Cílem této diplomové práce bylo stanovení vitaminů skupiny B v cereáliích pomocí chromatografické metody HPLC. Teoretická část práce se zabývá vlastnostmi vybraných vitaminů skupiny B, dále se zabývá popisem cereálií a metodou HPLC s UV detekcí. V praktické části je popsána metodika pro stanovení vitaminů skupiny B v cereáliích a stanovení vitaminu B2 v pšenici ozimé, dále je zde uvedeno stanovení hrubé bílkoviny v cereáliích pomocí Kjeldahlovy metody.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to determine the B group vitamins in cereals by HPLC chroma-tographic methods. The theoretical part deals with the properties of selected group B vitamins, also deals with the description of cereal and the HPLC method using UV detection. The experimental part describes the methodology for the determination of B group vitamins in cereals, isolation and determination of vitamin B2 in wheat, and there is also shown the determination of crude protein in cereals using the Kjeldahl method.
Cílem této diplomové práce bylo stanovení vitaminů skupiny B v cereáliích pomocí chromatografické metody HPLC. Teoretická část práce se zabývá vlastnostmi vybraných vitaminů skupiny B, dále se zabývá popisem cereálií a metodou HPLC s UV detekcí. V praktické části je popsána metodika pro stanovení vitaminů skupiny B v cereáliích a stanovení vitaminu B2 v pšenici ozimé, dále je zde uvedeno stanovení hrubé bílkoviny v cereáliích pomocí Kjeldahlovy metody.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to determine the B group vitamins in cereals by HPLC chroma-tographic methods. The theoretical part deals with the properties of selected group B vitamins, also deals with the description of cereal and the HPLC method using UV detection. The experimental part describes the methodology for the determination of B group vitamins in cereals, isolation and determination of vitamin B2 in wheat, and there is also shown the determination of crude protein in cereals using the Kjeldahl method.
Stanovení vitamínů skupiny B v cereáliích metodou HPLC,z technických důvodů pouze kvalitativně,doplnit stanovení hrubé bílkoviny.
Vyhodnocení výsledků a závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Teorie vitamínů skupiny B.
Vypracovat teorii cereálií.
Popsat metodu HPLC.
II. Praktická část
Stanovení vitamínů skupiny B v cereáliích metodou HPLC,z technických důvodů pouze kvalitativně,doplnit stanovení hrubé bílkoviny.
Vyhodnocení výsledků a závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny, Praha 2004.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[3] http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins.html.
[4] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie 1, VŠCHT Praha 2003.
[5] http://www.kamut.com.
[6] KARDOŠ, E., BEREK, D. Základy kvapalinovej chromatografie, Alfa Bratislava 1979.
Seznam doporučené literatury
[1] HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny, Praha 2004.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[3] http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins.html.
[4] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie 1, VŠCHT Praha 2003.
[5] http://www.kamut.com.
[6] KARDOŠ, E., BEREK, D. Základy kvapalinovej chromatografie, Alfa Bratislava 1979.