Tato práce se zabývá tvorbou biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku biogenních aminů, včetně jejich významu a toxických účinků, vznikem, výskytem v potravinách a dále jsou zde popsány mikroorganizmy, které je produkují. Nakonec je věnována pozornost také některým metodám stanovení těchto látek.
V praktické části této práce byl sledován vliv vybraných vnějších faktorů (přídavek laktózy, NaCl a aerobní/anaerobní prostředí) na tvorbu biogenních aminů kmeny Lactococcus lactis subspecies lactis. Stanovení biogenních aminů proběhlo pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie, postkolonové ninhydrinové derivatizace a spektrofotometrické detekce ({λ} = 570 nm).
Annotation in English
This thesis deals with formation of biogenic amines by lactic acid bacteria. Theoretic part deals with a common characteristic biogenic amines, with thein significancy and toxic effects, genesis, occurence in food. In other are described microorganizms producing biogenic amines. In the end is paied attention also to some methods of determination of these compounds.
In practical part of this work was obtained exogenous factors (lactose and NaCl concentrations and aerobic/anaerobic conditions) effect on a produce biogenic amines by strain Lactococcus lactis subspecies lactis. Determination of biogenic amines was analyzed by ion-exchange chromatography.
Tato práce se zabývá tvorbou biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku biogenních aminů, včetně jejich významu a toxických účinků, vznikem, výskytem v potravinách a dále jsou zde popsány mikroorganizmy, které je produkují. Nakonec je věnována pozornost také některým metodám stanovení těchto látek.
V praktické části této práce byl sledován vliv vybraných vnějších faktorů (přídavek laktózy, NaCl a aerobní/anaerobní prostředí) na tvorbu biogenních aminů kmeny Lactococcus lactis subspecies lactis. Stanovení biogenních aminů proběhlo pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie, postkolonové ninhydrinové derivatizace a spektrofotometrické detekce ({λ} = 570 nm).
Annotation in English
This thesis deals with formation of biogenic amines by lactic acid bacteria. Theoretic part deals with a common characteristic biogenic amines, with thein significancy and toxic effects, genesis, occurence in food. In other are described microorganizms producing biogenic amines. In the end is paied attention also to some methods of determination of these compounds.
In practical part of this work was obtained exogenous factors (lactose and NaCl concentrations and aerobic/anaerobic conditions) effect on a produce biogenic amines by strain Lactococcus lactis subspecies lactis. Determination of biogenic amines was analyzed by ion-exchange chromatography.
Sledování vlivu vybraných vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactococcus lactis subsp. lactis metodou ionntově-výměnné chromatografie .
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika biogenních aminů.
Vznik biogenních aminů.
Mikroorganizmy produkující biogenní aminy.
II. Praktická část
Metodika stanovení produkce biogenních aminů.
Sledování vlivu vybraných vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactococcus lactis subsp. lactis metodou ionntově-výměnné chromatografie .
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Recommended resources
[1] SILLA SANTOS, M. H., Biogenic amines: their importance in foods, International Journal of Food Microbiology 26, 1996, 213 - 231
[2] SAAID, M., SAAD, B., HASHIM, N. H., ALI, A. S. M., SALEH, M. I., Determination of biogenic amines in selected Malaysian food, Food Chemistry 113, 2009, 1356 - 1362
[3] YONGJIN, H., WENSHUI, X., XIAOYONG, L., Changes in biogenic amines in fermented silver carp sausages inoculated with mixed starter cultures, Food Chemistry, 2007, 104, 188 - 195
[4] ÖNAL, A., A review: Current analytical methods for the determination of biogenic amines in foods, Food Chemistry 103, 2007, 1475 -1486
[5] SHALABY, A. R., Significance of biogenic amines to food safety and human health, Food Research International 7, Vol. 29, 1996, 675 - 690
Recommended resources
[1] SILLA SANTOS, M. H., Biogenic amines: their importance in foods, International Journal of Food Microbiology 26, 1996, 213 - 231
[2] SAAID, M., SAAD, B., HASHIM, N. H., ALI, A. S. M., SALEH, M. I., Determination of biogenic amines in selected Malaysian food, Food Chemistry 113, 2009, 1356 - 1362
[3] YONGJIN, H., WENSHUI, X., XIAOYONG, L., Changes in biogenic amines in fermented silver carp sausages inoculated with mixed starter cultures, Food Chemistry, 2007, 104, 188 - 195
[4] ÖNAL, A., A review: Current analytical methods for the determination of biogenic amines in foods, Food Chemistry 103, 2007, 1475 -1486
[5] SHALABY, A. R., Significance of biogenic amines to food safety and human health, Food Research International 7, Vol. 29, 1996, 675 - 690
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Komise neměla dotazy. Studentka se v problematice orientuje, rozumí jí.