Tato diplomová práce má za úkol zabývat se netradičním druhem ovoce - zimolezem (Lonicera caerulea). Poskytuje informace o botanické charakteristice a chemickém složení tohoto ovoce. U 9 odrůd byly provedeny chemické analýzy - obsah sušiny, refrakce, celko-vý obsah kyselin a obsah minerálních prvků u jednotlivých odrůd zimolezu. Práce také popisuje účinky a vlivy zimolezu na lidský organismus a možnosti jeho využití a zpracování v potravinářství.
Anotace v angličtině
This thesis has the task to become familiar with unusual fruit - blue honeysuckle (Lonicera caerulea). Provides information on the botanical characteristics and chemical composition of fruits. The 9 cultivars were carried out chemical analysis - dry matter content, refraction, by the total acidity and mineral elements in the cultivars of honeysuckle. The thesis also describes the effects and impacts of blue honeysuckle on the human body and its possible use and handling of food.
fruit, blue honeysuckle, cultivar, dry matter, soluble solid content, titrable acidity, mineral elements
Rozsah průvodní práce
60 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce má za úkol zabývat se netradičním druhem ovoce - zimolezem (Lonicera caerulea). Poskytuje informace o botanické charakteristice a chemickém složení tohoto ovoce. U 9 odrůd byly provedeny chemické analýzy - obsah sušiny, refrakce, celko-vý obsah kyselin a obsah minerálních prvků u jednotlivých odrůd zimolezu. Práce také popisuje účinky a vlivy zimolezu na lidský organismus a možnosti jeho využití a zpracování v potravinářství.
Anotace v angličtině
This thesis has the task to become familiar with unusual fruit - blue honeysuckle (Lonicera caerulea). Provides information on the botanical characteristics and chemical composition of fruits. The 9 cultivars were carried out chemical analysis - dry matter content, refraction, by the total acidity and mineral elements in the cultivars of honeysuckle. The thesis also describes the effects and impacts of blue honeysuckle on the human body and its possible use and handling of food.
fruit, blue honeysuckle, cultivar, dry matter, soluble solid content, titrable acidity, mineral elements
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte obecné poznatky o botanické charakteristice a chemickém složení ovoce.
2. U vybraných odrůd zimolezu proveďte chemické analýzy.
3. Výsledky srovnejte s literaturou a navrhněte možnosti využití zimolezu v potravinářství.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte obecné poznatky o botanické charakteristice a chemickém složení ovoce.
2. U vybraných odrůd zimolezu proveďte chemické analýzy.
3. Výsledky srovnejte s literaturou a navrhněte možnosti využití zimolezu v potravinářství.
Seznam doporučené literatury
1. HRIČOVSKÝ I. a kol., 2002. Drobné ovoce : a méně známé druhy ovoce. Príroda, Bratislava, 104 s.
2. DOLEJŠÍ A., KOTT V., ŠENK L., Méně známé ovoce, Zahrádka, 149 s.
3. Slavík B., 1997. Květena české republiky. Academia, Praha, 482s.
Seznam doporučené literatury
1. HRIČOVSKÝ I. a kol., 2002. Drobné ovoce : a méně známé druhy ovoce. Príroda, Bratislava, 104 s.
2. DOLEJŠÍ A., KOTT V., ŠENK L., Méně známé ovoce, Zahrádka, 149 s.
3. Slavík B., 1997. Květena české republiky. Academia, Praha, 482s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla správně.
Otázky komise:
Doc. Hrabě: Jakou metodou jste stanovila těžké kovy? Co je to refraktometrická sušina?
Ing. Obenrauch: Kolik zimolezu byste musela zkonzumovat, abyste naplnila doporučenou denní dávku vitaminu C?