Diplomová práce se zabývá problematikou vztahu člověka, jako konzumenta, k pokrmu. Jeho vnímání a prožívání z pohledu psychosociálních aspektů, v oblasti konzumace stravy, v závislosti na přijatém stravovacím vzorci. Cílem práce bylo zjistit míru korekce tohoto vzorce u vybraných konzumentů, v závislosti na jejich sociální zkušenosti.
Součástí práce jsou také dotazníkové průzkumy, zaměřené na porovnání stravovacích návyků v dětství a v současné době. Na hodnocení preferencí potravin se zaměřením na moučná, masitá a zeleninová jídla. Je zde popsán i experiment s vybranou skupinou konzumentů a porovnání jejich preferencí, předložených pokrmů z tradičních a netradičních surovin, v závislosti na jimi nesené sociální zkušenosti.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with the relationship of man as consumer, the food. Perception and experience in terms of psychosocial aspects of food consumption, according to accepted dietary patterns. The aim of the study was to determine the degree of correction formulas for selected consumers, depending on their social experience.
Work is also part of the questionnaire surveys, aimed to compare eating habits in childhood and currently. The assessment of food preferences, focusing on the floury, fleshy and vegetable dishes. There is also described an experiment with a select group of consumers and against their preferences, presented dishes from traditional and nontraditional materials, depending on their social experience carried.
Klíčová slova
konzument, vzorec chování, stravovací návyky, preference, sociální zkušenost
Klíčová slova v angličtině
consumer, behavior pattern, eating habits, preferences, social experience
Rozsah průvodní práce
90 s., 29 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá problematikou vztahu člověka, jako konzumenta, k pokrmu. Jeho vnímání a prožívání z pohledu psychosociálních aspektů, v oblasti konzumace stravy, v závislosti na přijatém stravovacím vzorci. Cílem práce bylo zjistit míru korekce tohoto vzorce u vybraných konzumentů, v závislosti na jejich sociální zkušenosti.
Součástí práce jsou také dotazníkové průzkumy, zaměřené na porovnání stravovacích návyků v dětství a v současné době. Na hodnocení preferencí potravin se zaměřením na moučná, masitá a zeleninová jídla. Je zde popsán i experiment s vybranou skupinou konzumentů a porovnání jejich preferencí, předložených pokrmů z tradičních a netradičních surovin, v závislosti na jimi nesené sociální zkušenosti.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with the relationship of man as consumer, the food. Perception and experience in terms of psychosocial aspects of food consumption, according to accepted dietary patterns. The aim of the study was to determine the degree of correction formulas for selected consumers, depending on their social experience.
Work is also part of the questionnaire surveys, aimed to compare eating habits in childhood and currently. The assessment of food preferences, focusing on the floury, fleshy and vegetable dishes. There is also described an experiment with a select group of consumers and against their preferences, presented dishes from traditional and nontraditional materials, depending on their social experience carried.
Klíčová slova
konzument, vzorec chování, stravovací návyky, preference, sociální zkušenost
Klíčová slova v angličtině
consumer, behavior pattern, eating habits, preferences, social experience
Zásady pro vypracování
\begin{Arab}
Pojednejte o psychosociálních aspektech vývoje člověka jako konzumenta potravin.
Vysvětlete tvorbu a formování stravovacích zvyklostí člověka.
Popište vlivy působící na vývoj a formování člověka jako konzumenta a na jeho stravovací zvyklosti.
Proveďte experimentální ověření vybraných získaných teoretických poznatků na randomizovaném vzorku konzumentů.
\end{Arab}
Zásady pro vypracování
\begin{Arab}
Pojednejte o psychosociálních aspektech vývoje člověka jako konzumenta potravin.
Vysvětlete tvorbu a formování stravovacích zvyklostí člověka.
Popište vlivy působící na vývoj a formování člověka jako konzumenta a na jeho stravovací zvyklosti.
Proveďte experimentální ověření vybraných získaných teoretických poznatků na randomizovaném vzorku konzumentů.
\end{Arab}
Seznam doporučené literatury
1. POKORNÝ, J., et.al., Senzorická analýza potravin, VŠCHT Praha 1999, 95 s., ISBN 80- 7080-329-0 \vsp{1,5mm}
2. ŘÍČAN, P., Psychologie osobnosti. 5 rozšířené vydání, Graga Praha, 2007, 200 s. ISBN 978-80-247-1174-4 \vsp{1,5mm}
3. GIDDENS, A., Sociologie, 1 vydání, překlad Jařab J.,Argo, 2000, 596 s., ISBN 80-7203-124-4 \vsp{1,5mm}
4. KRÍŽ, O., BUNKA, F., HRABE, J. Senzorická analýza potravin II. Statistické metody. 1. vyd., Zlín: UTB, 2007, 127 s. ISBN 978-80-7318-494-0. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
1. POKORNÝ, J., et.al., Senzorická analýza potravin, VŠCHT Praha 1999, 95 s., ISBN 80- 7080-329-0 \vsp{1,5mm}
2. ŘÍČAN, P., Psychologie osobnosti. 5 rozšířené vydání, Graga Praha, 2007, 200 s. ISBN 978-80-247-1174-4 \vsp{1,5mm}
3. GIDDENS, A., Sociologie, 1 vydání, překlad Jařab J.,Argo, 2000, 596 s., ISBN 80-7203-124-4 \vsp{1,5mm}
4. KRÍŽ, O., BUNKA, F., HRABE, J. Senzorická analýza potravin II. Statistické metody. 1. vyd., Zlín: UTB, 2007, 127 s. ISBN 978-80-7318-494-0. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce, jistým vyčerpávajícím způsobem. Na otázky reagoval pohotově a výstižně.
Ze strany komise nebyly další otázky