Cílem této diplomové práce bylo otestovat možnosti stanovení antioxidantů ve víně pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Antioxidanty byly stanoveny metodou HPLC - ECD a HPLC - UV. Při HPLC - ECD byla jako mobilní fáze použita směs voda: acetonitril: kyselina trifluoroctová v poměru 95: 49,65: 0,35.
Při HPLC - UV byly pro stanovení použity 2 mobilní fáze. Jako mobilní fáze A byla použita směs voda: acetonitril: kyselina trifluoroctová v poměru 95: 49,65: 0,35 a jako mobilní fáze B byla použita směs voda: acetonitril: kyselina trifluoroctová v poměru 50: 49,75: 0,25.
Obě metody byly aplikovány na vybraných 6 vzorků vína.
Anotace v angličtině
The goal of this graduation theses was to test possibilities of antioxidants
determination in wine using High Performance Liquid Chromatography. The HPLC - ECD and HPLC - UV methods have been used for antioxidants measurement. When applying HPLC method with ECD, mixture of water: acetonitrile: trifluoracetic acid (95: 49,65: 0,35) has been used as a mobile phase. When applying HPLC - UV, there were two mobile phases used. Mobile phase A was a mixture of water: acetonitrile: triflouoracetic acid (95: 49,65: 0,35). Mobile phase B was a mixture of water: acetonitrile: trifluoracetic acid (50: 49,75: 0,25).
Both methods have been applied to six selected wine samples.
Cílem této diplomové práce bylo otestovat možnosti stanovení antioxidantů ve víně pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Antioxidanty byly stanoveny metodou HPLC - ECD a HPLC - UV. Při HPLC - ECD byla jako mobilní fáze použita směs voda: acetonitril: kyselina trifluoroctová v poměru 95: 49,65: 0,35.
Při HPLC - UV byly pro stanovení použity 2 mobilní fáze. Jako mobilní fáze A byla použita směs voda: acetonitril: kyselina trifluoroctová v poměru 95: 49,65: 0,35 a jako mobilní fáze B byla použita směs voda: acetonitril: kyselina trifluoroctová v poměru 50: 49,75: 0,25.
Obě metody byly aplikovány na vybraných 6 vzorků vína.
Anotace v angličtině
The goal of this graduation theses was to test possibilities of antioxidants
determination in wine using High Performance Liquid Chromatography. The HPLC - ECD and HPLC - UV methods have been used for antioxidants measurement. When applying HPLC method with ECD, mixture of water: acetonitrile: trifluoracetic acid (95: 49,65: 0,35) has been used as a mobile phase. When applying HPLC - UV, there were two mobile phases used. Mobile phase A was a mixture of water: acetonitrile: triflouoracetic acid (95: 49,65: 0,35). Mobile phase B was a mixture of water: acetonitrile: trifluoracetic acid (50: 49,75: 0,25).
Both methods have been applied to six selected wine samples.
Způsoby zpracování vzorku pro analýzu antioxidantů.
Metodika stanovení antioxidantů.
Stanovení antioxidantů ve vybraných vzorcích vína.
Výsledky a diskuze.
Závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemické složení révového vína.
Charakterizace antioxidantů.
Fyziologie působení antioxidantů.
Princip a metody stanovení antioxidantů.
II. Praktická část
Způsoby zpracování vzorku pro analýzu antioxidantů.
Metodika stanovení antioxidantů.
Stanovení antioxidantů ve vybraných vzorcích vína.
Výsledky a diskuze.
Závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠVEJCAR, V a kol. Biochemie vína, 1. vydání , Vysoká škola zemědělská v Brně, Brno 1976.
[2] ŠEVČÍK, L. Červená vína, 1. vydání , Grada publishing, Praha 1999.
[3] STEVENSON, T. Víno, 1. vydání , Ikar, Praha 1998.
[4] http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=147&ch=13&typ=1&val=88040/.
[5] KUTTELVAŠER, Z. Abeceda vína, 2.vydání, Radix, Praha 2003.
[6] KRAUS,V. a kol. Nová encyklopedie českého a moravského vína 2.díl, Praga Mystika, Praha 2008.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠVEJCAR, V a kol. Biochemie vína, 1. vydání , Vysoká škola zemědělská v Brně, Brno 1976.
[2] ŠEVČÍK, L. Červená vína, 1. vydání , Grada publishing, Praha 1999.
[3] STEVENSON, T. Víno, 1. vydání , Ikar, Praha 1998.
[4] http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=147&ch=13&typ=1&val=88040/.
[5] KUTTELVAŠER, Z. Abeceda vína, 2.vydání, Radix, Praha 2003.
[6] KRAUS,V. a kol. Nová encyklopedie českého a moravského vína 2.díl, Praga Mystika, Praha 2008.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Kopec: Jaké jsou rozdíly mezi obsahem antioxidantů v českých a zahraničních vínech?
Ing. Obenrauch: Jaký je rozdíl v obsahu antioxidantů v červených vínech a rosé?
doc. Hrabě: Je více polyfenolů v červených vínech nebo bílých vínech? Ve kterých částech hroznů se polyfenoly vyskytují?