V bakalářské práci se zabývám problematikou kvality života u nemocného
s celiakií. V teoretické části jsem zahrnula základní poznatky o této nemoci. Následně poté se specifikuji na celoživotní bezlepkovou dietu. V další části jsem popsala péči o celiaka a jeho život. Stanovila jsem 5 hlavních cílů, které byly základem mé práce. V praktické části jsem pomocí standardizovaného rozhovoru zjišťovala, jak zhodnotit ekonomickou náročnost bezlepkové stravy. Dále jsem prozkoumala, jak bezlepková dieta ovlivnila stravování klientů ve veřejných jídelnách a restauracích. Také jsem zjišťovala stravovací návyky
v rodině respondenta. Výstupem mé práce je zveřejnění zjištěných výsledků
v odborném časopise.
Anotace v angličtině
The work deals with the issue of quality of life in a patient with celiac disease. In the theoretical part, I include basic knowledge about the disease. Thereafter specifying a lifelong gluten-free diet. In the next section
I described the care the celiac and his life. I set five main targets were
the basis for my work. In the practical part, I am using a standardized interview to find out how to assess the economic demands of a gluten-free diet. I also explore how eating gluten-free diet affected clients in public canteens and restaurants. I also examined eating habits in the family respondent.
The output of my work is the publication of the results found in a scientific journal.
V bakalářské práci se zabývám problematikou kvality života u nemocného
s celiakií. V teoretické části jsem zahrnula základní poznatky o této nemoci. Následně poté se specifikuji na celoživotní bezlepkovou dietu. V další části jsem popsala péči o celiaka a jeho život. Stanovila jsem 5 hlavních cílů, které byly základem mé práce. V praktické části jsem pomocí standardizovaného rozhovoru zjišťovala, jak zhodnotit ekonomickou náročnost bezlepkové stravy. Dále jsem prozkoumala, jak bezlepková dieta ovlivnila stravování klientů ve veřejných jídelnách a restauracích. Také jsem zjišťovala stravovací návyky
v rodině respondenta. Výstupem mé práce je zveřejnění zjištěných výsledků
v odborném časopise.
Anotace v angličtině
The work deals with the issue of quality of life in a patient with celiac disease. In the theoretical part, I include basic knowledge about the disease. Thereafter specifying a lifelong gluten-free diet. In the next section
I described the care the celiac and his life. I set five main targets were
the basis for my work. In the practical part, I am using a standardized interview to find out how to assess the economic demands of a gluten-free diet. I also explore how eating gluten-free diet affected clients in public canteens and restaurants. I also examined eating habits in the family respondent.
The output of my work is the publication of the results found in a scientific journal.
Bakalářská práce se bude zabývat problematikou kvality života u nemocného s celiakií. V teoretické části budou shrnuty základní poznatky o této nemoci, možné příčiny, příznaky, diagnostika a léčba celiakie. Následně poté bude specifikována celoživotní bezlepková dieta. Praktická část bude zkoumána pomocí standardizovaného rozhovoru, jejímž cílem bude zhodnotit ekonomickou náročnost bezlepkové stravy. Pomocí rozhovoru bude zkoumáno, jak bezlepková dieta ovlivnila stravování klientů ve veřejných jídelnách a restauracích. Dále budou zjišťovány stravovací návyky v rodině respondenta. Výstupem práce bude zveřejnění zjištěných výsledků šetření týkající se kvality života u nemocného s celiakií.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat problematikou kvality života u nemocného s celiakií. V teoretické části budou shrnuty základní poznatky o této nemoci, možné příčiny, příznaky, diagnostika a léčba celiakie. Následně poté bude specifikována celoživotní bezlepková dieta. Praktická část bude zkoumána pomocí standardizovaného rozhovoru, jejímž cílem bude zhodnotit ekonomickou náročnost bezlepkové stravy. Pomocí rozhovoru bude zkoumáno, jak bezlepková dieta ovlivnila stravování klientů ve veřejných jídelnách a restauracích. Dále budou zjišťovány stravovací návyky v rodině respondenta. Výstupem práce bude zveřejnění zjištěných výsledků šetření týkající se kvality života u nemocného s celiakií.
Seznam doporučené literatury
BUŠINOVÁ, I. Bezlepková kuchařka 2. Praha: Grada, 2007. 220 s. ISBN 978-80-247-1270-3.
ČERVENKOVÁ, R., LUKÁŠ, M. Celiakie. Praha: Galén, 2006. 64 s. ISBN 80-7262-425-3.
KOLEKTIV AUTORŮ. Rukověť celiaka II. Roztoky u Prahy: Sdružení celiaků České republiky, 2005. 53 s. ISBN 80-902830-1-5.
MOŽNÁ, L. Bezlepkářům od A do Z. Ostrava: Ringier Print, 2006. 186 s. ISBN 40-566-9107-4.
RUJNER, J., CICHAŃSKA, B. A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006. 108 s. ISBN 80-251-0775-2.
Seznam doporučené literatury
BUŠINOVÁ, I. Bezlepková kuchařka 2. Praha: Grada, 2007. 220 s. ISBN 978-80-247-1270-3.
ČERVENKOVÁ, R., LUKÁŠ, M. Celiakie. Praha: Galén, 2006. 64 s. ISBN 80-7262-425-3.
KOLEKTIV AUTORŮ. Rukověť celiaka II. Roztoky u Prahy: Sdružení celiaků České republiky, 2005. 53 s. ISBN 80-902830-1-5.
MOŽNÁ, L. Bezlepkářům od A do Z. Ostrava: Ringier Print, 2006. 186 s. ISBN 40-566-9107-4.
RUJNER, J., CICHAŃSKA, B. A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006. 108 s. ISBN 80-251-0775-2.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Existuje nějaká organizace pro nemocné s celiakií? (Mgr. Topičová)
Klub celiaků v Brně a ve Valašském Meziříčí.
V jakém odborném časopise budou výsledky práce zveřejněny? (Mgr. Topičová, Mgr. Valentová)
Diagnóza v ošetřovatelství.
Myslíte, že 20 respondentů je dostatečný počet pro šetření?
20 respondentů jsem zvolila z důvodu zvolené metody šetření konkrétně dotazníku.
Jak dlouho trval jeden rozhovor? (Mgr. Laholová)
15-20 min.