Bakalářská práce se zabývá vitaminem C a jeho přínosem pro lidský organismus. Je zde po-psáno chemické složení a vlastnosti vitaminu C, historie, jeho zdroje a stabilita. V další části se práce zaměřuje na působení tohoto vitaminu v těle člověka, předkládá jeho široké uplat-nění v potravinářském průmyslu a zdůrazňuje potřebu bioflavonoidů. Na konci bakalářské práce jsou stručně uvedeny možné metody pro stanovení vitaminu C v potravinách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with vitamin C and its importance for human organism. The first part describes its chemical composition and chemical properties, history, its sources and stability. Following part focuses on vitamin C influence upon human organism, assumes its wide usage in food processing industry and puts stress on need of bioflavonoid. In the end, methods for vitamin C detecting in food are described.
Klíčová slova
vitamin C, bioflavonoidy
Klíčová slova v angličtině
vitamin C, bioflavonoids
Rozsah průvodní práce
49 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá vitaminem C a jeho přínosem pro lidský organismus. Je zde po-psáno chemické složení a vlastnosti vitaminu C, historie, jeho zdroje a stabilita. V další části se práce zaměřuje na působení tohoto vitaminu v těle člověka, předkládá jeho široké uplat-nění v potravinářském průmyslu a zdůrazňuje potřebu bioflavonoidů. Na konci bakalářské práce jsou stručně uvedeny možné metody pro stanovení vitaminu C v potravinách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with vitamin C and its importance for human organism. The first part describes its chemical composition and chemical properties, history, its sources and stability. Following part focuses on vitamin C influence upon human organism, assumes its wide usage in food processing industry and puts stress on need of bioflavonoid. In the end, methods for vitamin C detecting in food are described.
Klíčová slova
vitamin C, bioflavonoidy
Klíčová slova v angličtině
vitamin C, bioflavonoids
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vitaminu C jako potravinářsky významné látky
Zhodnocení významu zdrojů vitaminu C ve stravě pro zdraví člověka
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vitaminu C jako potravinářsky významné látky
Zhodnocení významu zdrojů vitaminu C ve stravě pro zdraví člověka
Seznam doporučené literatury
[1] SCHREIBER V., Vitaminy, H a H, 1993.
[2] ZADÁK Z., Magnesium a další minerály, vitaminy a stopové prvky, Presstempus, 2006.
[3] ŽAMBOCH J., Vitaminy, Grade publishing, 1996..
[4] FANTÓ A., Vitaminy a prevence, Dona, 1992.
Seznam doporučené literatury
[1] SCHREIBER V., Vitaminy, H a H, 1993.
[2] ZADÁK Z., Magnesium a další minerály, vitaminy a stopové prvky, Presstempus, 2006.
[3] ŽAMBOCH J., Vitaminy, Grade publishing, 1996..
[4] FANTÓ A., Vitaminy a prevence, Dona, 1992.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc.Ing.Fišera, CSc. - Je potřeba chránit vitamin C proti oxidaci a mrazu ?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Používá se vitamin C k zeštíhlování ?
Lékaři doporučují vitamin C dotovat i v syntetické formě. Jaký je váš pohled na tato doporučení ?
Ing.Rop,Ph..D.- Brambory jsou zdrojem vitaminu C. Jaké jsou jeho ztráty při skladování a při kulinární úpravě ?
Studentka odpověděla velmi kvalitně na otázky oponenta a rovněž výborně raagovala na otázky členů komise.