Tato diplomová práce se zabývá vybranými druhy rakytníku řešetlákového, který patří mezi méně známé druhy ovoce. Jsou zde uvedeny základní nutriční, výživové a technologické parametry plodů rakytníku a jeho potravinářské a farmaceutické využití. V práci jsem ana-lyzoval celkem sedm ruských odrůd, u jejichž plodů byly stanoveny vybrané nutriční uka-zatele. Cílem této práce je především popularizace tohoto druhu ovoce.
Anotace v angličtině
This master thesis discusses selected species of sea buckthorn which belong between less known fruit. There are described basic nutritions and technological parameters of sea buckthorn and its using in technology of food and pharmacy. In the thesis I analysed seven Russian varieties of sea buckthorn and in their fruit were determined the nutritional indica-tors. The goal of this paper work is to popularize this kind of fruit.
Klíčová slova
rakytník, ovoce, chemické složení, olej
Klíčová slova v angličtině
sea buckthorn, fruit, chemical composition, oil
Rozsah průvodní práce
70 s., 4 s. obr. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá vybranými druhy rakytníku řešetlákového, který patří mezi méně známé druhy ovoce. Jsou zde uvedeny základní nutriční, výživové a technologické parametry plodů rakytníku a jeho potravinářské a farmaceutické využití. V práci jsem ana-lyzoval celkem sedm ruských odrůd, u jejichž plodů byly stanoveny vybrané nutriční uka-zatele. Cílem této práce je především popularizace tohoto druhu ovoce.
Anotace v angličtině
This master thesis discusses selected species of sea buckthorn which belong between less known fruit. There are described basic nutritions and technological parameters of sea buckthorn and its using in technology of food and pharmacy. In the thesis I analysed seven Russian varieties of sea buckthorn and in their fruit were determined the nutritional indica-tors. The goal of this paper work is to popularize this kind of fruit.
Klíčová slova
rakytník, ovoce, chemické složení, olej
Klíčová slova v angličtině
sea buckthorn, fruit, chemical composition, oil
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Rozdělení ovocných druhů na území ČR.
Popis Rakytníku řešetlákového.
II. Praktická část
Chemické analýzy plodů vybraných odrůd Rakytníku.
Možnosti potravinářského, výživového a farmaceutického využití Rakytníku řešetlákového.
Porovnání výsledků s literaturou.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Rozdělení ovocných druhů na území ČR.
Popis Rakytníku řešetlákového.
II. Praktická část
Chemické analýzy plodů vybraných odrůd Rakytníku.
Možnosti potravinářského, výživového a farmaceutického využití Rakytníku řešetlákového.
Porovnání výsledků s literaturou.
Seznam doporučené literatury
[1] KLIKOVÁ, G., Biozahrada, Praha 2002.
[2] RICHTER, M., Slivoně, třešně, višně, méně známé druhy ovoce, TG tisk, Lanškroun 2004.
[3] SUS J., Ovoce slovem i obrazem: jádroviny, peckoviny, skořápkoviny, bobuloviny a netradiční druhy ovoce, Gora, Bratislava 1992.
[4] VALÍČEK P., HAVELKA E. V., Rakytník řešetlákový : rostlina budoucnosti, Start, Benešov 2008.
Seznam doporučené literatury
[1] KLIKOVÁ, G., Biozahrada, Praha 2002.
[2] RICHTER, M., Slivoně, třešně, višně, méně známé druhy ovoce, TG tisk, Lanškroun 2004.
[3] SUS J., Ovoce slovem i obrazem: jádroviny, peckoviny, skořápkoviny, bobuloviny a netradiční druhy ovoce, Gora, Bratislava 1992.
[4] VALÍČEK P., HAVELKA E. V., Rakytník řešetlákový : rostlina budoucnosti, Start, Benešov 2008.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kopec: Jaký je obsah lipidů v rakytníku?
doc. Fišera: Jsou jednotky procent Brix v pořádku? Jak byla provedena mineralizace
doc. Hrabě: Které rozbory jste prováděl přímo Vy? Uveďte vlastnosti kys.jablečné
Student zvládl zkoušenou problematiku v požadovaném rozsahu. Vyjadřoval se věcně správně, avšak dopustil se určitých nepřesností.