Hlavním tématem této práce je filtrace piva, která je nedílnou součástí pivovarské technologie. Kvalita filtrace má rozhodující vliv na trvanlivost a koloidní stabilitu piva. V pivovarské praxi se používají různé druhy filtrace. Mezi nejběžnější metody patří křemelinová filtrace. Na základě výzkumů a modernizace pivovarů jsou do této výrobní sekce zaváděny nové vývojové trendy. Pro zjištění účinnosti filtrace se provádí mikrobiologické odběry vzorků. Vlastní kontrola je zaměřena především na přítomnost kvasinek, mléčných bakterií, plísní a jiných nežádoucích kontaminantů. Výsledky této kontroly přináší cenné informace o jakosti výrobku.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is beer filtration, what is an important part of beer technology. Quality of filtration has significant effect on shelf-life and colloidal stability of beer. Different types of beer filtration are used in brewery. The most common method is diatomeous filtration. New developments are implemented in brewery trying to reach modernization. Microbiology analyses of beer samples are performed for confirmation of filtration efficiency. It is focused on yeasts, lactic acid bacteria, moulds and other undesirable contamination.
Hlavním tématem této práce je filtrace piva, která je nedílnou součástí pivovarské technologie. Kvalita filtrace má rozhodující vliv na trvanlivost a koloidní stabilitu piva. V pivovarské praxi se používají různé druhy filtrace. Mezi nejběžnější metody patří křemelinová filtrace. Na základě výzkumů a modernizace pivovarů jsou do této výrobní sekce zaváděny nové vývojové trendy. Pro zjištění účinnosti filtrace se provádí mikrobiologické odběry vzorků. Vlastní kontrola je zaměřena především na přítomnost kvasinek, mléčných bakterií, plísní a jiných nežádoucích kontaminantů. Výsledky této kontroly přináší cenné informace o jakosti výrobku.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is beer filtration, what is an important part of beer technology. Quality of filtration has significant effect on shelf-life and colloidal stability of beer. Different types of beer filtration are used in brewery. The most common method is diatomeous filtration. New developments are implemented in brewery trying to reach modernization. Microbiology analyses of beer samples are performed for confirmation of filtration efficiency. It is focused on yeasts, lactic acid bacteria, moulds and other undesirable contamination.
[1]KOSAŘ, K. PROCHÁZKA, S. a kolektiv autorů. Technologie výroby sladu a piva, VÚPS, a.s., Praha 2000
[2]KAHLER, M. VOBORSKÝ, J. Filtrace piva, SNTL, Praha 1981
[3]TVRDOŇ, M. BÁLEŠOVÁ, B. Kvasná mikrobiologie, SNTL, Praha 1986
[4]BASAŘOVÁ, G. ČEPIČKA, J. Sladařství a pivovarství,SNTL,Praha 1986
[5]BLACKBURN, C. Food spoilage microorganisms, 1 st ed. New York:CRC Press 2006
[6]SLÁDEK, J. Kde se pivo vaří, SEZAM, Praha 1992
[7]BASAŘOVÁ, G. HLAVÁČEK, I. České pivo, NUGA, Praha 1999
Seznam doporučené literatury
[1]KOSAŘ, K. PROCHÁZKA, S. a kolektiv autorů. Technologie výroby sladu a piva, VÚPS, a.s., Praha 2000
[2]KAHLER, M. VOBORSKÝ, J. Filtrace piva, SNTL, Praha 1981
[3]TVRDOŇ, M. BÁLEŠOVÁ, B. Kvasná mikrobiologie, SNTL, Praha 1986
[4]BASAŘOVÁ, G. ČEPIČKA, J. Sladařství a pivovarství,SNTL,Praha 1986
[5]BLACKBURN, C. Food spoilage microorganisms, 1 st ed. New York:CRC Press 2006
[6]SLÁDEK, J. Kde se pivo vaří, SEZAM, Praha 1992
[7]BASAŘOVÁ, G. HLAVÁČEK, I. České pivo, NUGA, Praha 1999
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Rop, Ph.D.- Co to znamená,když se řekne desetistupňové pivo?
Doc.Ing.Fišera, CSc.- Co se stane,když se nedodrží zásady pro čistotu piva ? Co je gushing?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.-Vysvětlete co se provádí s použitou křemelinou po filtraci piva ?
Student odpovídal po krátkém zamyšlení, s výbornou znalostí. Odpověděl výborně i na otázky oponenta BP.