snižování přístupnosti toxických prvků pro brambory.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecně popište anatomické a chemické složení brambor a zaměřte se zejména na bramborový škrob.
II. Praktická část
Založte a veďte nádobový pokus se stupňovanými dávkami rtuti a kadmia v půdě.
U získaných vzorků brambor proveďte chemické analýzy na obsah toxických prvků a škrobu.
Získané výsledky diskutujte s literaturou a navrhněte možnosti snižování přístupnosti toxických prvků pro brambory.
Seznam doporučené literatury
[1]PELIKÁN, M., HŘIVNA, L., HUMPOLA, J. Technologie sacharidů, 1. vyd., SZN, Praha 1974.
[2]VOKÁL, B. Pěstujeme brambory, 1. vyd., Grada Publishing, Praha 2003.
[3]CIBULKA, J., a kol. Pohyb olova, kadmia a rtuti v zemědělské výrobě a biosféře, 2. vyd., MZV, Praha 1986.
[4]VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
Seznam doporučené literatury
[1]PELIKÁN, M., HŘIVNA, L., HUMPOLA, J. Technologie sacharidů, 1. vyd., SZN, Praha 1974.
[2]VOKÁL, B. Pěstujeme brambory, 1. vyd., Grada Publishing, Praha 2003.
[3]CIBULKA, J., a kol. Pohyb olova, kadmia a rtuti v zemědělské výrobě a biosféře, 2. vyd., MZV, Praha 1986.
[4]VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Obenrauch: Jaké byly původní hladiny kontaminantů v použité půdě?
prof. Angelovičová: K čemu jste vztahovala uváděné hodnotry kontaminantů?
Zkoušenou problematiku studentka zvládla velmi dobře. Dopustila se určitých nepřesností, které vysvětlila při odpovědích na doplňující otázky.