Bakalářská práce na téma Informovanost laické veřejnosti v Moravskoslezském kraji o funkci zdravé výživy v prevenci civilizačních onemocnění se zabývá vztahem mezi onemocněním a výživou, jako rizikovým faktorem pro vznik některých civilizačních onemocnění. Teoretická část zahrnuje výživová doporučení, základní složky potravy a výživová doporučení pro vybraná civilizační onemocnění.
V praktické části byla formou dotazníkového šetření ověřena platnost stanovených hypotéz. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a přehledných grafů. Podle výsledku dotazníku je vytvořen edukační materiál o vybraném civilizačním onemocnění.
Anotace v angličtině
The main topic of this bachelor thesis is Informing lay public in Moravian-Silesian Region about function of healthy food as prevention of civilization diseases.
The work deals with the relation between illness and nutrition as risk factor for arising some of civilization diseases. Theoretical part includes nutritional recommendations, the main food ingredients and nutritional recommendations for selected civilization diseases.
In the practical part was checked validity of the set hypothesis by questionnaire. The results are reported into tables and clear graphs.
There is made education material of each selected civilization disease according result of questionnaire.
Bakalářská práce na téma Informovanost laické veřejnosti v Moravskoslezském kraji o funkci zdravé výživy v prevenci civilizačních onemocnění se zabývá vztahem mezi onemocněním a výživou, jako rizikovým faktorem pro vznik některých civilizačních onemocnění. Teoretická část zahrnuje výživová doporučení, základní složky potravy a výživová doporučení pro vybraná civilizační onemocnění.
V praktické části byla formou dotazníkového šetření ověřena platnost stanovených hypotéz. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a přehledných grafů. Podle výsledku dotazníku je vytvořen edukační materiál o vybraném civilizačním onemocnění.
Anotace v angličtině
The main topic of this bachelor thesis is Informing lay public in Moravian-Silesian Region about function of healthy food as prevention of civilization diseases.
The work deals with the relation between illness and nutrition as risk factor for arising some of civilization diseases. Theoretical part includes nutritional recommendations, the main food ingredients and nutritional recommendations for selected civilization diseases.
In the practical part was checked validity of the set hypothesis by questionnaire. The results are reported into tables and clear graphs.
There is made education material of each selected civilization disease according result of questionnaire.
Studium literatury
Teoretická část:
Vymezení pojmu zdravá výživa
Vymezení pojmu civilizační onemocnění
Praktická část:
Stanovení cílů a hypotéz
Zpracování praktické části
Diskuze
Zásady pro vypracování
Studium literatury
Teoretická část:
Vymezení pojmu zdravá výživa
Vymezení pojmu civilizační onemocnění
Praktická část:
Stanovení cílů a hypotéz
Zpracování praktické části
Diskuze
Seznam doporučené literatury
GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora. 1. vyd., Praha: Grada Publishing, 2007, 248 s., ISBN 978- 80- 247-1868-2
SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. 1. vyd., Praha: Grada Publishing, 2008, 384 s., ISBN 978-80-247-2256-6
MÜHLEROVÁ, D. Zdravá výživa prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd., Praha: TRITON, 2003, 99 s., ISBN 80-7254-421-7
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd., Praha: Grada Publishning, 2004, 136 s., ISBN 80-247-0736-5
FRAŇKOVÁ, S. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1.vyd., Praha: Karolinum 2003, 256 s., ISBN 80-246-0548-1
Seznam doporučené literatury
GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora. 1. vyd., Praha: Grada Publishing, 2007, 248 s., ISBN 978- 80- 247-1868-2
SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. 1. vyd., Praha: Grada Publishing, 2008, 384 s., ISBN 978-80-247-2256-6
MÜHLEROVÁ, D. Zdravá výživa prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd., Praha: TRITON, 2003, 99 s., ISBN 80-7254-421-7
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd., Praha: Grada Publishning, 2004, 136 s., ISBN 80-247-0736-5
FRAŇKOVÁ, S. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1.vyd., Praha: Karolinum 2003, 256 s., ISBN 80-246-0548-1
Přílohy volně vložené
1 CD, 1 leták
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Čím si vysvětlujete všeobecný trend nedostatečného příjmu tekutin? (Mgr. Nováková)
Mnohdy zaměstnanci jsou velmi pracovně vytíženi - nemají čas pít a také nemají po ruce pití.
Mgr. Nováková oponovala - V tomto bych nesouhlasila, řekla bych, že je to především životním stylem apod.
Myslíte si, že všechna Vaše navrhovaná řešení bude možné v praxi aplikovat? (Mgr. Čižmářová)
Myslím, že ano.
Mají balené vody nějakou výhodu proti vodě z kohoutku. (MUDr. Kojecký)
Domnívám se, že mají ale v tomto okamžiku nedokáži říci jakou.