V diplomové práci je zpracováno optimální řešení hygieny a sanitace v potravinářství dle platné legislativy. Dále je pojednáno o čisticích a dezinfekčních prostředcích obecně a v závislosti na dopadu použitých prostředků na životní prostředí. Získané výsledky jsou zpracovány formou statistického vyhodnocení a na jejich základě jsou vybraným potravi-nářským závodům navrženy optimální podmínky a dílčí změny v používání čisticích a dez-infekčních prostředků vedoucích k integrované prevenci a omezování znečištění.
Anotace v angličtině
This diploma thesis evaluates the processing optimum solving hygiene and ambulance in food-processing industry according to valid legislativ. Below is entertain about depurants and disinfection generally and in dependence on impact used agents on environment. Ob-tained data are processed by statistical evaluation and to chosen companies grocery are recommend optimum conditions and partial changes in using depurants and disinfection leading to the integrated prevention and limitation pollution.
sanitation, hygiene, disinfection, purification, depurants, conduction, concentration, sani-tary order
Rozsah průvodní práce
109 s., 17 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V diplomové práci je zpracováno optimální řešení hygieny a sanitace v potravinářství dle platné legislativy. Dále je pojednáno o čisticích a dezinfekčních prostředcích obecně a v závislosti na dopadu použitých prostředků na životní prostředí. Získané výsledky jsou zpracovány formou statistického vyhodnocení a na jejich základě jsou vybraným potravi-nářským závodům navrženy optimální podmínky a dílčí změny v používání čisticích a dez-infekčních prostředků vedoucích k integrované prevenci a omezování znečištění.
Anotace v angličtině
This diploma thesis evaluates the processing optimum solving hygiene and ambulance in food-processing industry according to valid legislativ. Below is entertain about depurants and disinfection generally and in dependence on impact used agents on environment. Ob-tained data are processed by statistical evaluation and to chosen companies grocery are recommend optimum conditions and partial changes in using depurants and disinfection leading to the integrated prevention and limitation pollution.
sanitation, hygiene, disinfection, purification, depurants, conduction, concentration, sani-tary order
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Legislativní požadavky na hygienu a sanitaci v potravinářských závodech
Charakteristika mycích a dezinfekčních prostředků obecně
Charakteristika ekologických mycích a dezinfekčních prostředků (odlišnosti od konvenčních prostředků)
Principy působení mycích a dezinfekčních prostředků obecně dle skupin a jejich technologických aplikací
Doporučené aplikace tzn. koncentrace, teploty do jakých provozů apod.
II. Praktická část
Aplikace ekologických mycích a dezinfekčních prostředků ve vybraných potravinářských provozech
Jaké prostředky a za jakých technologických podmínek byly použity
Vyhodnocení experimentů jednak senzoricky (adspekcí)a mikrobiálními rozbory
Výsledkovou část doplnit srovnáním konvenčních a ekologických prostředků z pohledu dopadu na životní prostředí (jejich odstraňování z potravinového řetězce, rychlost odbourání, reziduální zbytky apod.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Legislativní požadavky na hygienu a sanitaci v potravinářských závodech
Charakteristika mycích a dezinfekčních prostředků obecně
Charakteristika ekologických mycích a dezinfekčních prostředků (odlišnosti od konvenčních prostředků)
Principy působení mycích a dezinfekčních prostředků obecně dle skupin a jejich technologických aplikací
Doporučené aplikace tzn. koncentrace, teploty do jakých provozů apod.
II. Praktická část
Aplikace ekologických mycích a dezinfekčních prostředků ve vybraných potravinářských provozech
Jaké prostředky a za jakých technologických podmínek byly použity
Vyhodnocení experimentů jednak senzoricky (adspekcí)a mikrobiálními rozbory
Výsledkovou část doplnit srovnáním konvenčních a ekologických prostředků z pohledu dopadu na životní prostředí (jejich odstraňování z potravinového řetězce, rychlost odbourání, reziduální zbytky apod.
Seznam doporučené literatury
[1] GOLIAN, J. a kol. Sanitácia v potravinárstve, Slovenská poĺnohospodárska univerzita v Nitre, Nitra 2003.
[2] BAREŠ, M. Chemie a technologie tenzidů a detergentů, VŠCHT Praha, Praha 1988.
[3] ŠULC, M. Čištění a dezinfekce v mlékárenském průmyslu, SNTL, Praha 1965.
[4] Kolektiv autorů, Kroměřížské mlékařské dny 2006, Kroměříž 2006.
[5] Kolektiv autorů, Kroměřížské mlékařské dny 2004, Kroměříž 2004.
[6] Kolektiv autorů, 9. seminář o údržnosti masa, masných výrobků a lahůdek, České a slovenské odborné nakladatelství, Skalský Dvůr 2007.
Seznam doporučené literatury
[1] GOLIAN, J. a kol. Sanitácia v potravinárstve, Slovenská poĺnohospodárska univerzita v Nitre, Nitra 2003.
[2] BAREŠ, M. Chemie a technologie tenzidů a detergentů, VŠCHT Praha, Praha 1988.
[3] ŠULC, M. Čištění a dezinfekce v mlékárenském průmyslu, SNTL, Praha 1965.
[4] Kolektiv autorů, Kroměřížské mlékařské dny 2006, Kroměříž 2006.
[5] Kolektiv autorů, Kroměřížské mlékařské dny 2004, Kroměříž 2004.
[6] Kolektiv autorů, 9. seminář o údržnosti masa, masných výrobků a lahůdek, České a slovenské odborné nakladatelství, Skalský Dvůr 2007.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, plány, schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. František Buňka, Ph.D. -
Co bylo cílem Vaší práce?
doc. Ing. Jozef Golián, Dr. -
Dělali jste ekonomickou stránku?
Student prokázal, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech, ale její aplikace mu činila potíže. Jeho vystoupení bylo méně jisté.